TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı bütçe görüşmeleri hararetli tartışmalara neden oldu. AKP’li vekillerin “yumurta” üzerinden gelir hesabına karşı çıkan CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, “Hesap, yumurta üzerinden değil çeyrek altın üzerinden yapılır. 2003 yılında altının fiyatı 32.25 lira. Çiftçimiz O zaman 140 kilo buğday satarak bir çeyrek altın alıyordu. Şimdi ise 330 kilo buğday satarak bir çeyrek altın alabiliyor. Geliri, son 16 yılda 2.5 kat azaldı” dedi.
Aygun, Türkiye’nin gıda enflasyonunda OECD ülkeleri içinde birinci olduğunu belirterek, “Yunanistan’dan daha pahalı gıda tüketiyoruz. Üreticimiz AKP’nin iktidara geldiği döneme göre 2.5 kat fakirleşmiştir” dedi.
OECD ile BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun 2019-2028 Tarımın Genel Durumu Raporu’na göre Türkiye’de 2019’da gıda enflasyonunun yüzde 31 olduğunu kaydeden Aygun, Türkiye’nin bu oranla Haiti, Malavi, Nijerya, Sri Lanka, Zambiya, Bangladeş gibi ülkelerden kötü olduğunu söyledi.
Aygun, OECD Raporu’nun bütçe rakamlarını yalanladığını belirterek, “Yunanistan, İrlanda, İsrail, İzlanda, Çek Cumhuriyeti, Japonya, Brezilya, Çin’de gıda fiyatları düşüyor. Toprakları yarımız kadar olmayan Japonya’da bile gıda fiyatları aşağı seyir izliyor. Bizde yükseliyor. Tarımda ihracatçı ülke isek gıda fiyatlarında niye şampiyon ülkeyiz?” diye konuştu.
“ELEKTRİKLİ TRAKTÖRE YATIRIM BÜTÇESİ YOK!”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin 45 dakika şarj ile 7 saat aralıksız çalışan Türk yapımı elektrikli traktör projesini desteklediğini anlatan CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, “Geçmişte bize devrim arabalarını yaptırmadılar. Uçak projemizi engellediler. Umarım bu projeye de engel konulmaz. Elektrikli traktör projesinde ciddi iseniz, yatırım bütçesine yansıması gerekirdi. Maalesef bütçede göremedik. Suya yazı yazıyorsunuz” eleştirisini getirdi.
ÇİFTÇİMİZE YERLİ TOHUMU SATIN
CHP Tekirdağ Milletvekili Aygun, şekerin Türkiye’de üretildiğini ama tohumunun Belçika, Almanya ve Fransa’dan geldiğini belirterek, “Mısır tohumunda yabancı oranı yüzde 94, ayçiçeği tohumunda yüzde 91.7 oranındadır. Bu mu yerli tohumculuk?” diye sordu.
Aygun, tohumda yaşanan sıkıntıları şöyle ortaya koydu:
“Türk çiftçisine ayçiçek tohumunun kilosunu 80-100 lira arasında satarken, yabancı ülkelere kilosunu 5-6 Avro’ya yani 39 liraya satıyoruz. Yani kendi çiftçimiz tohumu daha pahalıya yabancıdan alırken, biz ucuz tohumu yabancıya satıyoruz. İthalatı kesmek için mutlaka yerli tohumculuğa yatırım yapılmalıdır. Bu yanlıştan dönelim!”
Yorum Yazın