© Haber282 - 2020

SOKAK HAYVANLARI SIR GİBİ KAYBOLUYOR!

Hayvanseverlerden sokak hayvanlarının ölümüne tepki

EDİRNE Doğayı, Çevreyi ve Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği (EDSHAYKO) üyesi bir grup, en son Konya Büyükşehir Belediyesi hayvan barınağında infiale yol açan görüntülerle gündeme gelen köpek ölümlerine tepki gösterdi.
EDSHAYKO üyesi hayvanseverler, Edirne’de trafiğe kapalı Saraçlar Caddesi’nde bir araya gelerek, sokak hayvanlarına bakım evlerinde uygulanan kötü muamele ve şiddetle ilgili basın açıklaması yaptı. En son Konya Büyükşehir Belediyesi barınağında gündeme gelen olayın da hatırlatıldığı etkinlikte açıklamayı dernek adına Dilek Çiftçi okudu. Açıklamada, sokak hayvanları sayısını kontrol altına almanın tek yolunun düzenli kısırlaştırmadan geçtiği belirtildi.
’SONUNA KADAR YAŞAM HAKLARI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ’
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye yaptıkları çağrının dikkate alınmadığını öne süren Çiftçi, ”Sayın Cumhurbaşkanımızın örnek gösterdiği Konya Büyükşehir Belediyesi’nde köpeklerin kafalarına küreklerle vurularak öldürüldüğü görüntüler yurt çapında büyük infiale sebep oldu. Bu barınağın büyük yaşam alanlarına doldurulmuş binlerce köpeğin aç sefil durumda ölen başka köpekleri yiyerek yaşamlarını sürdürmeye çalıştığı orayı ziyaret eden gönüllülerce bizzat tespit edildi. Buna rağmen Sayın Bakan Vahit Kirişci, hayvanları ormanlara kurulacak dev sürgün etme gibi katliam ve üremede artış getirecek vahim yanlışları, yanlış kurumlar ile gündeme getirmeye devam ediyor. Belediyelerin görev ihmallerinin bedelini, ’belediyeler kısırlaştırma yapmadığı için bu dünyaya kendi iradeleri dışında gelen hayvanlara’ ödettirmeyeceğiz. Sonuna kadar hayvanların yaşam hakları için mücadele edeceğimizi gerek kurumlara ve gerekse köpekler öldürülsün, diyen kanlı şer odaklarına buradan bir kez daha haykırıyoruz” diye konuştu.
’YILDA 3 MİLYON CİVARINDA KÖPEK KISIRLAŞTIRILABİLİR’
Konya örneğinde olduğu gibi bazı şehirlerde de katliamların devam ettiğini söyleyen Çiftçi, şöyle devam etti:
”Türkiye’de 916 ilçe her gün 10 kısırlaştırma yapılsa, bir yılda 2 milyon 198 bin 400 kısırlaştırma sadece ilçelerde olabiliyor. Bunun yanında 80 büyükşehir ve il, günde 50’şer kısırlaştırma yapsalar yılda 960 bin kısırlaştırma il ve büyükşehirlerde olur. Yılda yaklaşık 3 milyon civarında köpek kısırlaştırılır ve köpek nüfusu hızla azalmaya başlar. DSÖ’nün verilerine göre düzenli kısırlaştırma ile her yıl sayıda yüzde 30 oranında azalma olacağı düşünüldüğünde sorunun 2 yıla kalmadan büyük ölçüde kontrol altına alınacağı açıktır. Bu tespitler çerçevesinde, ilgili herkesi uyarıyoruz. Kadim kültürü merhamet olan Anadolu insanları ve biz yüreğini bu hayvanlar için ortaya koymuş gönüllüler bir hukuk devleti olan Türkiye’de, bu hayvanlara katliamlar, zulümler, ölümler getirecek hiçbir uygulamaya izin vermeyeceğiz.” (DHA)

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER