Tekirdağ
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Uluslararası Osmanlı İzleri Sempozyumu’nda Balkanları anlattı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Prof. Dr. İlber Ortaylı, Uluslararası Osmanlı İzleri Sempozyumu’nda Balkanları anlattı
Abone ol
Prof. Dr. İlber Ortaylı, Uluslararası Osmanlı İzleri Sempozyumu’nda Balkanları anlattı

BALKANLARDA Osmanlı izlerini dünden bugüne, bugünden de yarına taşımak için Trakya Üniversitesi OSMER tarafından 9 farklı ülkeden katılımcı ve toplam 37 bildiri ile gerçekleştirilen II. Uluslararası Osmanlı İzleri Sempozyumu’na çağrılı konuşmacı olarak Türk tarihçiliğinin önemli ismi Prof. Dr. İlber Ortaylı katıldı.
II. Uluslararası Osmanlı İzleri Sempozyumu’nda konuşan Tarihçi-Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Edirne ve Balkanların tarihi öneminden bahsetti. Edirne’nin, İstanbul’dan önce Osmanlı’ya başkentlik yaptığını ve tarih boyunca önemini ve değerini koruduğunu söyleyen Prof. Dr. İlber Ortaylı, “İstanbul’un fethinden evvel Edirne, Osmanlı’ya gerçek bir başkentlik yapıyordu. Çünkü daha merkezi bir noktaydı ve stratejik dahileri yetiştirmek için çok müsait bir savaş alanıydı. Manevi başkentimizin Bursa olması, padişahların ve şehzadelerin her zaman buraya defnedilmesine rağmen Edirne, belki padişah türbelerine değil ama sayısız cami, han ve kervansaraya mekân oldu. Çünkü burası gerçek anlamda bir başkentti. Edirne, gerçekten hem ticari hem de askeri seferler için önemli bir yerdir. İstanbul fethedildikten sonra da büyük şehrin kendine has sıkıntılarından dolayı, Avrupa ve Rumeli’yi kontrol etmek durumunda kalan Osmanlı için Edirne önemini korumuştur. Sultan IV. Mehmet, İstanbul’dan çok Edirne’de oturmuştur. Padişah II. Selim’in Mimar Sinan’a en büyük eserini ısmarladığı yer Edirne’dir. İstanbul’da tahta çıkar çıkmaz Edirne’ye gelen ya da Edirne’de tahta çıkıp burada vefat eden padişahlar da vardır” dedi.
Edirne’nin, eski Rumeli’nin merkezi konumunda olduğunu ifade eden Prof. Dr. İlber Ortaylı, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Bugün de Edirne, Avrupa Türkiye’sinin, eski Rumeli’nin merkezidir. Biz orada sadece mazideki imparatorluğun havasını değil bütün Balkanların medeni havasını taşıyoruz. Balkanlar imparatorlukların merkezidir. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk yerleştiği ve dirildiği yerdir. Bilhassa 15. asır başındaki Timur ile Bayezid arasındaki Ankara Savaşı, dirilme noktamız olmuştur. Rumeli, Anadolu Selçuklu Devleti’nin son zamandaki Moğol istilasına karşı kurtuluş yeri olmuştur. Karaman’dan göç edenler Balkanlara tarih götürmüşlerdir.”
Türkiye’nin sanayileşmesi ve gelişmesinde Balkanlardan gelen göçün önemli katkısı olduğunu ifade eden Prof. Dr. İlber Ortaylı, “1’inci Dünya Savaşı sonrası Türkiye ve Yunanistan arasındaki mübadele sıkıntılarının yanında hiç şüphesiz başka kültürlerin bir araya gelmesinde önemli bir rol oynamıştır. Bulgaristan’dan gelen Türkler, yani Tuna boyu Türkleri memleketimize yeni bir hava getirdiler. Ziraat ve sanayide bunu gördük” diye konuştu.
Balkanlar coğrafyasında Türk kültür ve kimliğinin önemli bir yer tuttuğunu, milletler arasında siyasi ve askeri bir birliktelik oluşturulamasa da ekonomik ve kültürel dayanışmanın kaçınılmaz olduğunu dile getiren Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Bunun böyle devam etmesi gerekir çünkü aramızda ayrı bir kültürel ilişki vardır. Bu mevcudu tespit edecek, belgeleyecek, yeni nesillere öğretecek insanlar öncelikle bizim meslektaşlarımızdır. Ümit ediyorum ki Balkan ülkelerinin önemli merkezlerinde ileride çok daha büyük seminerler, kongreler, sempozyumlar yapılacaktır. Bunları bizden sonraki nesiller de devam ettirecektir. Bizler nasıl ki tüm zorluklara rağmen bu işleri bizden önceki neslin mirasını devam ettirmek durumundaysak gençlerimiz de bunu bizden alarak geleceğe taşıyacaklardır” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. İlber Ortaylı, son olarak etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, başarılı bir sempozyum olmasını diledi.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yunanistan’a kaçmaya çalışırken yakalanan PKK şüphelisi tutuklandıÖnceki Haber

Yunanistan’a kaçmaya çalışırken yakalana...

Tekstil fabrikasında forkliftin altında kalan işçi öldüSonraki Haber

Tekstil fabrikasında forkliftin altında...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar