Edirne’nin tek kadın belediye başkanı Becan: Umarım bu unvanımı bir önce kaybederim
Olgay GÜLER / EDİRNE, (DHA)- EDİRNE’nin tek belediye başkanı Uzunköprü İlçe Belediye Başkanı Özlem Becan, ”Bir unvanım daha var Trakya’nın tek kadın belediye başkanı olmak gibi. Aslında bu benim bir an önce kaybetmek istediğim bir unvan. İnşallah tek değil onlar olur, yüzler olur, eşit temsil sağlanır” dedi.
Edirne’de 253 köy 9 ilçe ve 7 beldenin sadece 2 kadın meclis üyesiyle temsil edildiği il genel meclisi Aralık ayı ilk toplantısını, kentin tek kadın belediye başkanı olan Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan ve 40 kişiden oluşan kadın sivil toplum örgütü temsilcileri ziyaret etti. 5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın tanınmasının yıldönümü dolayısıyla gerçekleştirilen ziyarette meclisin kadın üyeleri ve Uzunköprü belediye başkanı Özlem Becan konuşma yaparak günün önemine vurgu yaptı.
’O UNVANIMI KAYBETMEK İSTİYORUM’
Uzunköprü Belediye Başkanı Becan, Edirne’de ’tek kadın belediye başkanı’ unvanını bir an önce kaybetmeyi ümit ettiğini söyledi. Becan, “Bir unvanım daha var Trakya’nın tek kadın belediye başkanı olmak gibi. Aslında bu benim bir an önce kaybetmek istediğim bir unvan. İnşallah tek değil onlar olur, yüzler olur, eşit temsil sağlanır. Türkiye hiçbir zaman geri kalmış ülkelerde olduğu gibi kadınların karar alma mekanizmalarından dışlandığı, yok sayıldığı ve değersizleştirildiği bir yer olmayacak. Biz bu gücü bizatihi Atatürk devrimlerinden alıyoruz. Kadınlar toplam seçmenin yüzde 50’sini fakat seçilmişlerin yüzde 2 veya 3’ünü oluşturuyorlar. Bizler cumhuriyetin mücadeleci, önder ve aydın kadınlarından aldığımız bu meşaleyi, kızlarımıza, kız çocuklarımıza daha güçlü bir alevle teslim edeceğiz. Atatürk devrimlerinin sadık bekçileri olarak, cumhuriyetin ve onun yarattığı değerlerin her zaman arkasında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
’HAK ETTİĞİMİZ YERE GELMEYİ UMUYORUZ’
Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının bir çok Avrupa ülkesinden önce 5 Aralık 1934’te verildiğini hatırlatan meclisin AK Partili üyesi Melek Yürük, ”Ancak Türkiye’deki kadınlar 1930’lu yılların başından itibaren siyasi haklarını elde etmeye başlamış, belediye seçimlerinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan belediye kanununun 3 Nisan 1930’da kabulüyle devam etmektedir. Atatürk’ün vefatının ardından geçen süreden bu yana kadınların parlamentodaki temsil oranları maalesef ki yüzde 4’ü aşmamıştır. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına girerken, halen eşit temsil edilebilmek adına ikna etmek zorunda kaldığımız çoğu erkeklerden oluşan siyasi parti listelerine yön veren kimseler var. Umuyor ve istiyorum ki başta kendi yaşadığımız şehir, Edirne olmak üzere halen belediye meclisimizdeki kadın arkadaşlarımızın ve bugün halen görev yapmakta olduğumuz il genel meclisinde seçilmiş sadece 2 kadın sayısının artacağını, yakın zamanda gerçekleşecek olan seçimler de dikkat alınarak hak ettiğimiz yere gelmeyi umuyoruz” dedi.
’GELİNEN NOKTA İÇLER ACISI’
İl genel meclisinin CHP’li üyesi Çiğdem Gegeoğlu da, aradan geçen 88 yılda gelinen noktanın içler acısı olduğunu belirtti. Gegeoğlu, 1934 yılından bu yana 23 genel seçim yapıldı. Toplam 11 bin 385 milletvekili Meclis’te görev yaptı. Bu vekillerin sadece yüzde 5’i, yani 598’i kadın. Bugün Meclis’teki 580 milletvekilinin ise yüzde 17,4’ü, yani 101’i kadın. Ülkemizdeki 17 bakandan sadece biri, yani yüzde 5,8’i kadın. 1930-2019 yılları arasında yapılan 19 yerel seçimde, toplamda sadece 156 kadın belediye başkanı seçildi. Erkeklerde ise bu sayı 32 bin. Tüm Trakya’ya bakarsak 2 kadın milletvekilimiz var. Biri bizim ilimizde biri Tekirdağ’da ama Edirne’de bir milletvekilimiz, bir belediye başkanımız var” diye konuştu.
İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş de, kadının toplumsal, sosyal, ekonomik hayatta ve siyasette mutlaka yer alması temel hedef olmasına rağmen bugüne kadar alınan mesafeye bakıldığında oldukça geride kalındığını kaydetti.(DHA)
Yorum Yazın