TÜ’de ‘Hacı Bektaş-ı Veli, Hacı Bayram-ı Veli ve Şeyh Şaban-ı Veli’ konulu panel
EDİRNE,(DHA)-TRAKYA Üniversiteler Birliği tarafından, Kırklareli Üniversitesi ev sahipliğinde ‘Anadolu’dan Balkanlar’a Kurucu Veliler: Hacı Bektaş-ı Veli, Hacı Bayram-ı Veli ve Şeyh Şaban-ı Veli’ paneli düzenlendi.
Trakya Üniversiteler Birliğinin kuruluşunun 10’uncu yılı etkinlikleri çerçevesinde Trakya Üniversiteler Birliği Dönem Başkanlığı Kırklareli Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen ‘Anadolu’dan Balkanlar’a Kurucu Veliler: Hacı Bektaş-ı Veli, Hacı Bayram-ı Veli ve Şeyh Şaban-ı Veli’ paneli gerçekleştirildi. Osmanlıların beylikten devlete geçiş sürecinde, Balkanlarda ve sosyal hayatta etkileri olan Hacı Bektaş-ı Veli, Hacı Bayram-ı Veli ve Şeyh Şaban-ı Veli tüm yönleri ile konuşuldu.
Moderatörlüğünü Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Emin Eminoğlu’nun yaptığı panelde Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gıyasettin Aktaş, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fatma Ahsen Turan ve Kastamonu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fahri Maden panelist olarak katıldı.
Trakya Üniversiteler Birliği Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Atalay’ın açış konuşmasında Trakya Üniversiteler Birliği çerçevesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler paylaşarak TÜB’ün kuruluşunun 10. Yılı dolayısıyla 2022 yılı içerisinde 33 etkinliğin organize edildiğini bildirdi.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin açılış konuşmasında, dini ve tasavvufi kimlikleriyle öne çıkan bu büyük şahsiyetlerin genç nesillere bu gibi etkinliklerle daha iyi tanıtılacağını ifade ederek panelin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Trakya Üniversiteler Birliği’nin onuncu yılını tebrik eden Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, panelin ana konusunun değerine ve Anadolu’nun kuruluşunda emeği olan üç ismin önemine değindi. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Trakya Üniversiteler Birliği belki de Türkiye’nin en iyi işleyen üniversite birliklerinden. Bu sene de onuncu yılını kutluyor ve otuz üç planlanmış ortak etkinlikle aslında gerçekten önemli bir iş yapıyor. Tek bir üniversite gibi hareket etmesini biliyor. Bugün özellikle Anadolu’muzun kuruluşunda 3 önemli isim var. Onlar birbiri ardına yaşamış manevi güneşlerdir. Yetiştirdikleri öğrenciler, öğrencilerin yetiştirdikleri ve hayır duaları ile günümüzü aydınlatmaktadırlar. Bu manevi dünyamızın güreşlerini hayır ve rahmetle anıyorum” dedi.
Trakya Üniversiteler Birliği Dönem Başkanı ve Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, birliği eğitim ve öğretime, bilim ve teknolojiye bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla kurulduklarını ve şimdi ise on yılı geride bırakmanın gururu ve mutluluğu yaşadıklarını ifade ederek, panelin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Açılış konuşmalarından sonra, panel moderatörü Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Emin Eminoğlu, İslam dininin din ve vatan uğruna savaşmayı kutsal saydığını, şehitliği de peygamberlikten sonraki en yüce mertebe olarak kabul ettiğini belirterek, gaza anlayışının Türk hayatının kahramanları olarak Alplik ile birleşince Türk devlet adamlarının gazi, ozanların derviş, yiğitlerin alperen haline dönüştüğünü ifade etti.
Panelist Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş, “Hacı Bektaş Kimliği ve Etkileri” başlıklı konuşmasında, Hacı Bektaş-ı Veli’nin hayatına değinmesinin ardından, Hacı Bektaş-ı Veli’nin Anadolu’ya gelişi ve geldiği bölgede kaos ve kargaşa yaşanırken barış mesajıyla hareket etmesi sayesinde erenler arasındaki ilk bağlantının ortaya çıktığını ifade etti. Hacı Bektaş-ı Veli’nin öğretisi ve isminin geniş bir coğrafyaya yayıldığını vurgulayan Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş, “Hacı Bektaş-ı Veli’nin öğretisinin ve isminin bu kadar geniş bir coğrafya parçasına yayılmasının sebeplerinden biri de anlaşmazlık, kin ve dünya olaylarıyla ilgili çatışmalarda gösterdiği sağduyu ve tüm insanları saran yönlendiren sevgisidir. İnsanı merkeze almasıdır. İnsanın gönlüne hitap etmesidir. Şekli olanı değil ruhu olanı önemsemesidir” diye konuştu.
‘Hacı Bayram-ı Veli’nin dünya görüşünün temel ilkeleri’ başlıklı bir sunum yapan, panelist Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fatma Ahsen Turan, “Anadolu’nun manevi sahibi, manevi mimarı dediğimiz bu büyük veli, Anadolu’da siyasi, sosyal ve dini çalkantıların yaşandığı bir dönemde hakikatleri söylemiş, insanları iyiye, güzele, doğru olana davet etmiştir. Edebe, ahlaka, sevgiye yönlendirmiş büyük bir mutasavvıf. İcraatlarına baktığımızda da onun bilgi, sabır, beceri ve tefekkürle, hoşgörüyle, ilimle tasavvufun sentezini yaptığını görmekteyiz” ifadelerini kullandı.
‘Anadolu irfanının incisi Şeyh Şaban-ı Veli, hayatı ve menkıbeleri’ başlığıyla sunum yapan panelist Kastamonu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fahri Maden, Şeyh Şaban-ı Veli’nin 16. yüzyılda Anadolu’yu mayalayan önemli temsilcilerden olduğunu belirterek hayatı hakkında bilgiler verdi. Doç. Dr. Fahri Maden, “Yüksek bir ahlaka sahip olduğunu görüyoruz. Sözden daha ziyade hale önem verirdi. Hayatı boyunca herkesin yardımına yetişmiş, kendisinden istenilen talepleri yerine getirmeye çalışmıştır. Asla para biriktirmez, eline gelen parayı ve dünyalık bir mülkü dağıtırdı. Gelirlerini dervişlerine ve darda kalanlara harcardı” dedi. Panel katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıyla sona erdi.(DHA)
Yorum Yazın