Edirneli öğrenciler doğaya dost akıllı yem kulübesi üretti
GÜNDEMEdirneli öğrenciler doğaya dost akıllı yem kulübesi üretti
Uğur AKAGÜNDÜZ / EDİRNE, (DHA)- EDİRNE’de Selimiye İmam Hatip Ortaokulu öğrenciler İnci Nur Altındal ile Hatice Berrin Karasol, ararlı atıkların doğaya olumsuz etkisini, hem de sokak hayvanlarının beslenme ihtiyaçlarını giderebilecek bir projeyi hayata geçirdi.
Selimiye İmam Hatip Ortaokulu 6’nci sınıf öğrencileri İnci Nur Altındal ve Hatice Berrin Karasol, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım öğretmeni Hasan Diker’in gözetiminde yumurta kabı, pet şişe, tahta, karton kutu gibi atıkları, ardunio setleri ile bir araya getirerek, sokak hayvanlarının beslenme ihtiyacını karşılayabilecekleri projeyi hayata geçirdi. Projedeki mesafe sensörünün, kutunun içine giren hayvanı fark etmesi ile çalışan sistemde, pet şişe içine yerleştirilmiş besinlerin bir kısmı otomatik olarak dökülüyor. Sokak hayvanları da proje ile birlikte gıdaya kolaylıkla erişebiliyor.
’ATIKLARDAN ÜRETİLDİ’
Öğretmen Hasan Diker, okula ait atölyelerde bilişim konularında birçok eğitim verdiklerini belirterek, ”Atölyelerimizde bilişim konularında birçok eğitim vermekteyiz. Özellikle robotik kodlama eğitimi, öğrencilerimizin çok dikkatini çekmekte. Birçok proje üretmekteyiz. Öğrencilerimiz tasarladıkları bu projelerle hem yarışmalara katılmakta, hem de birçok alanda kendilerini göstermektedir” dedi. Akıllı yem kulübesi adını verdikleri projeyi anlatan Diker, ”İçeriye herhangi bir hayvan girdiği an, otomatik olarak mesafe sensörü algılıyor ve yem sensörü otomatik olarak açılıyor. 4 saniye boyunca yem düşüyor. Ardından hayvan çıktıktan sonra yem kısmı kapanmaktadır. Projelerimiz tamamen atıklardan üretilmiştir. Hiçbir şekilde farklı bir ürün yoktur. Sadece ardunio setlerimizin dışında başka bir elektronik cihaz kullanmadık. Öğrencilerimiz bu projeyi rahatlıkla kullanmaktadır. Çok rahatlıkla da atıkları kullanabilmekteyiz” ifadelerini kullandı.
‘AMACIMIZ HAYVANLARIN AÇ KALMASINI ÖNLEMEK’
Projeyi hayata geçiren öğrencilerden İnci Nur Altındal, proje ile hayvan yemlerinin kuru olarak saklanabildiğini belirterek, ”Bu projemizi hayvanların aç kalmasını önlemek için yaptık. Sokak hayvanları, biliyoruz ki yem bulmakta zorlanıyorlar. Buldukları zaman da genellikle yemler ıslak oluyor. Biz de bunu önlemeye çalıştık. Bu projede hayvanlar içeri girdiği zaman mesafe sensörü algılıyor ve yem dökülüyor. Birkaç saniye sonra da kapanıyor” dedi. Hatice Berrin Karasol de sokak hayvanlarının aç kalmasını önlemek amacıyla projeyi hazırladıklarını ifade ederek, ”Bu projemiz akıllı yem kulübesi. Projemizi atıklardan oluşturduk. Kullandığımız malzemeler; yumurta kabı, pet şişe, tahta çubuk ve karton kutu. Amacımız, hayvanların aç kalmasını önlemek. Sokakta hayvanlar çok aç kalıyor. Bu yüzden biz de hayvanların aç kalmasını önlemek için böyle bir proje hazırladık. Burada ‘Breadboard’, ‘Ardunio Unu’, ‘Servo motor’, 9 volt pil ve mesafe sensörümüz var. Hayvan girdiği zaman algılıyor ve mamalarımız dökülüyor” dedi.(DHA)
İlginizi Çekebilir