Prof. Dr. Tamer Dodurka: “Tekirdağda Bin İle 2 Bin Arası Çölyak Tanısı Konulmuş”
GÜNDEMTekirdağ Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Yılmaz, glutensiz gıda paketi yardımı nedeniyle ziyaret ettiği Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka, kentte bin ile 2 bin arası çölyak tanısı konulduğunu söyledi.
Tekirdağ Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Yılmaz, glutensiz gıda paketi yardımı nedeniyle Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka’yı ziyaret ederek dernek adına teşekkür etti ve teşekkür belgesi sundu.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığınca Tekirdağ’ın tüm ilçelerini kapsayan glutensiz gıda yardım paketi dağıtımı devam ediyor. Şimdiye kadar Tekirdağ Büyükşehir Belediyesine Çölyak hastalığı tanısı konulduğuna dair sağlık raporu ile birlikte başvuran 65 kişiye, içinde çeşitli glutensiz ürünler bulunan toplam 213 adet yardım paketi dağıtıldı.
“İlimizde bin ile 2 bin arası çölyak tanısı konulmuş hasta bulunmaktadır” Ziyaret sırasında konuşan Prof. Dr. Dodurka, “Toplumumuzun farkına varmakta güçlük çektiği bu hastalarımıza yardım paketleriyle destek olmaya ve elimizden geldiğince bu hastalığa karşı farkındalık oluşturmaya gayret ediyoruz. Bu konudaki çalışmalarını takdirle izlediğimiz Tekirdağ Çölyakla Yaşam Derneği’ne ve başkanına Sayın Bahar Ayşegül Yılmaz’a çok teşekkür ediyoruz. Çölyak hastalığı, tahıllı gıda maddelerinin içerisinde bulunan gluten isimli bir protein yüzünden bağırsakların iç çeperinde sindirimle görevli bazı yapıların hasar görmesi ve sindirimin aksaması sonucu meydana çıkmaktadır. Bu nedenle çölyak hastaları ömürleri boyunca tahıllı maddelerden yapılmış ürünlerden faydalanamaz, hatta gluten içeren ilaçlar, şampuan, kremler vb kozmetik ürünleri de kullanamazlar. Tek çareleri glutensiz undan yapılmış mamulleri yemeleridir ki, bu mamuller hem pahalı olmakta hem de zor bulunmaktadır. “Türkiye’de 250 bin ile 750 bin arasında çölyak hastası olduğu tahmin edilmektedir, ancak bunların sadece yüzde 10’una tanı konulduğu dikkate alınırsa hastalığı taşıdığı halde hekime müracaat etmeyen insanların bir hayli çok olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle Çölyakta farkındalık oluşturmak özel bir önem taşımaktadır. Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ Devlet Hastanesi ve ilçelerdeki diğer sağlık kuruluşlarının verilerine göre ilimizde bin ile 2 bin arası çölyak tanısı konulmuş hasta bulunmaktadır” dedi.
Prof. Dr. Dodurka, Çölyaklı hastaların Tekirdağ Büyükşehir Belediyesine yaptıkları müracaatlarla ilgili olarak ise, “Süleymanpaşa 25, Çorlu 18, Çerkezköy 9, Kapaklı 2, Saray 1, Muratlı 2, Malkara 1, Hayrabolu 2, Ergene 6, Toplam 65 kişi” şeklinde bilgi verdi.
İlginizi Çekebilir