© Haber282 - 2020

AHMET GÜNEŞ “DOHAS OLARAK ORTALAMA 2.000 CANA ULAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ”

DOHAS (Doğa ve Hayvanseverler Derneği) kurucu üyesi ve başkanı Ahmet Güneş ile dernek hakkında konuştuk. Çalışmalarını, binlerce cana ulaşmaya çalıştıklarını, karşılaştıkları zorlukları anlattı. Ayrıca derneğin projelerinden söz etti. Haber282 olarak gerçekleştirdiğimiz söyleşi sırasında başkan Güneş doğadaki canlarla ilgili önemli konulara da değindi.

“Ahmet Güneş, Doğa ve Hayvanseverler Derneği’nin kurucu üyesi aynı zamanda başkanıdır.

Bulgaristan Razgradlı bir ailenin tek oğlu. 22 Ekim 1989 doğumlu, evli, 2 erkek çocuk babası. Uludağ Üniversitesi Grafik Tasarım bölümü mezunu.

2014 ten bu yana kurucusu olduğum dernekte sosyal sorumluluk projeleri üretmekte ve bölgemde özellikle çocuklar üzerinde hayvan sevgisi ve hayvan hakları konusunda farkındalık yaratmaya çalışmaktayım” diyen Güneş DOHAS hakkında da ayrıntılı bilgiler verdi.

“DOHAS, Doğa ve Hayvanseverler Derneği, Çorlu hayvan hakları savunucularının bir araya gelerek oluşturduğu bir sivil toplum kuruluşudur.

Doğayı korumak ve doğadaki canlıların haklarını savunmak için onlarında yaşam hakkı olduğunun bilincini yaymaktadır.

Toplam 30 üyesi bulunan derneğimizin tamamı hayvan hakları savunucusudur.

Üyelerimiz arasında 4 tane veteriner hekim bulunmaktadır. Dernek gelirlerini üyelerin aidatlarından ve yaptığımız çeşitli etkinliklerden elde ettiğimiz bağışlarla kazanmaktadır” dedi.

“Çorlu’da yeterince tanındığımızı ancak doğru anlaşılamadığımızın farkındayım. Daha çok besleme gibi faaliyetlerin ve sahiplendirme yaptığımız düşünülmekte. Ancak şuan tahmini olarak oluşturduğumuz yaşam alanında 250 cana ev sahipliği yapmaktayız ve bunun yanı sıra bölgede birçok besleme noktasında ortalama 2.000 kadar cana haftanın her günü ulaşmaya çalışıyoruz. Bu ulaşımlar tamamen gönüllülerin destekleri ile oluşuyor. Günde ortalama 7-8 saat besleme sürüyor. Beslemeye çıkan arkadaşlarımız akşam 20:00’de çıkıp gece 02:00’de dönüyor. Hatta 04:00’te dönenler var. Kışın bu süre kısalıyor. Daha çok araç çıkıyoruz farklı bölgelere 3-4 saate bitiyor. Dernek bünyemizde aracımızın olmaması ne yazık ki çoğu bölgeye ulaşma konusunda artık bizleri zorlamaya başlamıştır. Bu sebeple haftanın 4 günü gittiğimiz bazı bölgelere haftada sadece 2 gün gitmeye başladık ve bu da bizleri orada bulunan canlara karşı daha çok sorumluluk ve üzüntü hissettiriyor” diyerek, çalışmaları sırasında yaşadıkları zorluklardan söz etti.

Faaliyette bulundukları alanlar hakkında da ayrıntılı bilgi veren Güneş, “Faaliyette bulunduğumuz alanlar ise sokak ve arazi beslemeleri. Birçok bölgede gönüllü iş birliği ile beslemelerimize devam ediyoruz. Çorlu başta olmak üzere Sarılar, Yenice, Türkmenli, Yakuplu, Şahbaz, Seymen, Esetçe, Ereğli bölgesi ve Karatepe ile çöplük arazilerinde pek çok cana ulaşmaya çalışıyoruz.

Bu konuda beslemeleri yine gönüllülerin destekleri ile yapıyoruz.

Ayrıca çalışma sistemlerinden de bahseden Ahmet Güneş sözlerini şöyle sürdürdü; “DOHAS’ın çalışma sistemi tamamen gönüllü odaklıdır. Gönüllü olarak bunu bir yaşam biçimi olarak gören kişilerin varlığı sayesinde sürdürüyoruz. Birçok kurum ve dernek ile işbirliği içerisindeyiz. DOHAS ayrıca DAYANIŞMA HAYVAN HAKLARI FEDERASYONU kurucu derneğidir. Kurumsal çalışmaları federasyon çatısı altında sürdürmektedir. Belediyeler ve kurumlar ile işbirliği yapmaktadır”.

Bunların yanı sıra yaptıkları ve yapacakları projeleri de açıklayan Güneş şunları söyledi; “Projelerimiz arasında; kedi parkları ve köpek doğal yaşam alanları var. Özellikle kaza geçirmiş ve mahalle aralarında caddelerde araçlara bisikletlere saldıran ya da tekrar sokakta yaşamayacak türde sokak bilmeden terk edilen bebekler için oluşturduğumuz yaşam alanımız mevcuttur. Buradan sahiplendirmeler yapıyoruz. Sosyal bilinci yaymak için afiş ve billboard çalışmalarımız ile farkındalık yaratmaya çalışıyoruz.

Orion Avm ile 3 yıldır sürdürdüğümüz ve devamlılık haline gelen plastik kapak toplama kampanyamız sayesinde her ay ortalama 300 – 400 kilo plastik kapak mamaya dönüşüyor.

Satın alma sahiplen diyerek birçok canı özellikle kedilerin sahiplendirilmesi konusunda büyük bir uğraş veriyoruz. Kentimiz büyük ve kalabalık olduğu için ne yazık ki bizimle beraber yaşam hakkı olan can dostlarımız kentimizin bazı kesimlerinde istenmiyorlar. Fazlalık olarak görülüyorlar bu bölgelerde özellikle site yönetimlerine bilgilendirme ve kanunu hatırlatarak bilinç ve farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz.

Özellikle kediler için her sene “Kaputa Vur” kampanyamızı tekrarlıyoruz bu sayede birçok can kış aylarında kaputa giren canlarımızı korumak hedefindeyiz ve bu bilinci birçok kişiye ulaştırdığımızı düşünüyoruz.

Trafikte “Frene Bas” sosyal sorumluluk afişlerimiz ile kaza sonrası veya kaza anında birçok canın kliniğe yetişmesine ve öylece trafikte bırakılmamasını hedefledik. Bu konuda trafik çok acımasız ve kazalar ne yazık ki önlenemez olduğundan yıl içerisinde birçok trafik kazası ile karşı karşıyayız. Trafikte özellikle seyir halinde olan vatandaşların daha dikkatli olmalarını rica ediyoruz. “Hiçbir iş yaşayan bir canlının hayatından daha kıymetli değildir. Acele etmeyin!” dedi.

Ayrıca Ahmet Güneş “DOHAS olarak Çorlu Kent Konseyi ile de işbirliği içerisindeyiz. Konsey bünyesinde 2022' de kurulan “Hayvan Hakları Çalışma Grubu” ile alanı iyice genişletip hayvanların haklarını gözettiğimiz birçok projeye de birlikte imza atmaya devam ediyoruz.  Farkındalık yaratmak ve gönüllüler ile çalışmalarımızı hızlandırıp daha fazla cana ulaşabilmek adına da her işbirliğine hazırız” diyerek canlarla ilgili konularda işbirliğine açık olduklarına da dikkat çekti.

Öte yandan DOHAS web sayfası ve sosyal medya kullanımlarına da sözlerinde yer verdi. “Web sayfamız şuan yenilenme aşamasında bir türlü tamamlayamadık, afişlerimiz ve duyurularımızın çoğunu sayfamız çalınmadan önce oradan yayınlıyorduk. Son zamanlarda daha çok sosyal medya platformlarını kullanıyoruz. Özellikle gençlere ulaşmak istiyorsanız ve onları bilinçlendirmek ise amaç sosyal medyanın buradaki gücünü doğru kullanarak amacımıza ulaştığımızı düşünüyorum. Çorlu’da özellikle ortaokul ve lise öğrencilerinin dikkatini çektiğimizi düşünüyorum. Umarım onlarda bu şekilde düşünüyorlardır. İyi bir birey olmak yaşayan her canlıya saygı duymakla başlar”.

Çalışmalarının sokak köpeklerine odaklandığını açıklayan Ahmet Güneş şunları söyledi; “Genelde çalışmalarımız toplumunda kanayan yarası olan sokak köpeklerine odaklı, çünkü onlar toplumda yer edememiş. Önce alıyoruz sonra bir anda onlardan vazgeçerek sokaklara ve çöplüklere çok rahat terk edebiliyoruz. İşte bu yüzden sokak köpekleri ile ilgileniyoruz onların kısırlaştırılması için belediye işbirliği ile çalışıyoruz, olması gereken bu. Kontrolden çıkmış bir köpek popülasyonu var ve bu ancak kısırlaştırma ile kontrol altına alınabilir. Onlar mahallemizin, kentimizin en az bizler kadar yaşama hak sahipleri olan canlılarıdır. Ve bu değişmeyecek. Bizler yani yaşam hakkı savunucuları sadece kedinin köpeğin değil doğadaki tüm canlıların yaşam hakkı için uğraşıyoruz”

“Hz. Peygamberimiz hayvanlara kaba güç kötü muamele uygulanmasını yasaklamış, hayvan dövüşmelerini ve zevk için avcılık yapılmasını men etmiştir. Kuş yuvalarının bozulmasını ve yavrularının alınmasını yasaklamış, evcil hayvanların ve çiftlik hayvanlarının ortamlarının temiz tutulmasını ve yavrularına hassas davranmalarını istemiştir. Biz bu inanç ile sürdürdüğümüz bu mücadelemizde tüm canların eşit haklara sahip olduğunu biliyor ve bu şekilde günlük hayatımızda bunu uyguluyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Haber / Handan Var

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER