282 üst
Tekirdağ
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

BAŞARILI KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ANAHTARI!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
BAŞARILI KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ANAHTARI!
Abone ol

Jeoloji Mühendisi ve Kent Bilimci - Semanur Saygın Özay, kentsel dönüşümün mülkiyet sorunları ve kent gelişimi üzerindeki etkilerini gazetemiz Haber282 için değerlendirdi.

“Bilindiği gibi günümüzde kentlerimiz, yaşam standartlarını yükseltmek ve çevresel sürdürülebilirliği sağlamak adına kentsel dönüşüm projelerine odaklanıyor. Ancak bu projeler, beraberinde mülkiyet sorunları ve sosyolojik etkileri de getiriyor” diyen Semanur Özay sözlerini şöyle sürdürdü; “Kentsel dönüşüm, sadece binaları değil, aynı zamanda toplumların sosyal dokusunu da şekillendiriyor.

Bu süreçte mülkiyet haklarına yönelik endişeler, sadece bireylerin değil, aynı zamanda toplumun dinamiklerini de etkilemektedir. Kentsel dönüşüm projelerinin sosyolojik boyutunu ele almak, mülkiyet sahiplerinin yanı sıra komşuluk ilişkilerini, yerel kültürü ve dayanışmayı da içerir. Sosyal bir perspektiften bakıldığında, kentsel dönüşüm sürecinde komşuluk ilişkileri önemli bir rol oynar. Eski yerleşim bölgelerinde uzun yıllardır bir arada yaşayan insanlar, aynı mahalledeki değişikliklere farklı tepkiler verebilirler. Bu durum, bir yandan toplumsal dayanışmanın güçlenmesine yol açabilirken, diğer yandan da insanların yeni yapılan projelere karşı direnç göstermelerine neden olabilir” dedi.

Kent Bilimci Özay, “Kentsel dönüşüm, şehirlerimizin geleceğini şekillendirme potansiyeline sahip önemli bir araçtır. Ancak bu süreçte mülkiyet haklarına saygı göstermek ve toplumsal dengeyi korumak elzemdir.

Mülkiyet sorunları, genellikle mülkiyet sahiplerinin adil bir tazminat alamamasından kaynaklanır. Özellikle eski mahallelerde, değeri yüksek arazilere sahip olanlarla, bu bölgelerde uzun süre yaşayan yerel halk arasında çıkan çatışmalar, sosyal dokuyu zayıflatabilir.

Mülkiyet sahipleri ile yerel halk arasında iletişimi güçlendirmek ve adil tazminat politikaları oluşturmak, kentsel dönüşüm sürecinde toplumsal huzurun temelini atar” dedi.

Semanur Özay yaptığı değerlendirmede “Kentsel dönüşüm aynı zamanda toplumsal eşitsizlikleri de ortaya çıkarabilir” dedi. Konuya şöyle bir açıklama ile devam etti. “Mülkiyet sahiplerinin tazminat konusundaki başarıları veya başarısızlıkları, genellikle ekonomik durumlarına bağlıdır. Bu durum, toplum içinde mülkiyet sahipleri ile kiracılar arasında, hatta aynı mahallede yaşayan farklı gelir grupları arasında gerilimlere neden olabilir.

Kent gelişimi açısından bakıldığında, kentsel dönüşüm projelerinin şehirleri daha modern ve sürdürülebilir hale getirmesi amaçlanıyor. Ancak bu süreçte yerel kültür ve tarih de göz ardı edilmemelidir. Kentsel dönüşüm sürecinde yerel kültürün korunması da çok önemlidir. Mahallelerin tarihi ve kültürel özellikleri, sadece binaların değil, aynı zamanda toplumun kimliğini de oluşturur.”

“Eski mahalle dokusunun korunamaması, insanların köklerinden kopmalarına ve kimlik kaybına yol açabilir” diyen Özay, “Kentlerimizin kimliğini oluşturan eski yapıları ve mahalleleri, kentsel dönüşümle birlikte yok olmamalı. Bu değerleri koruyarak, gelecek nesillere taşımak önemlidir” dedi.

Sonuç olarak anlaşılan o dur ki diyerek sözlerini sürdüren Kent bilimci Özay; “kentsel dönüşüm yasası, mülkiyet sorunları ve kent gelişimi arasındaki dengeyi sağlama noktasında önemli adımlar atmayı hedeflediği görünüyor. Kentsel dönüşümde mülkiyet haklarına odaklanırken, sosyolojik boyutu göz ardı edilmemelidir. Bu süreçte kesinlikle toplumsal katılımın artırılması, şeffaf iletişim ve adil tazminat politikalarının benimsenmesi, başarılı bir kentsel dönüşümün anahtarı olacaktır”.

Haber / Handan Var


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şarköy’de 618 litre sahte içki ele geçirildiÖnceki Haber

Şarköy’de 618 litre sahte içki ele geçir...

Edirne’de çok sayıda kaçak makaron ve tütün ele geçirildiSonraki Haber

Edirne’de çok sayıda kaçak makaron ve tü...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar