Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanıp Kasım ayı ortasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda askıya çıkarılan Trakya 1/100.000'li Çevre Düzeni Planı (ÇDP) ve 1/25.000 plan değişikliği ile Vize(Kırklareli), Çerkezköy (Tekirdağ) ve Silivri (İstanbul) ilçelerinde oluşturulmak istenen "Enerji Üretim Alanı" ve termik santral projeleri iyi planlanmadan yapılan girişimlerdir.
Aynı Trakya ÇDP kapsamında 'tarım havzası' ve 'su havzası' olarak belirtilen bir bölgede bu tür bir tesisin kurulması bugüne kadar sıvı ve katı atıklarla büyük zarar verilen bölgeye telafisi mümkün olmayan, geri dönülemez tahribatlara neden olur.
2000 civarında sanayi tesisi ile 50 yıllık geçmişinde giderek kirlenen Trakya toprakları zamanın Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2011 yılında ilan edilen Şafak Harekatı ile kurtarma çalışmasına başlanmıştı. Çok yüksek bedellerle planlanan bu yatırımlar halen devam ederken, bu sefer hava kirliliğine tartışmasız olumsuz etkileri olacak bir çalışmanın aynı yerde başlatılıyor olması kaygı verici.
Ayrıca söz konusu planlarda 'yasaklı' olduğu açıkça ilan edilen 18 iş kolundan biri olan "Kömürden Enerji Üretimi" seçeneğinin yasaklar listesinden çıkarılmak isteniyor. Bu madde yasaklar listesinden çıkarılırsa, Trakya ÇDP'nın geçerli olduğu bölgenin tümünde kömür kullanan termik santral projelerin önü açılmış olacak. Bugüne kadar yapılmak istendiği halde bu maddeye dayanarak yapımına izin verilmeyen, durdurulan termik santral projeleri ile bundan sonra projelendirilecek bütün termik santral projeleri için Trakya'da hiç bir engel kalmamış olacak!
Mevcut sorunlarına ve kirletici etkilere maruz kalmış haline rağmen, Trakya; %3'lük büyüklüğü ile, Türkiye tarımının %20'sini sağlayan önemli bir tarım ve hayvancılık merkezidir.
Ülkemizde tüketilen gıdanın her beş lokmasından biri Trakya topraklarında üretilmektedir.
Enerji stratejisi; sadece sanayi ve evsel tüketimler düşünülerek geliştirilecek bir strateji değildir. Sürdürülebilirlik kriterinin gözden kaçırılmaması gerekir. Tarım, hayvancılık, kentleşme, yaşam alanları ve çevre kirliliği de değerlendirilmelidir.
Günümüzde işletilmekte olan termik santrallerin çevrelerine ölüm kustuğu gerçeğini bir tarafa atarak, termik santral teknolojisinin çevre baca gazları ile, kül, lojistik ihtiyaçları ve işletme sürecinde ortaya çıkacak diğer atıkları ile temiz bir teknoloji olduğunu iddia etmek abesle iştigaldir.
Bu koşullar altında, termik santrallerin vereceği zarar sağlayacağı avantajlardan çok daha büyüktür.
Termik Santrale HAYIR Platformu
Kömüre HAYIR Platformu
______________
Platform Sayfası:
https://www.facebook.com/TermikSantraleHayirPlatformu/
"Termik Santrallere Hayır" imza kampanyası linki:
https://www.change.org/p/k%C3%B6m%C3%BCre-dayal%C4%B1-enerji-%C3%BCretimi-trakya-n%C4%B1n-%C3%B6l%C3%BCm%C3%BC-olur
Facebook Yorum
Yorum Yazın