Tekirdağ
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Tekirdağda Islah Edildi Dev Firmanın Gözdesi Oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tekirdağda Islah Edildi Dev Firmanın Gözdesi Oldu
Abone ol
Tekirdağ’da faaliyet gösteren bir tohum ıslah firması tarafından geliştirilen Sebat isimli yulaf tohumu, bisküvi sanayisinde lider bir firma tarafından Türkiye’nin çeşitli yerlerinde çiftçilere sözleşmeli olarak ürettirilerek, hem çiftçiye hem de ülke ekonomisine destek sağlanıyor.

Sebat isimli yulaf tohumunu geliştiren tohum ıslah firması Trakya Tarım’ın Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun, bisküvi sanayisinin lider firmalarından biriyle iş birliği yaparak Türk çiftçisine ve Türk sanayisine destek olduklarını söyledi.

Ağırlıklı olarak buğday tohumu ıslahı üzerine faaliyet gösterdiklerini belirten İlhami Özcan Aygun, "Trakya Tarım olarak, Türk çiftçisiyle beraber, Türk sanayisine de her kademesinde destek oluyoruz. Buğdayın dışında yulafta ne işiniz var diye sorarsanız, Türkiye’de yaklaşık 50 bin dekar yulaf tohumu ekilmekte, ama ülkemizin ihtiyacı çok daha fazla, 2017’de bakanlığın, 1,5 milyon dekara çıkartmak gibi bir projesi var. Çünkü yulaf sadece hayvan yemi olarak değil, insanların beslenmesi içinde kullanılan yegane ürünlerden biri. Daha çok diyabetik beslenmede, yulafın yeri çok iyi noktalara geldi. Trakya Tarım olarak biz geçmişte bu boşluğu yakalamıştık. Ülkemizde kayıtlı yulaf tohumu yoktu ve yaklaşık olarak 6 yıl öncesine kadar Trakya Tarım’ın da yulafla çalışması yoktu, ama o günden beri Trakya Tarım yulafta da var ve geldiğimiz günde yaklaşık olarak 3 yıldan beri de Eti ile bir ortaklık yürütüyoruz. Eti ile ortaklığımız şöyle, bizden almış oldukları tohumluklarını, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde, çiftçilere sözleşmeli olarak üretim yaptırarak bu ürünleri fabrikasında ham madde olarak işliyor. Bu da gösteriyor ki geçmişte ithalat yoluyla karşılamış oldukları yulaf ürününü bugün ülkenin içerisinde kendi çiftçileriyle, cari açığın kapanması noktasında destek olmak aynı zamanda katma değer kazandırmak açısından da ülkemize büyük bir destek sağlıyoruz" dedi.

"İhtiyacı olan ürünü ülke topraklarında ürettiriyor"

Firma ile Türkiye ekonomisine fayda sağlayan bir ortaklık yürüttüklerini anlatan İlhami Özcan Aygun, "Burada Eti’ye de teşekkür etmek lazım, çünkü güzel bir proje yürütüyoruz birlikte. Biz tohumunu sağlıyoruz onlar da hem Trakya’da hem Anadolu’da değişik yerlerde üretim yaptırarak, fabrikasında ihtiyacı olan ürünü ülke topraklarında, milli tohumdan, milli olarak üretiyor. İnsanlarımıza sağlıklı beslenmesinde, sağlıklı ürünler elde edilmesinde Eti ile birlikte çalışıyoruz" diye konuştu.

"Yulaf toprakları koruyan bir bitki"

Geçmişte, Trakya çiftçisinin, yulaf yetiştirmeye yatkın olmadığını kaydeden İlhami Özcan Aygun, "Bizler Trakya’da önceden yulafa yabancıydık. Fakat baktığınız zaman, yulaf topraktan az miktarda besin elementini alan, toprağı sömürmeyen bir bitki ve toprağın beslenmesini sağlayan bir bitki. Bu anlamda biz bunu çiftçilerimize anlattıktan sonra, çiftçilerimizde bir yönelme başladı. Neden? Özellikle Tekirdağ’da kanola ekilen tarlalar var ve kanola topraktaki besin elementini olduğu gibi alıp toprağı sömürüyor. Kanola ekilen tarlalarda ertesi yıl biz yulafı ektiriyoruz. Neden? Toprak dinleniyor. Çünkü sömürmüyor, toprağın dinlenmesini sağlıyor. Besin elementlerini ve suyu ekonomik kullandığı için ve bu bağlamda da yine Anadolu’da da topraklar bakir su sorunumuz var. Suyun eksik olduğu bölgelerde, Anadolu’da müthiş bir miktarda yulaf ekimine yönelme var. Tarım bakanlığının da bir politikası var, belli bir miktara çıkartılması için" ifadelerini kullandı.

"Yulaf, hayvancılıkta çok önemli bir besin"

Yulafın hayvancılık açısından da değerli bir bitki olduğunu belirten İlhami Özcan Aygun açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı:

"Yulaf, hayvancılıkta da çok önemli, sadece insan beslenmesinde değil hayvan beslenmesinde de kullanılıyor yulaf, hem sapını hem tanesini. Yarış atlarında dahi kasların boyuna gelişmesinde yulafın çok büyük etkisi var. Yulaf hem toprakların dinlenmesi, hem topraklardaki organik maddenin minimize kullanılması açısından da önemli olduğundan dolayı yulaf tohumunun üretimi gittikçe artmakta ve özendirilmektedir."


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Uyan ÇeşmelideÖnceki Haber

Başkan Uyan Çeşmelide

‘Vekil Milletiyle Buluşuyor Uygulamasına Büyük İlgiSonraki Haber

‘Vekil Milletiyle Buluşuyor Uygulamasına...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar