© Haber282 - 2020

Edirne’de yayalar için 5 adımda güvenli trafik uygulaması

Edirne’de yayalar için 5 adımda güvenli trafik uygulaması

Uğur AKAGÜNDÜZ/EDİRNE, (DHA)-EDİRNE’de Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii ile Eski Cami arasındaki yaya geçidinde ‘Yayalar için 5 adımda güvenli trafik’ uygulaması yapıldı. 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen uygulamaya; Edirne Valisi Ekrem Canalp, İl Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Abdulkadir Seri ile emniyet ve jandarma trafik ekipleri katıldı.

Uygulamada, yaya geçidinden geçen vatandaşlara güvenli trafiğin oluşması için dikkat edilmesi gerekenlere yer verilen broşürler dağıtıldı. Vali Ekrem Canalp ve İl Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar, yayaların geçidi kullandıkları sırada trafik güvenliğinin sağlanması amacıyla uymaları gereken 5 kural ile ilgili bilgi verdi. Uygulaması sırasında yaya geçidini kullanan vatandaşlar da Vali Canalp’e teşekkür etti.

‘3 YIL ÖNCE YENİ BİR YAKLAŞIM BENİMSENDİ’

Canalp, uygulama sırasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye’de 3 yıl önce ‘Trafikte öncelik yayaların’ mottosu ile yeni bir yaklaşımın benimsendiğini belirterek; “Bu yaklaşım çerçevesinde yayaların, yaya geçitlerinde adımını geçide attıktan sonra taşıtların durması ve geçiş hakkının yayalara verilmesi yönünde bir uygulamaya başladık. Bunun için de geçen sene beraber yine bu alanda kırmızı çizgimizi çektik. Bu kırmızı çizgi de yine yaya öncelikli trafiği vurgulayan, bunu önceleyen bir yaklaşımı bir kez daha toplumumuzun önüne koyma amaçlıydı” dedi.

‘TAŞITLARIN DA, YAYALARIN DA HUKUKU VAR’

Yayalara trafikte öncelik verirken aynı zamanda yaya güvenliğini de ön planda tutmaya devam ettiklerini söyleyen Canalp; “Biraz önce burada bir vatandaşımız dedi ki; ‘Ben de Avrupa’da görüyorum. Yaya, yaya geçidine adımını attığı anda trafik duruyor’. Bu doğrudur, Avrupa’da da bu şekilde uygulamalar vardır. Ama bu sadece yaya geçitlerinde geçerlidir. Siz adımınızı attığınız anda taşıtlar durur. Ama siz bu şekilde belirlenmiş olan geçitlerin dışında bir yerde adımınızı atarsanız kimse durmaz. Çünkü taşıtların da, yayaların da hukuku var. Herkesin kendi hukukuna mutlaka saygı göstermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

5 ADIMDA GÜVENLİ TRAFİĞİ YAYALARA AÇIKLADI

Canalp, yayalar için 5 adımda güvenli trafiğin maddelerini sıralarken; “Türkiye’de de biz önceliği yayalara verirken, aynı zamanda 5 şeye de dikkat etmemiz gerekiyor. Yayaların da yaya geçidini kullanma ile ilgili kurallara mutlaka dikkat ederek, karşıdan karşıya geçişlerini yapmaları gerekiyor. Bunun için de dikkat etmemiz gereken hususlar var. Bir tanesi; kaldırımları kullanıyorsak eğer yola tecavüz etmemek, kaldırımda kalmak ve yaya yolları neredeyse onları kullanmaya devam etmemiz gerekiyor. İkincisi; eğer geceleri kaldırımda yürüyorsak veya yaya geçidini kullanıyorsak, siyah giysiler değil; daha ziyade açık renkli, daha fosforik giysiler ve sürücünün yayayı görebileceği şekildeki giysileri kullanmaya dikkat etmemiz gerekiyor. Üçüncüsü; trafik ışıkları. Trafik ışıklarını takip ederek yaya geçitlerini kullanmamız gerekiyor. Eğer yaya geçidinde trafik ışığı varsa, hem yayaların hem de sürücüler için temel olan trafik ışıklarıdır. Burada yaya öncelikli geçiş olmaz. Trafik ışığına riayet ederek yaya geçidini kullanmamız gerekiyor. Dördüncüsü; yayalarımız bazen yaya geçidinin dışına taşıyorlar. Yaya geçitlerinin dışındaki alanları kullanarak karşıdan karşıya geçme temayülleri var. Bundan da vazgeçmemiz gerekiyor. Karşıdan karşıya geçişlerde yaya geçidinin içinde kalmak önemlidir. Beşincisi; çağımızın hastalığı cep telefonu kullanımı. Akıllı telefonların yaygın şekilde kullanılması, yaya geçidi kullanmada ve trafikte farklı sıkıntılara sebebiyet verdirmeye başladı. İnsanlar cep telefonlarını kullanırken, artık odaklandıkları konu telefon oluyor. Kendileri, trafiği ve diğer araçları görmede, algılamada sıkıntılar yaşayabiliyorlar. Nasıl ki bir şoför araçta cep telefonunu kullanmaması gerekiyorsa, bir yayanın da karşıdan karşıya geçerken cep telefonuna odaklanmaması, kullanmaması gerekiyor. Çünkü cep telefonunu kullandığınız zaman karşıdan karşıya geçiyorsunuz ama diğer araçlar da dikey şekilde yoldan geçiyor. Dolayısıyla da güvenli trafik için 2 şeyin beraber olması gerekiyor. Birincisi; şoför, yayayı görecek, trafiğe odaklanacak. İkincisi; yaya da trafiğe, karşıdan karşıya geçmeye ve araçlara odaklanacak. Bunlardan bir tanesinde zincir kırıldığı zaman trafik güvenliği de her seferinde riske girmiş oluyor. Ortaya çıkan risklerden bazıları da maalesef kaza ile sonuçlanıyor” dedi.

’81 İLDE VATANDAŞLARIMIZ UYARILIYOR’

Uygulama ile 5 maddeden oluşan konulara duyarlılık gösterdiklerini belirten Canalp; “Türkiye’nin 81 vilayetinde bin ilçede şu anda bu duyarlılık için trafik ekiplerimiz vatandaşlarımızı uyarıyor. Ben bunların hepsinin çok faydalı olduğunu görebiliyorum. Geçen gördük, bir uygulamamız da emniyet kemeri odaklıydı. Arka taraftaki 4 yaşındaki bir evladımız emniyet kemeri takıyordu. Ama yan taraftaki yine takmıyordu. Çünkü biz 4 yaşındaki evladımıza farklı şekilde bilinçlendirme çalışmalarıyla ulaşmayı başardık. Ona, arka tarafta oturan insanın da emniyet kemeri takması gerektiğinin bilgisini verdik. O, bu bilinçlenmeye ulaştı. Bizim, 70 yaşındaki ninemizi de bilinçlendirmemiz gerekiyor. Ona da anlattığımız zaman göreceğiz ki bir süre sonra herkes emniyet kemeri takmaya devam edecekler. Trafik güvenliğinde yaya geçidi için de bu böyledir. Biz de bu şekilde bilinçlendirmelerimizi yaptıkça daha güvenli bir trafiğe hep beraber ulaşma imkânımız olacak” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER