© Haber282 - 2020

Sütte üreticisinden ’fiyat güncelleme’ talebi

Sütte üreticisinden ’fiyat güncelleme’ talebi

Olgay GÜLER / EDİRNE, (DHA)- EDİRNE Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, hayvancılıkta artan maliyetlerle birlikte süt üreticisinin çıkmaza girdiğini, 7.50 lira olan çiğ süt fiyatının 9.5 - 10 lira olması gerektiğini söyledi.

SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, 7.50 lira olan çiğ süt fiyatının 9.5 - 10 lira olması gerektiğini belirterek, Ulusal Süt Konseyi’nin Eylül ayında toplanmasını beklediklerini ifade etti.

’VAKİT KAYBETMEDEN YENİ FİYAT BELİRLENMELİ’

15 Mayıs’ta verilen fiyatın ardından bugüne kadar çok şeyin değiştiğini dile getiren Suiçmez, ”O günden bugüne çok şey değişti. Bir hayvancının tek girdisi yem maliyeti değil, bunun yanında işçilik maliyetinden aklınıza gelebilecek her şey var. Enflasyonun olduğu bir dönemden geçiyoruz, dolayısıyla artışlar oldu ve maliyet girdileri yükseldi. Üretici şu anda para kazanmıyor diyebilirim. Bizim her zaman tavsiyemiz şu oluyor: Sakın ola dişi hayvanlarınızı kestirmeyin, üretime devam edin. Hem Maliye Bakanlığı hem de Tarım Bakanlığı’nda yapılan çalışmalardan haberimiz oluyor. Bazı şeyleri açıklamam doğru olmaz netleşmeden ama Eylül ayı içerisinde sütte iyileştirme olacak. Merkez birliği başkanımız Tevfik Keskin olağanüstü bir gayretle çalışıyor. Bu hemen bir çırpıda olacak bir olay değil ama zaman da geçirilmemeli. Fiyatı belirleyecek yetkililer yani Ulusal Süt Konseyi, çok fazla vakit kaybetmeden, acilen bir fiyat belirlemeli” dedi.

’FİYAT 9.5-10 LİRA OLMALI’

Edirne Ticaret Borsası’nda her gün erkek hayvandan fazla, üretimin can damarı olan dişi hayvanların kesildiğini söyleyen Suiçmez, ”Edirne Ticaret Borsası’nda bakabilirsiniz. Erkek hayvandan fazla dişi hayvan kesimi yapılıyor. Son 1.5 - 2 aydan beri bu durum yükseldi. Nasıl ki yaban hayatını koruyorsak, dişi yani anaç hayvan varlığımızı da öyle koruma altına almalıyız. Uygulaması zor da olsa çok stratejik bir durum bu. Dünyada küresel ısınma, gıda deniyor, bir taraftan savaşlar var. Bizim gıdaya çok daha fazla önem vermemiz lazım. Hayvancılığın hammaddesi canlı hayvan. Ana olmadan dana olması mümkün değil. Etimizi de, sütümüzü de o hayvanlara borçluyuz. O nedenle bir an önce Ulusal Süt Konseyi Eylül ayında toplanıp bu sorunu çözmeli. Bizim hesaplarımıza göre açıklanması gereken fiyat 9.5 ile 10 lira arasında olmalı. Rakamlar ortada, maliyetler ortada” diye konuştu.

’FİYAT AÇIKLANMAZSA KIŞ AYI ZOR GEÇER’

Kış ayında üreticinin maliyetinin daha da artacağını dile getiren Suiçmez, ”Daha yaz aylarındayız. Eğer bu iyileştirmeyi Eylül ayı içerisinde yapmazsak kış aylarında hayvanlar içeriye girdiğinde bu maliyetler daha kat ve kat üstüne artacak, üretici iyice çıkmaza girecek ve hayvan kesimleri artacak. Şu anda iyi - kötü meraya gidiyor hayvanlar, orada otlayıp yemden tasarruf yapıyorlar. Yarın öbür gün işletmelere kapandığında maliyetler daha da artacak. O nedenle Eylül ayında mutlaka fiyat düzenlemesi yapılmalı” ifadelerini kullandı.

’GEÇEN YILA ORANLA ÜRETİMDE 200 TON DÜŞÜŞ VAR’

Köylerde geçen yılın aynı ayına oranla süt üretimin yaklaşık 200 ton düştüğünü de ifade eden Suiçmez, ” Köylerde öyle bir duruma geldik ki, inanın geçtiğimiz yılla bu yıl arasında aynı aya bakıldığında yaklaşık 200 ton üretim düşüklüğü var. Bunlar giderilebilir. Görünen o ki mevcut elimizdeki üreticiyi tutmalıyız. Etrafımızdan da görüyoruz, büyük çiftlikler çok kolay kapatılıyor. Bizim esas ülkemiz hayvancılığının can damarı aile işletmeleri. Öyle bir noktaya gelindi ki, hayvancılık kat ve kat daha önemli hale geldi. Bu işin vakit kaybı olmamalı ve Eylül ayında sonuçlanmalı. Üreticinin daha şevkle çalışabileceği, emeğinin karşılığını alabileceği bir pozisyona getirilmesi lazım fiyatın” şeklinde konuştu.(DHA)

  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER