10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle kendisi ile görüştüğümüz Çorlu Kent Konseyi Engelliler Meclis Başkanı Yasemin Ay Yüksel önemli bilgiler aktardı.
Çorlu Kent Konseyi olarak gerçekleştirdikleri projeler ile yapılmasını planladıkları projeleri konuştuk.
“Kent Konseyinin bir tüzel kişiliği yok. Bir dernek gibi olmadığımız için bize bağış gelmiyor. Bu durumda kendi şahsi çevremle, şahsi imkanlarımı kullanarak ve ikili ilişkilerle işlerimizi yürütmeye çalışıyorum. Bu şartlara rağmen şimdiye kadar 55 manuel tekerlekli sandalyeyle ile buluşturdum engellilerimizi. 5 adet akülü sandalye. Ticaret hayatının içinde de olduğum için çevremden de destek alarak bu şekilde çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz.
Kendim de özel bir çocuk annesiyim. 21 yaşında benim de özel bir oğlum var. Böylelikle 21 yıldır zaten ben gönüllü olarak bu işin içinde sayılırım ama dört yıldır da Kent Konseyindeyim. Daha önceleri bir sürü STKlarda görev aldım. Okul Aile Birliği Başkanlıkları yaptım. Süleymanpaşa bir iki okulun fiziki şartlarının engellilere göre düzenlenmesi için çalıştım.
“Sevgi Aracı Projemiz”
Dört yıldır Kent Konseyinde yaptıklarımıza gelince, belki duymuşsunuzdur. Bir “Sevgi Aracı” projemiz var. Biliyorsunuz bir “Sevgi Aracı”mız var ve yetersiz. Mesela boccia takımımız turnuvalara katıldığında müsabakalar için şehir dışına çıktığı zaman belediyeden araç istiyoruz. Ama bizim kendimize ait aracımız olsa sadece bu gibi durumlar da değil hastalık gibi durumlarda da ulaşım için araç gerekiyor. Mesela onkoloji hastaları için araç ihtiyacı oluyor. Süleymanpaşa’daki şehir hastanesine gitmek durumunda kalıyor. Bu ve bunun benzeri gibi bir sürü sıkıntılar var. Bunun içinde biz yaklaşık sekiz ay önce bir kampanya başlattık. Çorlu Rotary ve Çorlu Belediyesi ile birlikte bir mezatımız geçen akşamda bir konserimiz oldu. Yani bu aracı Çorlu’ya, engellilerimize kazandırmak istiyoruz. Şu an en yakın gündemimizde bu konu var. Ancak hedefimize yaklaşmak için çok çalışmamız gerekiyor ve zamanımız daralıyor. Dediğim gibi paydaşlar Çorlu Rotary Klübü, Çorlu Belediyesi ve Çorlu Kent Konseyi bir protokole imza atmıştık 18 Kasım 2022’de. Bir yıllık protokoldü. İşte bu bir yıl içinde inşallah engellilerimizin bir yerden bir yere seyahat edebileceği bir konfora sahip olacak. Ha bu yeterli mi? Elbette yetmez. Gönül ister ki aracımız iki olsun üç olsun. Herhalde ancak yeter ama biz öncelikle biri halledelim istiyoruz.
Hizmete Giren Şarj İstasyonlarımız
Şarj istasyonlarımız yoktu. Kitap Cafede, Park Cafede, Cumhuriyet Parkındaki Cafe 1923’te şarj istasyonları oluşturduk. Çarşıda daha fazla işleri oluyor engellilerimizin ya da Cumhuriyet parkının oralarda bize böyle talepler gelince buralarda istasyonların yer almasını sağladık.
Kentimizdeki Fiziki Engelleri Tespit Ediyoruz
Ayrıca kaldırımları geziyoruz. Kaldırımlarda uygun olmayan noktaları tespit ediyoruz. Çorlu Belediyesine Fen İşlerine bildiriyoruz. Oraları belirliyoruz. Mesela yağmur su kanalları gibi ilgililere bildiriyoruz. Bize yardımcı oluyorlar. Çorlu Belediyesi ile iletişimiz iyi. Gerçekten iyi. Ben sıkıntı yaşamıyorum. Gayret sarf ediyoruz çalışmalar için.
En Tepe hedefimiz Çorlu’ya Engelli Yaşam Merkezi Kazandırmak
Bunun dışında daha öncede dillendirmiştim ama Çorlu’ya bir Engelli Yaşam Merkezi kazandırmaktır dedi. En tepe noktadaki en büyük hedefimizde budur. Engellilerin böyle bir yaşam merkezine ihtiyaç var. Bunun örneklerini gördük bizde de olmasını arzu ediyoruz. Engellinin eğitimi ve ihtiyaçları bitmiyor. Bu proje Trakya’da bir ilk olacak.
Şu an biliyorsunuz Engelliler Haftasındayız. Orion’da engellilerle ilgili etkinliklerimiz var. Örneğin bir etkinliğimizde imza günleri. Bir engelli yazarımız var. Hatta iki yazar, biri doğuştan engelli, biri de evladı engelli bir anne iki yazarımızın imza günleri var. Sonrasında 13-14 Mayıs günleri Orion ikinci katında 6 engellinin kendi el emeği ürünleri için sergimiz olacak. Herkesi etkinliklerimize davet ediyoruz” dedi.
Handan Var
Yorum Yazın