Türkiye’nin orman ürünleri ihracatı yapabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın orman mühendisi ve orman muhafızı kadrolarını genişletmesi gerekmektedir. AK Parti iktidarı, şu anda 1 milyar dolara ulaşan orman ürünü ithalatını 2020 yılı sonunda sıfırlamayı hedeflediğini açıklamıştır. Orman ürünlerinde yerli ve milli üretime geçmenin tam zamanıdır.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 29 Mart 2019 tarihinde katıldığı bir televizyon programında Bakanlık’a KPSS puanı ile bin 200 orman mühendisi, 2 bin 700 orman muhafaza memuru, 800 memur, 300 şoför alımı yapılacağını açıklamıştır. Bakan Pakdemirli; personel istihdamında KPSS sıralamasının esas alınacağını, torpil taleplerinin karşılık bulmayacağını vurgulamıştır.
Seçim öncesinde yapılan bu açıklamanın ardından Orman Genel Müdürlüğü adeta seçim sonrasında Bakan Pakdemirli’nin açıklamalarını tekzip eden bir ilan yayımlamıştır. Bu ilanda; orman mühendisi ve orman muhafaza memuru alımlarında 2018 yılı KPSS puanlarının yanı sıra sözlü ve uygulamalı sınav uygulanacağı açıklanmıştır. Memur ve şoför alımlarında ise sadece KPSS puanlarının esas alınacağının bildirilmesi tutarsız bir tutum olmuştur.
Orman mühendisliği ve orman muhafaza memur alımlarında KPSS’ye ek olarak sözlü ve uygulamalı sınav koşulunun getirilmesi, iş başvurusunda bulunanlardaki torpil kaygısını güçlendirmiştir.
Bu bağlamda;
1) Bakan Pakdemirli; seçim öncesinde orman mühendisi ve orman muhafaza memur alımlarında sadece KPSS puanı aranacağını açıklamıştır. Orman Genel Müdürlüğü ise, seçim sonrasında yayımladığı personel alım ilanında Bakan Pakdemirli’nin bu açıklamasını yok saymıştır. KPSS dışında sözlü ve uygulamalı sınav koşulu neden getirilmiştir?
2) Uygulamalı ve sözlü sınavı iptal etmeyi düşünür müsünüz?
3) İptal edilmezse, uygulamalı ve sözlü sınav, video kaydına alınacak mıdır?
4) Uygulamalı ve sözlü sınavda; AK Partili vekillerin referans olduğu adaylara ayrıcalık yapılacak mıdır?
5) Tarım ve Orman Bakanlığı, personel alımlarında kadınlara negatif ayrımcılık uygulamaya devam edecek midir?
6) Kadın ziraat ve orman mühendisleri atamayı düşünmüyor musunuz?
7) Tarım üretiminin bitme noktasına gelmesi ve giderek ithalata bağımlı hale gelmemiz, ziraat mühendislerinin önemini her geçen gün daha çok ortaya koymaktadır. Planlı ve stratejik üretim ve kaynakların en etkin şekilde değerlendirilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’na ziraat mühendislerinin atanması elzem derecede önemlidir. Devlette devamlılık esastır. AK Parti iktidarları döneminde eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın 10 bin 551 ziraat mühendisi, veteriner ve gıda mühendisi atama sözünü yerine getirecek misiniz? Bakanlığı; liyakatli kadrolarla donatmak üzere kadro sorununu ne zaman çözmeyi planlıyorsunuz?
Yorum Yazın