CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapan yasa teklifi hazırlayarak, mezun olduktan sonra 6 ay iş bulamayan üniversite mezunlarının 9 ay boyunca “genç işsizlik ödeneği” adı altında bir destek almasını önerdi. Genç işsizlik ödeneği, 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 50’si oranında olacak.
MADDE 1- 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 47 nci maddesinin birinci fıkrasına (l) bendi eklenmiştir.
(l): Genç işsizlik ödeneği: “Yükseköğrenimini tamamlayarak Kuruma başvuranlara bu Kanunda belirtilen süre ve miktarda yapılan parasal ödemeyi
MADDE 2- 4447 sayılı Kanun’un 50 nci maddesinin başlığı “İşsizlik ödeneği ve genç işsizlik ödeneğinin miktarı, ödeme süreleri ve zamanı ile sigorta primleri” olarak değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir:
“Yükseköğrenimini tamamlayarak Kuruma iş başvurusunda bulunanlara, kendi istek ve kusurları dışında iş bulamamaları halinde, mezuniyet tarihlerini takip eden yedinci aydan itibaren başlamak üzere dokuz ay boyunca genç işsizlik ödeneği verilir. Bu şekilde ödenecek işsizlik ödeneği miktarı, 4857 sayılı Kanunun 39 uncu maddesine göre onaltı yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde ellisidir.”
MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 47 nci ve 50 nci maddelerinde değişiklik yapan yasa teklifi hazırladı. Teklifte; yükseköğrenimini tamamlayarak İş ve İşçi Bulma Kurumu’na başvuranlara işsizlik ödeneği verilmesi amaçlandı. Buna göre, kendi istek ve kusurları dışında iş bulamayan üniversite mezunu gençler, mezuniyet tarihlerini takip eden yedinci aydan itibaren başlamak üzere dokuz ay boyunca genç işsizlik ödeneği alabilecek.
“GENÇLER TRAVMA YAŞIYOR”
Aygun, teklifin gerekçesinde, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) İşgücü ve İstatistik verilerine göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsizlik oranının Ağustos 2019’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27.4’e çıktığına işaret ederek, “15-34 yaş grubunu içine alan geniş tanımlı genç işsiz sayısı 2 milyon 801 bine çıkarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmıştır. Geniş tanımlı genç işsizlikte üniversite mezunu işsiz sayısının 957 bine çıkması yaşanan istihdam krizi açısından düşündürücüdür. İyi eğitimli gençlerin iş bulamaması, toplumsal gelişim açısından da büyük sıkıntı oluşturmaktadır. Umutsuzluğa kapılan gençler, ekonomik açıdan olduğu kadar psikolojik açından da travma yaşamakta, ailelerine yük olmaya devam etmektedir” dedi.
Getirilen düzenleme ile Türkiye’nin geleceği olan ve eğitimleri için büyük yatırım yapılan üniversite mezunu gençlerin iş buluncaya kadar ekonomik ve psikolojik açıdan rahatlatılmasını amaçladığını anlatan Aygun, “Üniversite mezunu gençlerin; kendi istek ve kusurları dışında iş bulamamaları halinde, mezun oldukları tarihten itibaren yedi ay içinde dokuz ay boyunca asgari ücretin yarısı oranında genç işsizlik ödeneği alması sağlanmaktadır” dedi.
Aygun, işsizlik ödeneğine, “genç işsizlik ödeneği” adı altında yeni bir uygulamanın eklenmesi için öneride bulunduğunu belirterek, “İşsizlik ödeneği tutarı, onaltı yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde ellisi olarak belirlenmektedir. Bu yolla gençler iş buluncaya kadar stresten uzaklaşacak, ailelerde yaşanan psikolojik bunalımlar sona erecektir” diye konuştu.
Yorum Yazın