Kırsal kalkınmaya büyük önem veren ve bu konuda önemli projelere imza atan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Kalkınma Vakfı koordinasyonunda Trakya Bölgesi Sivil Kırsal Kalkınma Platformu Çalıştayı düzenlendi.
Malkara ilçesi Elmalı Mahallesi'nde gerçekleşen çalıştaya Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan ile Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli'nde faaliyet gösteren STK temsilcileri katıldı.
"DOĞAL ÜRETİM KAYNAKLARIMIZI SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ANLAYIŞI İÇİNDE KULLANMALIYIZ"
Çalıştay'da konuşma yapan Başkan Kadir Albayrak, "Kalkınmamızın temel ve en yaygın göstergesi olan kişi başına düşen ortalama gayri safi milli hasılanın üçte birine, en fazla % 40' ına sahip kırsal kesim insanlarımızın yaşam koşullarını, başta ekonomik açıdan olmak üzere sosyal, kültürel açılardan iyileştirme çabalarının tümüne kırsal kalkınma diyebiliriz. Bilindiği gibi ülkelerin gelişmişliğini gösteren önemli kriterlerden biri de kır- kent arasındaki farklılıkların azlığıdır. Ülkemizde ve bölgemizde bu sorun hala önemini korumaktadır. Çok yönlü çalışmaları, yatırımları ve uzun soluklu çalışmaları, çabaları gerektiren kırsal kalkınma tek başına ne bir belediyenin ya da devlet kurumlarının yapacağı bir iş değildir. Her şeyden önce kırda yaşayan insanlarımızın bizzat kendilerinin isteyeceği, sahipleneceği ve uğraşacağı bir konudur. Biz bu konuda beş altı yıldır kesintisiz alt yapı çalışmaları ile uğraşıyoruz. Önce ulaşımı sağlayamaya çalışıyoruz. Ondan sonra kırsal geliri artırıcı projeler uyguluyoruz. Bir yandan da fiziki çevreyi iyileştirici uğraşlar veriyoruz. Sizin gibi sivil oluşumlar ise bir başka unsuru, bir kamuoyu oluşturucu kuruluşlar olarak lobicilik, savunuculuk faaliyetlerinizi kesintisiz olarak sürdürmelisiniz. Karar alıcıları, politika oluşturucuları bilgilendirip etkilemek suretiyle sıkıntıların giderilmesine yardımcı olmaktasınız. Ancak bir kırsal mahalle ya da ilçe düzeyinde duyarlı dar bir grubun gücünün azlığı, dolayısıyla etki derecesinin düşüklüğü de bir gerçektir. Bu nedenle sizlerin güçlerinizi birleştirme çabanızı önemsiyor ve hepinizi ayrı ayrı kutluyorum. Biz Trakya Bölgesi insanları olarak tabii ki bölgemizi, kırsalımızı ve insanımızı herkesten çok tanır, sever ve bu nedenlerle de sahipleniriz. Bölgemizin tüm tarihi, doğal ve kültürel değerlerini sahiplenip koruyarak değerlendirmek zorundayız. Başta Ergene Nehri olmak üzere tüm bozulan yanlış kullanılan doğal üretim kaynaklarımızı sürdürülebilirlik anlayışı içinde kullanmalıyız. Kırsalımızdaki ekonomik faaliyetleri çeşitlendirilip, çoğaltarak üretime analize etmeliyiz. Kırsalımızı itici olmaktan çıkarıp, daha cazip ve yaşanılabilir kılmalıyız. Buradan çıkacak sonuçları arkadaşlarım bana rapor edeceklerdir. Biz ona göre hareket etme gayreti içinde olacağız. Bu güzel çalıştayın Bölgemize ve Ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Sizleri bir kez daha tebrik ediyorum." dedi.
Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul ve Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan'ın da konuşma gerçekleştirdiği çalıştayda İbrahim Tuğrul, sivil kalkınma platformu hakkında sunum gerçekleştirdi. 3 ayrı forum bölümünden oluşan Trakya Bölgesi Sivil Kırsal Kalkınma Platformu Çalıştayı'nda; Trakya Kırsal Kalkınma Platformu Modeli, Platformun Amacı ve Platformun Ana Faaliyet Alanları gibi konular görüşüldü.
Yorum Yazın