© Haber282 - 2020

TÜB tarafından ’sosyal sorumluluk çalıştayı’ gerçekleştirildi

TÜB tarafından ’sosyal sorumluluk çalıştayı’ gerçekleştirildi

EDİRNE,(DHA)-TRAKYA Üniversiteler Birliği (TÜB) tarafından ‘1’inci sosyal sorumluluk çalıştayı’ gerçekleştirildi.

TÜB 10’uncu yıl etkinlikleri kapsamında Kırklareli Üniversitesi ev sahipliğinde çevrim içi gerçekleşen çalıştay programına; TÜB Dönem Başkanı ve Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Bülent Eker, TÜB Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Atalay, Trakya Üniversiteler Birliği üyesi üniversitelerin Rektör Yardımcıları ile akademik ve idari personeller katıldı.

Çalıştayın açılış ve takdim konuşmasını gerçekleştiren Kırklareli Üniversitesi sosyal sorumluluk projelerinden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurettin Aka, sosyal sorumluluğun üniversitelerde kurumsal bir çatı altında yürütülmesine dikkat çekerek, Kırklareli Üniversitesi’nde 2019 yılında kurulan Toplumla İlişkiler Koordinatörlüğü hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Nurettin Aka, gerçekleştirilen çalıştayın ilerleyen süreçte çalıştayın kitapçık olarak basılacağını söyleyerek, çalıştayın hayırlı olmasını diledi.

Sosyal sorumluluğun hem ülkemizde hem dünyada gün geçtikçe önem kazandığına dikkat çeken Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Trakya Üniversiteler Birliği’nin bu alanda önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade etti. Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir, sosyal sorumluluk faaliyetlerinin öğrencilerin hem eğitim hayatında hem de işe alım süreçlerinde önemli bir yeri olduğunu belirterek, sosyal sorumluluk çalışmalarının yakın süreçte üniversitelerin vazgeçilmez unsurları haline geleceğini ifade etti.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Bülent Eker ise, sosyal sorumluluğun akreditasyon sürecinde önemli bir nokta olduğunu hatırlatarak, akran çalışması, öğrenci mentorluğu, çözüm merkezi ve akreditasyon alanlarında toplumsal katkının nasıl ele alınacağı hususunda çalışmalar yapıldığını ve TÜB olarak bunun birlikte başarılacağını söyledi.
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, üniversitelerin iyi bir eğitim vermek, eğitim-araştırma faaliyetlerini yürütmek ve toplumsal katkı olmak üzere üç önemli görevi olduğunu hatırlattı. Öğrencilere sosyal sorumluluk bilinci aşılandığında toplumla ilişkilerinin daha iyi olacağını da ifade eden Prof. Dr. Sedat Murat, bu işin gönüllük esasıyla yürütüleceğine dikkat çekti.

Trakya Üniversiteler Birliği Dönem Başkanı ve Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür ise üniversitelerin bilgi üretme ve yaymanın dışında toplumla ilişki içerisinde olması gerektiğine değinerek Birlik olarak üye üniversitelerin rektörlerinin de kararlılığıyla Sosyal Sorumluluk Alt Çalışma Grubu’nu sosyal sorumluluk çalışmalarını koordineli bir şekilde yürütmek amacıyla kurduklarını ifade etti.

Sosyal sorumluluk ile ilgili çalışmaların önemine değinen ve üniversitelerin vazgeçilmez unsuru olduğunu ifade eden Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “İnsan ile birlikte tüm cansız varlıklar, hayvanlar, bitkiler, doğa, çevre ve bütün yaratılmışlara saygı duymak bir gerekliliktir. Bizler bütün yaratılmışlara hürmet gösteren, onların haklarına saygı duyan ve koruyan bir anlayıştan geliyoruz. Dolayısıyla ne kadar canlı veya cansız varlık varsa onlarla ilgili yapılacak çalışmalar sosyal hizmetin kapsamına girer. Her alanda olduğu gibi sosyal sorumluluk alanında da birlikte hareket eden Trakya Üniversiteler Birliği’nin bu amaç ve hedef doğrultusunda düzenlediği toplantıyı oldukça anlamlı ve değerli buluyorum. Bu kıymetli organizasyonu düzenleyen TÜB’e de teşekkür ediyorum” dedi.

Trakya Üniversitesi bünyesinde bir Sosyal Sorumluluk Uygulama ve Araştırma Merkezi kurduklarını da hatırlatan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Trakya Üniversitesi olarak fikirler ve projeler üretmek, bu proje ve fikirlerin toplum yararına sunulmasını sağlamak amacıyla bir merkez oluşturduk. Merkezimizin katkılarıyla bir şehir üniversitesi olarak kent ile bütünleşen ve toplumun her alanında sürekli gelişimine katkıda bulunacak projeler hayata geçiriyoruz. Bugüne kadar Geleceğim Sensin Koro ve Orkestrası, Çocuk Akademisi Tasarım Beceri Atölyeleri, Sokak Hayvanları İçin Barınak Tasarım ve Üretimi, 40 Kadın 40 Eser, Mutlu Kadın Mutlu Aile Mutlu Toplum gibi toplumun her kesiminden bireylere ve aynı dünyayı paylaştığımız canlılara hitap edecek, gönüllere dokunacak pek çok proje ürettik ve üretmeye devam ediyoruz. Çocuklar, yaşlılar, özel gereksinimli bireyler başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren konularda kurumlarımızla iş birliği içinde farkındalık oluşturmaya, ihtiyaçlarını anlamaya ve destek olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Kırklareli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seçkin Yavuzdoğan, ‘Sosyal sorumluluk çalışmalarının hukuksal dayanağı’ konusunda bir konuşma gerçekleştirdi. Çalıştay, ‘Sosyal sorumluluk çalışmaları uygulama örnekleri’ başlığı altında Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinden Doç. Dr. Fatih Altun, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın, Trakya Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Ertan Varlı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinden Öğr. Gör. Serkan Aydın ve Kırklareli Üniversitesinden Öğr. Gör. Mustafa Hevacı’nın sunumları ve fikir alışverişleri ile devam etti. Çalıştay, Kırklareli Üniversitesi Toplumla İlişkiler Koordinatörü Öğr. Gör. Mustafa Helvacı’nın moderatörlüğünde yapılan değerlendirme, soru ve cevap bölümünün ardından sona erdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER