TÜ’de ’Kara Cuma’ya karşı ’Yeşil Cuma’ etkinliği
Uğur AKAGÜNDÜZ/ EDİRNE, (DHA)- EDİRNE’de Trakya Üniversitesi (TÜ) Sosyal Sorumluluk Topluluğu üyesi öğrenciler, ’Atığın modası geçti’ temasıyla topladıkları atıklardan yaptıkları ürünleri sergiledi. Öğrencilerden Serap Uçar, ’Kara Cuma’yı, ’Yeşil Cuma’ olarak değiştirip, atık ürünleri onarıp kullanarak, daha az atık çıkarabileceklerini söyledi.
Trakya Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Topluluğu üyesi öğrenciler, 19-27 Kasım Avrupa Atık Azaltım Haftası kapsamında, ’Atığın modası geçti’ temasıyla Türkan Sabancı Kültür Merkezi’nde etkinlik düzenledi. Topluluk üyesi öğrenciler, esnaf ve terzilerin yanı sıra çevrelerden topladıkları atık kumaş ve malzemelerden tasarladıkları giyim ürünleri, çanta ve cüzdanları sergileyip, aşırı tüketimin dünyadaki kirlilik artışı üzerindeki etkisine dikkat çekti.
Sosyal Sorumluluk Topluluğu Başkan Yardımcısı Serap İçer, Avrupa Atık Azaltım Haftası kapsamında atığı azaltmayı ve tekrar kullanmayı amaçladıklarını söyledi. İçer, ”Hızlı modayı yavaşlatmak istiyoruz. Bugün ‘Black Friday’ (Kara Cuma) olarak geçiyor. Biz, ‘Green Friday’ (Yeşil Cuma) olarak değiştirip aslında elimizde olan ürünleri kullanabileceğimizi, onararak daha az atık çıkarabileceğimizi gösteriyoruz. Yenisine ihtiyaç yok, elimizde olan her şey kullanılabilir diyoruz. Atık kumaştan çocuklar için çantalar yaptık. Bu kıyafetleri, ikinci el kıyafetlerden diktik. Bozuk parçaları ayırıp temiz parçaları birleştirerek çocuk kıyafetleri diktik. Şu anda 8-10 parça kıyafet çıkardık ama kısıtlı bir zamanda etkinliğin yapılması gerekiyordu” dedi.
Topluluk üyesi Edanur Özdemir ise atıkları tekrar kullanarak enerji kullanımını en aza indirmek istediklerini belirterek, ”Amacımız, atığı azaltıp geri dönüştürerek daha faydalı ürünler elde etmek. Çünkü deforme olan birçok ürün var. Bu yüzden biz bunları azaltıp, tekrar kullanıp enerji kullanımını en aza indirmek istiyoruz. Amacımız da minimum enerjiyle güzel şeyler elde etmek. Kullanılmayacak ürünleri tasarlayarak bir şeyler yaptık. Hepsi kullanılmayan ürünlerden elde edildi” diye konuştu.
Trakya Üniversitesi Rektörlüğü çevre mühendisi Tuba Doğru, Sosyal Sorumluluk Topluluğu’nun etkinlik kapsamında yerel esnafı ve terzileri gezdiğini belirterek, ”Yerelde bilgilendirme, bilinçlendirme yaptılar. Atık kumaşları, malzemeleri toplayıp yeniden ürün tasarladılar. Atık azaltıcı, tasarrufa yönelik neler yapabiliriz, daha az nasıl tüketebiliriz yolunda ürünleri değerlendirerek yeni kıyafetler oluşturdular. Oluşturulan yeni ürünler, dezavantajlı çocuklara hediye edilecek. Kıyafetler, çantalar, aksesuarlar, hazırlanmış olan pek çok yeni ürün var” ifadelerini kullandı. (DHA)
Yorum Yazın