© Haber282 - 2020

TEKULAŞ’TAN GÜZEL HABERLER VAR

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Erdin Eral gazetemiz Haber 282’ye özel açıklamalarda bulundu. Akıllı duraklardan, dönel kavşaklara, yeni otobüs filosundan, kentin en önemli ulaşım sorunlarına kadar sorduğumuz sorulara ayrıntılı yanıtlar verdi. Kent içi ulaşımla ilgili müjdeli haberleri de bizlerle paylaştı.

Bu kentte biz göreve geldiğimizde kentin bütününü ilgilendiren bir ulaşım ana planı yoktu. Ulaşım planı aslında kentin ulaşım anayasasıdır. Yapacağımız tüm iyileştirmeler, güzellikler, buradaki bilimsel ölçümlere, verilere dayalı olmalı. Bu olmadığı için yapmış olduğunuz çözümlerin tamamı böyle daha minimal düzeyde kalıyor. Ama bizim daha büyük ölçekli kenti görüp planlamamız gerekiyordu. Yani kentin makro sorunu bir ulaşım ana planı olmamasıydı.

Biz gelince bu konuda çalıştık. Tabi ulaşım ana planlarının yapılması birkaç yıl sürüyor. Öncelikle dedik ki hemen rehabilitasyon projeleri yapalım hızlıca ana plan olmadan.

Ve şu an ana planımız da bitme aşamasına geldi. Son rötuşları yapıyoruz ulaşım ana planı da bitti. Bunun çıktıları çerçevesinde şehrin gerektiğinde imar planlarına dahi sirayet edebilecek ulaşım anayasası ortaya konmuş olacak. Bununla birlikte kentteki ulaşım sorunları çok daha ilkesel olarak çözülecek.

Biz seçim bazlı çalışmıyoruz. Çünkü ulaşımda yaptığınız yatırımlar birincisi çok uzun zaman alıyor. Çünkü çok kapsamlı çalışmanız lazım. Bir ulaşım ana planı yapabilmeniz için biz bu kentte 9000 hanede anket yaptık. 9000 hanede tek tek oturup ulaşım ihtiyaçlarını ulaşım notlarını, hareketlerini bunları yaptık. Binlerce koridor anketleri yaptık. Bunlar yapıldı. Ciddi bir çalışma. Bir modele oturtuldu. Akademik anlamda da çalışıyoruz. İçerisinde bir sürü bir sürü konu var. Onlarca yani Çorlu için konuşalım, kavşağın yeniden tasarlanması bazı sirkülasyonun değişmesi ulaşım notlarının değişmesi gibi şeyler var. O nedenle biz seçimden seçime değil de çalışmalarımızı, yatırımlarımızı beş yıl, on yıl, yirmi yıllık yapıyoruz. 2040’ı dahi planlıyoruz.

ÇORLU’YA RAYLI SİSTEM GELECEK Mİ?

Şöyle güzel bir haber vereyim. Raylı sistem yatırımları biliyorsunuz çok pahalı yatırımlar. Bunu yapabilmeniz içinde belirli kriterleri aşmanız lazım. Biz bu kentte Çorlu için artık raylı sistem projesini hazırladık. Bununla ilgili fizibilite çalışmasını sonlandırmak üzereyiz. Daha fizibilite sonuçlanması, netleşmedi ama şimdiden gördüğümüz Çorlu’da da artık raylı sistem yatırımı yapmaya değecek noktaya ulaşım geliyor. Onun için çalışıyoruz. Çorluda bir raylı sistem hayata geçebilir. Süreçler şöyle işliyor; Siz bu kararı alıyorsunuz. Teknik olarak diyorsunuz ki Çorluda A noktasından B noktasına bir raylı sistem olması gerekiyor. Biz bunun sayımlarını yaptık şu kadar milyar TL yatırım yapmaya gereken bir proje ve değecek bir proje, bunu söylüyorsunuz. Kentin UKOME’sinden geçiriyorsunuz. Meclisten geçiriyorsunuz. Bakanlığa gönderiyorsunuz. Çünkü büyük bir devlet yatırımı. Uzun yatırım kararını alıyorsunuz. Devlette de bunu onayladıktan sonra ihalesi, imalatı bu yıllar süren bir proje. Devlet yatırımından kastım da şu; belediyeler yapıyor ama devletten onay almadan bu yatırımları yapmanız pek mümkün değil. Çünkü belirli krediler, finansman belki de borçlanmalar gibi konular oluyor. Elbette bu kadar büyük çaplı projeyi devlet kendisi de incelemek istiyor. Hani popülist söylemlerle ben raylı sistem yaptım deyip de kamunun kaynaklarını da harcamamak lazım. Gerçekten bakıyor. Sizin buradaki iş bunu yapmaya değecek mi? Ama ben Çorlu’da tecrübelerime dayanarak da söylüyorum. Artık bu yapılabilecek bir noktaya geldi.

ÇORLU-ÇERKEZKÖY BANLİYÖ HATTI PROJESİ VAR MI?

Hatta şu an ikinci bir projemiz var. Çorlu – Çerkezköy arasındaki banliyö hattının nasıl ki İzmir’de bir İZBAN var. Bir banliyö hattı. DDY ile Belediye bir protokol yaptı. Hattı ıslah etti. Durakları ıslah etti. Ve oradaki ciddi anlamda bir hat oldu İZBAN. İzmir’in ulaşım sorununa merhem oldu.

O anlamda bizim Çerkezköy – Çorlu entegrasyonu da gün geçtikçe artıyor. Özellikle iş çıkış saatlerinde trafik lambalarının olduğu yerde bakıyorsunuz servislerin uzun kuyrukları oluyor. Orada böyle bir modelle biz önümüzdeki yılları ama böyle bir yıl iki yıl falan değil uzun vadeli planlıyoruz.

TEKULAŞ OTOBÜS FİLOSUNA ELEKTRİKLİ OTOBÜSLER KATACAK MI?

Bir güzel haber daha; biz tabii otobüs filomuzu son derece modernize ettik. Gençleştirdik. Siz Çorlu’da bunlara bizzat şahit de oluyorsunuz mutlaka yani hizmetlerimiz de son zamanlarda ciddi bir ivme ile arttı. Burada farklı bir vizyon getirmeye çalışıyoruz. Artık otobüs filomuzu biraz daha elektrifikasyona geçirme niyetimiz var. Bu konuyla ilgili kendi içimizde ilkesel karar aldık. Bundan sonra yavaş yavaş elektrikli otobüsler dönemi başlayacak.

DÖNEL KAVŞAK SORUNSALI

Dönel kavşaklarla ilgili projelerimiz var. Değerli başkanımızla birlikte yaptık. Dönel kavşakların bir mantığı var. Mühendislik mantığı çerçevesinde yapılıyor. Dönel kavşağa yaklaşan araç için aslında yol orada bitiyor. Bir kavşak var. Hızını buna göre ayarlaması gerekiyor. Bildiğiniz gibi yol kavşağın içindekilerindir. Onların geçiş üstünlüğü vardır. Ama tabi bu biraz sürücülerin bilinçlenmesi ile alakalı bir konu. Kavşağa gelen kişi o kavşakta devam edip akıp gideceğini zannediyor. Mevcut kavşakların geometrisi de buna izin vermiyor.

Aslında bunu yapmadaki amaç sinyalize sistemleri minimize edip dönel kavşaklarla trafiğin akıcılığını sağlamaktı. Birçok yerde de bunun başarı ile uygulandığını da görüyoruz ama kavşaklarımızda bazı sürücülerin özensizliği diyebiliriz dikkatsizliği diyebiliriz çeşitli kazalara sebebiyet veriyor.

Bizim burada insanlar tabii ki kuralı bilmiyor kaza yapsın gibi bir tavrımızda yok. Bununla ilgili şimdi Fen İşlerimizle bu olayları daha nasıl iyileştirebiliriz daha olayları nasıl azaltabiliriz diye yeniden bir projelendirme çalışması yapıyoruz. Vatandaşların zarar görmeyeceği trafiğin kesilmeden akabileceği şekilde bu kavşakları gerektiğinde revize edebiliriz.

Şöyle bir şey var; dönel kavşağa yaklaşıyorsunuz. Geliyorsunuz. Yerine göre durmanız lazım. Kavşak içindekine yol vereceksiniz ve yola katılacaksınız. Ama şimdi dönel kavşağa yaklaşan sürücü diyor ki ben kocaman bulvardan geldim. Kesintisiz akıp gideceğim. Bu doğru değil. Orası şehir içi bir yol. Zaten sizin o dönel kavşağa gelirken hızınız 50 km. O dönel kavşağın girişinde durup, bakmalısınız. Kontrol etmek gerekiyor. Dönel kavşağın içindeki araçların geçiş önceliği var. Sonra siz gideceksiniz. Eğer boşsa yola katılacaksınız. Ama siz 80-90-100 km hızla gelir, girerseniz o kavşakta virajı alamayabilirsiniz. Ama işte biraz zaman içinde sürücülerin eğitime odaklanması gerekiyor.

Avrupa’da da benzer kavşaklar var. Bazı yerlerde geometri uygun oluyor. Çok büyük yapılıyor. Çok büyük yapıldığı zaman katılım biraz daha kolay oluyor. Bazı yerlerde dönel adanın çapı biraz daha dar oluyor. Evet orada biraz daha insanlar zorlanabiliyorlar ama orayı bir dört yol kavşağı gibi düşünmek lazım. Durmak gerekiyor.

TRAKYA’NIN EN GÜZEL TRAFİK EĞİTİM PARKI ÇORLU’DA

Zaman içerisinde bu biraz eğitim ve bilinçlenme ile de olacak. Ama belediyelerin bu konu ile de ilgili görevleri var. Mesela biz Çorlu’da Trakya’nın en güzel “Trafik Eğitim Parkı”nı yaptık. Aynı trafik eğitim parkını; farklı boyutlarda ama aynı konseptte Kapaklı’ya da bu sene yapıyoruz. Eylül ayında eğitim-öğretim yılının başlaması ile birlikte o da faaliyete geçecek. Bir sonrakini başka bir ilçemizde yapacağız. Tekirdağ’daki öğrencilerimizi okullardan alıyoruz otobüslerimizle parka götürüyoruz. Emniyetle işbirliği protokolümüz var. Orada trafik polisleri çocuklarımıza eğitim veriyor. Akülü arabalar var. Orada bildiğimiz  sinyalizasyon sistemi var.  Minyatür halinde. Çocuklar geliyor. Kırmızı yanıyor. Akülü arabalarla çocuklar duruyorlar. Kavşağı kontrol ediyorlar. Üst geçit falan muazzam bir yer.

Dönel kavşakları insanlar tasarımsal olarak beğenmiyorlar ama aslında biz orada kurallara uygun davranıldığında sinyalize kavşakla trafiği kesmektense çok daha ciddi bir akıcılık sağlayabiliyoruz.

Ayrıca dönel kavşaklarda tabelalarımız var. “Dönel kavşak içindekine yol ver!” diyoruz. Görsel olarak uyarılarımız da var.

AKILLI DURAKLARIMIZ OLACAK MI?

Akıllı duraklarla ilgili biz çalışmamıza başladık. Çorlu’da da bununla ilgili ilk demomuzu yaptık. Şimdi ilk etapta bu birkaç hafta içinde o demolar bitip, testler yapıldıktan sonra 15 tane çeşitli duraklara elektrik hattının da uygun olduğu biraz da daha kalabalık yerlere koymak istiyoruz. Mahalle içinde çok az yolcu potansiyeline sahip olan yerlere bunu ilk etapta koymayı düşünmüyoruz. Ama ilerleyen dönemde hem biz bunlardan randıman alıp testlerini başarı ile gerçekleştirdiğimiz sürece yani bir yıl içinde birçok durağımızda bizim bu akıllı tabelalar olacak. Bu harika bir şey. Toplu taşımadaki kullanım oranı da artacaktır. Biz buna inanıyoruz.

Mesela otobüse bineceksiniz. Belki çok net bir kullanıcı değilsiniz. Arabama mı binsem, otobüse mi binsem? Bakıyorsunuz bir durak var. Bu duraktan otobüs ne zaman geçer? 10 dakika mı beklerim, 15 dakika mı beklerim, 5 dakika mı? 5 dakika bekleyeceğinizi bilirseniz belki arabanıza binmeyeceksiniz. Otobüse bineceksiniz. Ama orada 20 dakika yazıyorsa otomobilinize bineceksiniz. Orada bekleme riskini almayacaksınız. O nedenle ki, bizim otobüs sıklığımız gayet iyi. Ortalama belirli ana hatlarda 5 dakikada veya 6 dakikada bir otobüs geçiriyoruz. Biliyorsunuz. Görüyorsunuzdur. Eğer biz bunu da insanlara net bir şekilde görsel olarak sunabilirsek. Burada 5 dakika sonra gideceğiniz yere araba geçiyor dediğimizde vatandaşın da kendi otomobiline binmek yerine toplu taşımayı tercih etmesini sağlamayı umuyoruz.

Bu projemizi çok yakın gelecekte il geneline yayacağız. İlk Çorlu’dan başladık. Demoyu koyduk. Birkaç hafta içinde çeşitli yerlere monte edilecek ve devamı da gelecektir.

Zaten insanlar onun faydasını gördüğü zaman biz yapmayacağız desek bile talep olacaktır. Bazı şeylerde taleple birlikte geliyor. Herkesin hayatını kolaylaştıran harika bir şey.

Aslında bizim cep uygulamamız var. Cep telefonundan girip otobüsün ne kadar zamanda geleceğini görebiliyorsunuz ama bu çok kullanışlı olmuyor. Herkesin kullanamıyor. Akıllı durak çok daha pratik. Gittiğinizde kendiniz görüyorsunuz.

Belediye Başkanımız da birçok yerde ifade ediyor. Büyükşehir belediyesi kuruldu. Kadrolar oluşturdu. Evet bazı şeyler belki göreceli olarak gecikti gözükebilir ama bazı şeyleri de yapmak biraz zaman alabiliyor.

ATIL DURAKLAR NE OLACAK?

Gülkent sitesi önünde bulunan ve kullanmayan durak işe yaramaz şekilde bomboş dururken karşı köşesindeki “durak dışı”nda vatandaşlar açıkta otobüs bekliyor. Bu nedenle karşıdaki işlevsiz kapalı durağın o köşeden alınarak yolcuların tercih ettiği binip inme açısından daha pratik hatta otobüslerin yanaşmasının da kolay olduğu yere getirilmesi istendi.

Vatandaş soruyor. ”Burada bir kaza olsa sorumlusu kim olacak? Durak dışından yolcu alan şoför mü, belediye mi?”

Burası ve bu tip duraklar için yapılan çalışmalar nelerdir?

Bir hafta içinde o durak o yerinden alınıyor. Orada zaten yolun yapımı ile birlikte o durak atıl olmuş bir durak. İhtiyaç olunan devamındaki yere aktarımı yapılıyor. Bu birkaç gün içinde bunun inşaat faaliyetleri de tamamlanacak.

Şu an insanların fiilen kullandıkları yere oradaki tasarımı da yaparak trafik standartlarına da uygun hale getirerek yeni yerine kurulacağız.

İşte bu da bazen idarenin de gözünden kaçıyor. Talep oldukça bazı şeyler yapılabiliyor. İşte bu da medyanın güzelliği. Burada eleştiriyi gerçek anlamda doğru kabul etmek lazım. Her şeyi bir anda göremiyorsunuz. Hesap edemiyorsunuz. Bir şeyi iyi olsun diye yapıyorsunuz ama yarattığınız etki beklediğiniz etkiyi yaratmaya biliyor. Örnek veriyorum. Bunu buraya koymanız gerek siz mühendis olarak buna inanıyorsunuz, koyuyorsunuz. Belki hesabınız kitabınız doğru ama pratikte bu işlemeyebiliyor. Veya bir şeyi gözden kaçırabiliyorsunuz. Ama siz bunu nereden öğreniyorsunuz. Eşiniz dostunuz söylüyor. Siz geçerken kendiniz kullanıyorsanız bakıyorsunuz olmayan bir şey var. Ya da medyadan diyorlar ki; bize böyle talepler geliyor bunları dikkate alın. Burada hakikaten medya vatandaşla kamu idaresi arasındaki köprü vazifesini görüyor. O anlamda bu söylediğiniz çok anlamlı.

KENTİÇİ ULAŞIMDA ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI

Kent içi ücretlendirmede, Tekirdağ’da mesafe bazlı ücretlendirme politikası var. Sizin söylediğiniz bu ücretlendirme politikasını aslında doğruluyor. Bizim en kısa mesafe ücretimiz şu an kent içindeki basış ücreti. Yani en kısa mesafedir. Aslında bir durak; indi-bindiyi minimum karşılayacak maliyette. Ama biz bunu biraz daha uzak yere kadar dahi geçiriyoruz. Daha uzak bir yere gideceğiniz zaman daha uzak yerler için indi-bindi tarifesinin ötesinde fiyatlar ödüyorsunuz. Örnek veriyorum Saray’dan bir belediye işletmesindeki arabaya bindiğinizde siz nereye gideceğinize göre para ödüyorsunuz. Süleymanpaşa’ya gelecekken x lira vereceksiniz. Çorlu’da inecekseniz onun yarısı kadar para veriyorsunuz. Böyle bir mesafe bazlı ücretlendirme var. Ama kent içinde Çorluda 3 durak gidenle bir durak giden aynı ödemesin dediğinizde o zaman bir durak gidenin parasını allıyoruz aslında 3-4 durak gidenden. Bu vatandaşın çok menfaatine de olmayabilir.

İnsanlar bir şeyi görüyorlar ne güzel diyorlar. Evet çok güzel arkasından biz onun hesabını kitabını yapıyoruz. Fayda- Mahsur analizi yapıyoruz. Diyoruz ki evet faydası var ama mahsurları da var. Bunu yapmayalım. Veya yapalım.

Haber / Handan Var

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER