Kırkpınar Er Meydanı girişine alternatif köprü
EDİRNE’de tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kakava- Hıdırellez Şenlikleri’nin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı’na Tunca Nehri üzerinden geçişleri sağlayan tarihi Kanuni Köprüsü’nün yanına, Edirne Belediyesi tarafından köprü yapımına başlandı.
Edirne Belediyesi Başkanlığı kentte yüz binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile Kakava-Hdırelez şenliklerinin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı’na geçişlerin sağlandığı Tunca Nehri üzerinde bulunan Kanuni Köprüsü’nün yanına yeni bir köprü yapma kararı aldı. Osmanlı döneminden kalma köprünün zarar görüp yaşanan yoğunlukta can ve mal kaybının da önlemek amacıyla yapılmasına karar verilen alternatif köprü Tunca Nehri üzerinde yapılan demir köprünün beton ayakları dökülerek demir bağlantıları yapıldı. Yaya geçişleri sağlayacak köprünün karayolları ve DSİ’den uygun görüş alındıktan sonra yapımına başlandığını belirten Edirne Belediyesi Başkanı Recep Gürkan, Edirne Sarayı kazı çalışmalarından dolayı diğer yönden girişlere kapalı olan alana tek giriş yapılacak olan Kanuni Köprüsü’nün üzerinden festivallerde geçişlerde izdihamın ile birlikte can ve mal kayıplarının önüne geçmek olduğunu söyledi. Köprünün yapıldığı yerde incelemelerde bulunan Gürkan çalışmalar hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Yapılacak çalışmayla oluşan yoğunluğun önüne geçileceğini belirten Gürkan, ”Bulunduğumuz alan 1924’ten beri Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı bir alan. Sarayiçi Tunca Nehri’nin iki kolla sardığı 5 bin dönümden oluşan bir ada aslında. Her yıl Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni burada yapıyoruz. Sarayiçi adasına tarihsel gelişim içerisinde iki giriş vardır. Birincisi Fatih Köprüsü diğeri Kanuni Köprüsü’dür. Bundan 2,5 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Eski Saray alanını ören yeri ilan etmesiyle birlikte Fatih Köprüsü’nden giriş-çıkışlar kapatıldı. Sarayiçi’ne sadece Tarihi taş köprü Kanuni Köprüsü’nden hem yaya hem de araç girişlerini almak zorunda kaldık. Tabii ki özellikle festivaller zamanı çok fazla yoğunluk oluştuğu için köprüde zaman zaman sıkışmaların, can ve mal kaybına neden olabilecek tehlikelerin yaşandığını gördük ve bunun üzerine yeni bir yaya köprüsü yapma ihtiyacı ortaya çıktı. Burası hem tarihi hem doğal sit alanıdır. O yüzden DSİ’den uygun görüş alındı. Karayollarından uygun görüş alındı. Projemizi hazırladık ve Sarayiçi’ne giriş çıkışları rahatlatmak ve Tarihi Kanuni Köprüsü üzerindeki yükü hafifletmek amacıyla yeni bir yaya köprüsü yapmaya karar verdik. Projeler hazırlandı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na sunuldu. Tüm izinleri aldık ve 2 ay önce Edirne Belediyesi olarak ihalesini yaptık. 1 Milyon 8 bin liraya ayakları beton kalanı çelikten oluşan bu köprünün yapımına başladık. Yakın zamanda bitmiş olacak”dedi.
’SADECE YAYA GEÇİŞLERİNE AÇIK OLACAK’
Yapımı devam eden köprünün doğaya uyumlu olduğunu belirten Gürkan, ” Burası 65 metre uzunluğunda 3,5 metre genişliğinde çelikten yapılan bu köprü Tunca Nehri’nin en dar yerinde konumlandırıldı. Hem doğayla uyumlu hem de insanların rahatça kullanabileceği bir köprü olmasını istedik. Engelli vatandaşlar için de gidiş geliş rampaları ayarlandı. Rampalar yüzde 6 eğimli engelli vatandaşların rahatça köprüye binip inebilmesi için tasarlandı. Bundan sonra Sarayiçi’ndeki festivallerde mümkün olduğu kadar araç girişlerine izin vermiyoruz, yayalar buradan ve Kanuni Köprüsü’nden giriş yapabilecekler. Giriş çıkışlarda bir sıkıntı yaşanmamış olacak. Bu köprüden araç girişi olmayacak. İşin tekniği gereği beton ayaklar atıldı. Üzerinde çelikten taşıma rampaları oluşturuluyor. Henüz bitmedi önce kirişler döşeniyor ardından köprü aksına oturtularak betona sabitlenecek”diye konuştu.
Yorum Yazın