Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Doç Dr. Mustafa Doğan, Sağlıklı Yaş Alma Merkezi (YAŞAM) hakkında Haber282’ye özel bilgiler verdi.
Başhekim Doğan; “Sağlıklı Yaş Alma Merkezleri (YAŞAM) 80 yaş üzerindeki bireylere daha nitelikli sağlık hizmeti sunmak, sağlık hizmetine ulaşmalarını kolaylaştırmak amacıyla kurulmuş merkezlerdir.
Temel amaç burada ileri yaş hastalarımızı yormadan incitmeden sağlık hizmetine erişimlerini sağlamak. Çünkü ulaşım vs problemleri olabiliyor, toplu taşıma ile hastaneye gelmekte sorun yaşayabiliyor, birçoğu da artık ehliyet alamayacak durumdalar. Araç kullanamıyorlar. Bu anlamda mağduriyetlerini giderip büyüklerimizin elinden tutabilmek onlara destek olabilmek bu anlamda ihtiyaçlarına bir nebze de olsa katkı sunabilmektir. Temel hedef budur” dedi.
Başhekim Mustafa Doğan, “Sağlık Bakanlığının 2023 hedefleri içinde olmakla beraber biz Çorlu’da içinde bulunduğumuz Ekim ayının ilk haftasında bu birimi aktif hale getirdik. Şu an itibariyle birimimiz henüz yeni. Üçüncü haftasında diyebiliriz.
Bilindiği üzere bizim evde sağlık birimlerimiz de var. Evde sağlık birimlerimiz yatağa bağımlı olan ve bu minvalde hastane ulaşımında sıkıntı çeken insanlara sağlık hizmeti sunmaktadır.
Ancak Sağlıklı Yaşam Merkezleri (YAŞAM) ise 80 yaş üzerinde olan, evde sağlığa ihtiyacı bulunmayan, kendi temel ihtiyaçlarını giderebilir olan fakat kronik hastalıkları olan, bunlarla alakalı tetkik yaptırmada ya da ilaç yazdırmada ya da hastaneye ulaşımda randevu almada problem olan insanların öncelikle sağlık hizmetini ayağına götürmek ve hastaneye ulaşımlarını randevu olanaklarını arttırmak üzere kurulmuş olan bir hizmet birimidir.
Çorlumuzda iki binin üzerinde 80 yaş üzerinde yaşayan vatandaşımız bulunmaktadır. Öncelikle adrese dayalı nüfus kayıt sistemlerinden 80 yaş üzerindeki hastalarımızın kayıtlarını çıkarmaktayız. Sonrasında bu hastaları evlerinde ziyaret etmekte, hastaların sağlık haritasını çıkarıp mevcut sağlık durumuna göre hizmet planlaması yapıp, bu kişilerin sağlık hizmetinden yararlanmasına kolaylık sağlamaktadır. Hem bu hastalarla ilgili kayıt oluşturmaktayız hem de kendi telefon verilerimizi bu hastalarla paylaşıp ihtiyaç halinde bize ulaşmaları içinde bir erişim kanalı oluşturmaktayız. İhtiyaç halinde bizimle iletişime geçiyor. Hem reçetelere aynı zamanda kan vermeleri gerekiyorsa belli periyotlarla kan tetkiklerine, görüntüleme hizmetlerine, sağlık kurulundan yararlanılacaksa sağlık kuruluna ulaşımlarını sağlayacak bir alan oluşturulmaktayız.
Hatta şu ana kadar 100 civarında bireyin merkezimize kaydı yapılarak hizmet almaları konusunda işlemleri başlatılmıştır.
80 yaş üzeri her hasta bakıma ihtiyacı olsun ya da olmasın bu merkezden destek alabilir. Kişiler, bize kendileri ya da yakınları aracılığı ile de başvurabilirler. Devlet hastanesi santralini aradığı zaman bu birime ulaşabilir. Ayrıca Sağlıklı Yaş Alma Birimi (YAŞAM) Münir Alkan hastanemizin giriş katında hizmet vermektedir” dedi.
Sistemde çalışanlar hakkında da bilgi veren Mustafa Doğan şunları söyledi; “Hizmet ekibimizde normalde bir doktorumuz var. Fakat hedefimiz iki hekim bulundurmak. Ekibe evde bakım teknikeri eklemek. Ve bu hastaların belki kan alma dönemlerinde doktor olmasa bile bir hemşire yardımıyla yönlendirip kan alınmasını sağlamak. Doktorlarında farklı ihtiyaçlar için sahada bulunmalarını sağlamak yeterli olacaktır. Nihai hedefte ekibe sosyal çalışmacı, psikolog, diyetisyen, ebe, gibi diğer kadrolarla da güçlendirerek bu on altı kişilik hedef bizim kurmayı amaçladığımız nihai kadrodur. Şu an için bir şoför, bir hemşire, bir doktor, bir tıbbi sekreter olmak üzere aktifte dört kişi var. Ama hedef bunu on altı kişilik geniş bir kadroya ulaştırıp daha geniş kitlelere daha hızlı hizmet vermektir”
Bazı yaşlılar aile içinde olup zaman zaman yer değiştirmek zorunda kaldığı durumlarda hizmetin sürekliliğinin nasıl sağlanacağı sorumuzu da yanıtlayan Başhekim Doğan bu durum hakkında şu açıklamada bulundu;
Bu sistem tüm ülke sathında kurulması gereken hizmet birimidir. Fakat tüm il merkezleri ya da ilçe merkezleri aynı dinamikte hareket edemiyorlar. Bizden daha önce kurulan birimler olduğu gibi bizden daha sonra kurulacak birimler de olacaktır. Çorlu içindeki adres değişikliklerinde ilgili birime bunu bildirmeleri iletişim kurmaları yeterli olacaktır. Önceki adresim A mahallesi idi. B mahallesine taşındık denilerek hizmetin devamlılığı sağlanabilir. Yeni bir il değişikliği olacaksa da bu ilde bu hizmetin verilip verilmediğine dair yine bizim birimimizle görüşüp iletişim kurulabilir. Gittiği il merkezinde sağlıklı yaş alma merkezi kurulmuşsa sorun yok. Kurulmamışsa maalesef beklenilecek diyebilirim.”
Bir diğer konu da kötü niyetli kişilerin büyüklerimizi (YAŞAM)dan geldiklerini söyleyerek yanıltmalarına karşılık yapılaması gereken nedir diye sorduk.
Başhekim Doğan bu konuda vatandaşları uyararak; “Bu arada art niyetli yurttaşlarımız maalesef var. Suistimal olabilir mi? Edilebilir. Hastanenin santral numarasından doğrulama sağlanabilir. Santral numarası tektir. Bu santrale ulaşarak aklında soru işareti olan, emin olamayan, telefonda sesine ve verdiği bilgilere güvenilemeyen insanlar varsa hastane santralinden bize bağlanıp teyit alabilirler” dedi.
Haber / Handan Var
Yorum Yazın