Edirne’de hazırlanan ’İl Afet Azaltma Raporu’ tamamlandı
EDİRNE’de İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından kentteki tüm kamu kurumları ve yerel yönetimlerle ortaklaşa hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Raporu (İRAP) kamuoyuyla paylaşıldı. Edirne Valisi Ekrem Canalp, ”Bu planın en önemli fonksiyonu yumurta kapıya dayanmadan ve yumurta kırılmadan yapılacak işlerin belli bir çerçeve içerisinde tertipli ve düzenli, her kurumun hangi görevi yerine getireceğini bilmesi şeklindeki bir plan olması” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 11’inci kalkınma planı kapsamında uygulamaya konulan ve İçişleri Bakanlığı genelgesiyle Türkiye’de 81 ilde hazırlanan İl Afet Azaltma Raporu (İRAP) Edirne’de tamamlandı. Hazırlanan rapor, Meriç Nehri kıyısında bulunan Öğretmenevi’nde düzenlenen toplantıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Toplantıya Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. Toplantıda Edirne AFAD Müdürü Ali Altındal İRAP’la ilgili sunum yaptı. Altındal’ın sunumundan sonra konuşan Edirne Valisi Canalp, kentin risk haritasının çıkarıldığı raporun önemine vurgu yaptı.
’ÖNEMLİ OLAN YUMURTA KAPIYA DAYANMADAN ÖNLEM ALMAK’
Afet durumlarında en önemli konunun, afet olmadan önce önlem alabilmek olduğunu söyleyen Canalp, ”Yapabileceğimiz en ehemmiyetli ve kritik hususlar yumurta kapıya dayandığı zaman yapacağımız işler değildir, yumurta kırıldıktan sonra da yapacağımız işler değildir. Yapacağımız en kritik ve hayati işler; yumurta kapıya dayanmadan yapacağımız işlerdir. Bu işlerle ilgili çok klasikleşmiş bir görev tanımlaması vardır; afetlerden önce yapılacak işler, afet anında yapılacak işler ve afet sonrasında yapılacak işler olarak 3 kategori halimde afet yönetimi ele alınmaktadır. Bu planların en ehemmiyetli kısmı, afetler daha ortaya çıkmadan afetle ilgili riskleri minimize edecek tedbirleri almaktı, afetlere hazırlıklı olabilmekti” dedi.
’TÜM KURUMLAR TEK KURUM GİBİ ÇALIŞMALI’
İRAP’ın hazırlanışında iki çalıştay gerçekleştirildiğini söyleyen Vali Canalp, afet durumunda kurumların koordinasyon içerisinde çalışması gerektiğinin de önemine vurgu yaptı. Canalp, ”Afetlerle ilgili artık yeterince tecrübe sahibi olan bir millet olarak görmüş olduğumuz husus şudur; eğer kamu kurumları tek bir kurum gibi senkronize şekilde afeti yürütemezse ve yönetemezse, kurumlar arasında çok iyi bir iletişim ve koordinasyon ortaya konulamazsa vatandaşlarımızın afetle ilgili hissetmiş oldukları yara daha da derinleşiyor ve aynı zamanda da mal kayıplarımız da daha fazla hale geliyor” diye konuştu.
Vali Canalp konuşmasının devamında, hazırlanan planda Edirne’nin 3 ana 1 adet de kısmi afet riskinin belirlendiğine dikkat çekti. Canalp, Edirne’de sel ve taşkın, deprem, düzensiz göç ve heyelan riskleriyle ilgili önlemlere değinildiğini söyledi.
Yorum Yazın