Coğrafi işaretle tescillenen Tekirdağ soğanında ilk hasat
Ruhan YALÇIN/TEKİRDAĞ, (DHA)- TÜRK Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescil belgesi alınan Tekirdağ soğanı hasat edildi. Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, ”Ümidimiz bu soğanın daha fazla yerde ekilerek mahsulün elde edilmesidir. İnşallah bunları yapabildiğimiz taktirde, sulama imkanlarını artırabildiğimiz taktirde, daha geniş alanlara ekilmesini, daha geniş alanlardan mahsul alınmasını temin edebileceğiz” dedi.
Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2021 yılında coğrafi işaret başvurusu yapılan Tekirdağ soğanı için Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescil belgesi alındı. Osmanlı döneminde saray mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunan Tekirdağ soğanı, Tekirdağ köftesi, Karacakılavuz Dimi dokuması, Malkara eski kaşar peyniri, Tekirdağ peynir helvası, Tekirdağ yapıncak salamura asma yaprağı, Velimeşe bozası, Hayrabolu Tatlısı gibi coğrafi işaret alan 8’inci ürün oldu.
’ÜMİDİMİZ DAHA FAZLA ALANDA EKİMİNİN SAĞLANMASI’
Coğrafi işaretle tescillenen Tekirdağ soğanının Süleymanpaşa ilçesine bağlı kırsal Kayı Mahallesi’nde hasadı yapıldı. Hasada Vali Aziz Yıldırım, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, üreticiler katıldı. Vali Yıldırım, ”Bu örnek tarlanın özelliklerinden bir tanesi, daha doğrusu en önemlisi, yeni coğrafi işareti tescil edilen Tekirdağ soğanının ekilmiş olması. Tekirdağ soğanı 16 ve 17’nci yüzyıllarda Osmanlı mutfağında Tekirdağ soğanı olarak geçiyordu. Tekirdağ soğanının özelliği nedir? Yani bir özelliği olacak ki ona göre bir coğrafi işaret alacak, tescil edilecek, başka yerlerde de aynısının olmaması gerekiyor. Bizim soğanımızın, Tekirdağ soğanının özelliği sert bir soğan olması, kışa dayanıklı biraz da tadı o yüzden de acıdır. Diğerleri ile aynı değildir, mora yakın pembemsi bir rengi var ve dış kabuğu ince fakat içerisi oldukça besleyicidir. Dediğim gibi acı soğan sevenler açısından da lezzeti çok iyidir. Acı olduğu için de tabi gözü de biraz fazla yakar. Ümidimiz bu soğanın daha fazla yerde ekilerek mahsulün elde edilmesidir. İnşallah bunları yapabildiğimiz taktirde, sulama imkanlarını artırabildiğimiz taktirde, daha geniş alanlara ekilmesini, daha geniş alanlardan mahsul alınmasını temin edebileceğiz. Yaklaşık 2 yıldır devam eden bir tescil süresiydi. Bu ayın 20’sinde tescili geldi artık. Bizim de Tekirdağ soğanı ismiyle tescillenmiş bir soğanımız var. İnşallah bunların mutfaklarda da daha fazla yer alması içinde hepimiz elimizden gelen gayreti göstereceğiz” diye konuştu.
’ÜRÜNÜN TESCİLLİ OLMASI DEMEK GÜVENİLİR OLMASI DEMEK
Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay ise ortak bir çalışmayla başarının elde edildiğini belirterek, ”Gerçekten 300- 400 yıl bir geçmişi olan Tekirdağ soğanına yöresel ürün olarak coğrafi işaret alma hakkını kazanmış olduk. Bir ürünün tescilli olması demek, o ürüne güven duyulması demek, tüketicinin bu ürüne karşı bakış açısını değiştirmek, tüketimini sağlamak demek. Dolayısıyla bu kapsamda yapmış olduğumuz çalışma ve tescilimizi de ayın 20’sinde aldık” dedi.
’TEKİRDAĞ KÖFTESİNİN ANA HAM MADDESİ’
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise Tekirdağ’da daha önce tescilli yöresel 3- 4 olan ürün sayısının 8’e çıktığını söyledi. Şahin, ”İnşallah bunu 15’li rakamlara çıkarmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda burada Tekirdağ soğanı ki; Türkiye’de Tekirdağ soğanı olarak anılan tek soğan. Türkiye’nin farklı yerlerinde soğanlar üretiliyor ama soğanımız yüzyıllardır burada üretiliyor. Son zamanlarda biraz mevsimsel ve üretim şartlarından dolayı biraz azalma yaşansa da ekonomik değeri olan bir ürün. Biz bu tescili alarak hem gelecek nesillere aktarmak hem üreticimizin bu ürünü satarken daha katma değerli ve daha fazla fiyata satmasını sağlamak hem Tekirdağ halkına bunu sağlamak istiyoruz. Şu an Tekirdağ bölgesinde yaklaşık 2 bin dönüm civarında bir ekim var, bu da yıllık 3-4 bin ton civarında ürün elde ediliyor. İnşallah bu çalışmalarla beraber hem üretilen dekar sayısını ürün anlamında hem de tonaj sayısını arttırmak istiyoruz, Tekirdağ halkına ekonomik anlamda, sosyal anlamda katkı sağlamak istiyoruz. Tekirdağ köftesinin ana ham maddelerinden bir tanesi. Köftede farklı şeyler var ama Tekirdağ köftesinde bu soğan olmazsa o tadı veremiyor. Bu anlamda Tekirdağ köftesinin coğrafi işareti alınmıştı, soğanın da alınınca aslında bir bütün olmuş oldu” ifadelerini kullandı. (DHA)
Yorum Yazın