2021 yılında çalışmalarını aralıksız olarak sürdüren Çorlu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, ürettiği hizmetin yanı sıra ülke ve kent ekonomisine katkı sunmaya devam ediyor. Ekipler, yıl içinde yaptıkları yenileme, bakım ve onarım çalışmalarıyla 1 milyon 700 bin liralık tasarruf sağladı.
Çorlu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri rutin olarak gerçekleştirdikleri temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin yanı sıra kentte atık bilinci oluşturabilmek, gelecek nesillerin daha temiz bir çevrede yaşamalarına olanak sağlayabilmek için çalışmalarını sürdürüyor.
Bakım ve Onarımla Gelen Büyük Tasarruf
Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, 2021 yılında toplanan atıklarla önceki yıllarda olduğu gibi doğaya ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ettiklerini, Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü çalışmalarla da bütçeyi önemli bir yükten kurtardıklarını belirterek, "2021 yılında kent genelinde eskimiş ve yıpranmış 186 adet çöp konteyneri, 284 adet bahçe tipi çöp kovasını atölye ortamında yenileyen ekiplerimiz sayesinde yenileme, bakım ve onarım çalışması gerçekleştirerek bütçeye önemli katkı sağlamaya devam ediyoruz. Temizlik İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz yıl içerisinde 1.470 çöp konteyneri ve 280 bahçe tipi çöp kovasının bakım ve tamiratı için sadece 190.238 Türk Lirası harcama yaparken 1.702.982 Türk Lirası da tasarruf elde etti. Ekiplerimiz her yıl olduğu gibi bu yıl da ülkemiz ve kentimiz ekonomisine değerli katkılar sunmaya devam ediyor." dedi.
Doğamızı Korumak İçin Çalışıyoruz
Kentte "Sıfır Atık" projesi kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında da bilgiler veren Başkan Sarıkurt, "Ambalaj, elektronik, plastik, cam atıkları ve bitkisel atık yağların toplanması konusunda çalışmalarımız rutin olarak devam ederken, kentimizde sıfır atık konusunda da önemli adımlar attık. Bu kapsamda ambalaj atıklarının toplanması ve geri dönüşümünün sağlanması için yapılan ihalenin ardından Bayrec Geri Dönüşüm firması, çöpe giden tekstil atıklarının toplanması ve geri dönüştürülmesi için NA Grup Tekstil firması ve cam atıkların toplanması için Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda 11 ilçe belediyesi ve Özen Cam firması ile sözleşme imzaladık. Deha Biodizel firması ile yapılan proje kapsamında da atık yağların toplanmasına devam ediliyor.
Ödüllendiriyoruz
Okullarımızda atık pil toplama konusunda düzenlediğimiz yarışmalarda dereceye giren öğrencilerimize bisiklet ve okullara ise robotik eğitim setleri ve spor setleri hediyelerini teslim ettik. Yine plastik su şişelerinin geri dönüşüme kazandırılması ve öğrencilerin bu konuda bilinçli hâle getirilmesine katkı sunmak amacıyla 6 adet "Kalemmatik" cihazının alımı yapılarak uygun konumlara yerleştirildi ve atılan plastik su şişeleri karşılığında kalem hediye ediliyor.
Eğitimler Sürüyor
Okullarımızda çocuklarımızın çevre konusundaki duyarlılıklarını artırmaya yönelik olarak düzenlediğimiz eğitimler devam ediyor. Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında müdürlüğümüz tarafından yüz yüze ve çevrim içi olarak Çorlu'da 17 farklı okulda öğrenim gören 2049 öğrenci, 102 öğretmen ve velilere "Sıfır Atık ve Geri Dönüşüm Eğitimleri" verildi. Halkımızın yoğun olarak yaşadığı site ve apartman yöneticilerinin yanı sıra kentimizde faaliyet gösteren zincir market yöneticileri ile bir araya gelerek bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildi.
DMO'dan Alım Yapıldı
"Sıfır Atık" projemiz kapsamında kentimizde bugüne kadar yüzü aşkın sıfır atık kumbarası yerleştirdik. Bu sayıyı artırmak için Devlet Malzeme Ofisi'nden 500 adet sıfır atık kumbarası alımı daha gerçekleştirdik. Kumbaralar peyderpey tarafımıza ulaştırıldıkça kent genelinde belirlenen noktalarda dağıtımlarına devam ediliyor. Ayrıca Kâğıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (AGED) tarafından da kentimize 15 adet sıfır atık kumbarası hibe edildi. Yine Mobil Atık Getirme Merkezlerimiz için Devlet Malzeme Ofisi'ne ödemeler yapılmış olup malzemelerin teslimi bekleniyor.
“Teknolojik Gelişmeleri Takip Ediyoruz”
Atık hizmetleri konusundaki son gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Ekiplerimiz bu konuda düzenlenen fuarlara katılım sağlıyor, uygulamayı yürüten kurumlarla mobil atık getirme merkezleri, sıfır atık çalışmaları ve geri dönüşüm konusundaki teknolojik gelişmeler ve çalışmalar hakkında bilgi alış verişinde bulunmaya devam ediyorlar.
Sıfır Atık Programı Devrede
Çorlu'muzda sıfır atık çalışmalarını yaygınlaştırabilmek ve halkımızın konuya dâhil olabilmesini sağlayabilmek için IOS ve Android işletim sistemli telefonlarda kullanılmak üzere Çorlu Sıfır Atık Programını devreye soktuk. Vatandaşlarımız bu uygulamayla birlikte profil oluşturduktan sonra randevu alabiliyor ve atıklarını basit bir şekilde uygulama üzerinden teslim ederek takibini yapabiliyor. Uygulama sayesinde elde edilen puanlar ise ödüle dönüşüyor.
Kayıt Dışı Hurdacılarla Mücadeleye Devam
Belki de ülkemizde hızla çözüme kavuşturulması gereken konulardan biri de kentlerde kayıt dışı olarak çalışan çekçekçiler ve hurdacılar. Bu kayıt dışı çalışmaların önüne geçebilmek için çekçekleri toplamaya ve hurdacılarla mücadeleye devam ediyoruz. Bu konuda özellikle ülkemizde kaydı bulunmayan kişilerle ilgili olarak emniyet güçlerimiz ve kurumlarımızla sürekli olarak iletişim halindeyiz.
Ağaçlandırma Çalışmalarımız Devam Ediyor
Çevre konusunda şüphesiz en önemli çalışmalardan biri de ağaçlandırma çalışmalarından geçiyor. Çevre Koruma Dergisi (ÇEVKOR) iş birliğinde geri dönüşüm, temizlik ve bu konuda faaliyet gösteren diğer sektörlerdeki firmaların da katkıları ile Öğretmenler Ormanı'na 1250 adet yeni ağaç dikimi gerçekleştirdik. Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerimizin yaptığı ekimlerle birlikte bu rakam yaklaşık olarak 5.000 adet oldu. Ekiplerimiz daha yeşil bir kent için çalışmaya devam ediyoruz.
Amacımız; havasıyla suyuyla, parkıyla bahçesiyle, taşıyla toprağıyla daha güzel bir Çorlu'yu inşa etmek ve bunu gelecek nesillerimize armağan etmek. Bunun için çalışıyoruz ve gece-gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz." diye konuştu.
Yorum Yazın