Tekirdağ’da meslek liselerinden, 5 yılda 49 milyon ciro
TEKİRDAĞ İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı 24 meslek lisesi, 5 yılda ekonomiye 49 milyon 862 bin 253 lira katkı sağladı.
Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü, bölgede bulunan meslek liselerinin ekonomiye sunduğu katkıya yönelik verileri açıkladı. Açıklamada; meslek liselerinin 5 yılda ekonomiye 49 milyon 862 bin 253 TL katkı sağladığına vurgu yapılırken, 2022 yılında ise 18 milyon 564 bin 405 TL ciro elde edildiğine yer verildi. Bölgede bulunan 24 meslek lisesinin döner sermaye işletmelerinin, eğitim-üretim istihdam döngüsünün güçlü ve sürdürülebilir bir yapıya dönüşmesinde önemli bir rol oynadığına dikkat çekildi.
’2022’DE 18 MİLYON 564 BİN 405 TL CİRO ELDE EDİLDİ’
İl Milli Eğitim Müdürlüğü açıklamasında; öğrencilerin eğitim döneminden itibaren üretim faaliyetlerinin içinde bulunarak el becerilerini geliştirirken, gerçek üretim ortamlarında kazanmış oldukları deneyimlerle sektörün ihtiyaç duyduğu standartlarda tasarım ve üretim becerilerine sahip olarak mezun oldukları dile getirildi. Açıklamada “Aynı zamanda bir asgari ücrete kadar üretimden pay alabilmektedirler. Meslek liselerinin bünyesinde bulunan döner sermaye işletmelerinde beş yılda 49 milyon 862 bin 253 bin TL tutarında ciro elde edilerek ekonomiye önemli bir katkı sağlanmış oldu. 2022 yılında ise 18 milyon 564 bin 405 TL ciro elde edildi. 2022 yılında en yüksek ciro 5 milyon 407 bin 537 TL ile Süleymanpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından gerçekleştirilirken, alan bazında en yüksek ciro 4 milyon 562 bin 946,06 TL ile Yiyecek ve İçecek Hizmetleri alanında elde edilmiş oldu” denildi.
’GÜNLÜK 2 BİN KİŞİLİK YEMEK ÜRETİMİ VE DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRİLİYOR’
Taşımalı eğitim yapan öğrenciler ile Tekirdağ Valiliği ve Süleymanpaşa Kaymakamlığı başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel işletmeler için öğle yemeği üretiminin de yapıldığına yer verilen açıklamada, “Bu kapsamda günlük 2 bin kişilik yemek üretimi ve dağıtımı gerçekleştirilmektedir. Şarköy ve Süleymanpaşa ilçelerinde bulunun Uygulama otellerinde konaklama ve restoran hizmeti verilmektedir. Mobilya ve İç Mekân Tasarımı bulunan okullar tarafından ev, okul ve ofisler için mobilya malzemesi, ders araç gereçleri üretimi gerçekleştirilmektedir. Tekstil Teknolojisi alanında ev tekstili, hazır giyim, maske, iş kıyafetleri başta olmak üzere çok farklı ürünlerin üretimi gerçekleştirilmektedir. Tarım alanında sebze, mevye, mantar ve tarla bitkileri yetiştiriciliği faaliyetleri yapılarak elde edilen ürünler döner sermaye işletmesi aracılığı ile tüketiciye ulaştırılmaktadır. Kimya teknolojileri alanında her el sabunu, kolonya, yüzey temizleyici, sıvı deterjan başta olmak üzere her türlü temizlik ve hijyen malzemesinin üretimi gerçekleştirilmektedir. Okullar için PLC deney, setleri, denge tahtası, özel eğitim öğrencileri için ahşap ders materyelleri olmak üzere eğitim setlerinin üretimi gerçekleştirilmektedir. Ulaştırma hizmetleri alanı bulunan okullar tarafından lojistik ve taşımacılık faaliyetleri organize edilmektedir” denildi.
9 OKULUN E-TİCARET MAĞAZASI AÇILDI
Açıklamada, okullarda üretilen ürünlerin MEB Pasaj platformu üzerinden, PTT AVM aracılığıyla da satıldığına vurgu yapıldı. Geçtiğimiz yıl 3 milyon 732 bin 247 lira ciro yapan Çerkezköy Halit Narin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin örnek gösterildiği açıklamada, ”Kimya teknolojisi, motorlu araçlar teknolojisi ve tekstil teknolojisi atölyeleri ”fabrika gibi” çalışarak geçtiğimiz yıl 3 milyon 732 bin 247,72 lira ciro yaptı. Motor bölümünde otomobiller bakıma alınırken, tekstil atölyesinde çorap üretiliyor, kimya bölümünde ise temizlik ve hijyen malzemelerinin üretimi yapılıyor. Milli Eğitim Bakanlığının 2023 vizyonu kapsamında okulda geçtiğimiz yıllarda tekstil, motor teknolojisi ve kimya teknolojisi alanlarında çalışma başlatıldı. Motor bölümünde otomobiller bakıma alınırken, tekstil atölyesinde çorap üretildi, kimya teknolojisi bölümünde ise pandemiyle hayatımızda önemli bir yer edinen temizlik ürünleri üretiyorlar” ifadeleri kullanıldı.
’BEŞ YILDA 12 MİLYON TL CİRO ELDE ETTİK’
Geçtiğimiz 5 yılda 12 milyon lira ciro elde ettiklerini söyleyen Çerkezköy Halit Narin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Murat Güldez, “Okulumuz bünyesinde bulunan Döner Sermaye işletmesi, eğitim-üretim-istihdam döngüsünün güçlü ve sürdürülebilir bir yapıya dönüşmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Öğrenciler eğitim döneminden itibaren üretim faaliyetlerinin içinde bulunarak el becerilerini geliştirirken, gerçek üretim ortamlarında kazanmış oldukları deneyimlerle sektörün ihtiyaç duyduğu standartlarda tasarım ve üretim becerilerine sahip olarak mezun olan öğrenciler aynı zamanda asgari ücrete kadar üretimden pay alabiliyorlar. Döner Sermaye İşletmesi’nde beş yılda yaklaşık 12 milyon TL tutarında ciro elde ettik” diye konuştu.
’ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYORUZ’
Motorlu Araçlar Teknolojisi alanında, araçların motor bakım, alt bakımları ve yıllık bakımlarının yapıldığını ifade eden Güldez, “Öğrencilerimiz bu alanda teorik eğitimlerle birlikte uygulamalı eğitimlerini buradaki atölyemizde gerçekleştirmektedirler. Atölyemizde araçların motor bakım onarımı, alt takım onarımları ve yıllık bakımları yapılmaktadır. Burada daha çok 10,11 ve 12. Sınıf öğrencilerimiz araçların bakım onarım çalışmalarını yapmaktadırlar. Öğrencilerimiz buradaki eğitimlerini pekiştirdikten sonra dışarıda da normal hayata başladıklarında burada almış oldukları uygulamalı eğitimin faydasını görmektedir. Öğrencilerimiz buradaki eğitimin dışındaki buradaki bakım onarım işini yaparken aynı zamanda ücret kazanarak ailelerine katkı da sağlamaktadırlar. Dolayısıyla bu çalışma öğrencilerin hem eğitim hayatına hem de ekonomik hayatına katkı sunmaktadır” diye konuştu.(DHA)
Yorum Yazın