Sivil toplum kuruluşlarına, ’3 Nehir 1 Şehir’ projesi anlatıldı
EDİRNESivil toplum kuruluşlarına, ’3 Nehir 1 Şehir’ projesi anlatıldı
EDİRNE’de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Edirne Valiliği Çevre Koruma Vakfı işbirliğinde Meriç Nehri ve çevresinde devam eden ’3 Nehir 1 Şehir’ Projesi kapsamında, Edirne Kent Konseyi’nin çağrısıyla sivil toplum kuruluşlarından oluşan heyete bilgi verilerek proje anlatıldı. Edirne Valiliği Çevre Koruma Vakfı Müdürü Ali Eraslan, proje kapsamında nehir üzerinde kurularak elektrik elde edilecek Lastik Savaklı Arşimet Burgu Sistemi’nin Dünya’da kabul görmüş en yenilenebilir ekolojik sistem olduğunu söyledi.
Edirne’de, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da geçtiğimiz Mart ayında ziyaret ederek bilgi aldığı ’3 Nehir 1 Şehir’ projesi kapsamında bölgede, nehirden elektrik üretilecek arşimet burgu sistemi, yürüyüş ve bisiklet yolları, kano alanları ile vatandaşların sosyal ihtiyaçlarına yönelik yerler yapılacak. Geçtiğimiz yıl startı verilen proje ile ilgili Edirne Kent Konseyi ve sivil toplum kuruluşları, projenin yürütücülerinden Edirne Valiliği Çevre Koruma Vakfı Müdürü Ali Eraslan’la bir araya gelerek bilgi aldı. Vakıf Müdürü Eraslan, proje kapsamında nehir üzerinde kurularak elde edilecek Lastik Savaklı Arşimet Burgu Sistemi’nin Dünya’da kabul görmüş en yenilenebilir ekolojik sistem olduğunu söyledi.
’DÜNYA’NIN EN YENİLENEBİLİR EKOLOJİK SİSTEMİ KURULACAK’
Projenin, yenilenebilir enerji, rekreasyon ve kent estetiği olmak üzere 3 ana başlıktan oluştuğunu belirten Eraslan, nehir üzerine kurularak elektrik elde edilecek ’Arşimet Burgu Sistemi’ni de anlattı. Eraslan ”Projede Dünya’da kabul görmüş en yenilenebilir ekolojik sistem olarak geçen Arşimet Burgu Sistemi uygulanıyor. Çoğu ülkede uygulamaya devam ediliyor ve bizim inşai olarak yapacağımız sistemin temel görünümü setlerle birlikte 210 metre genişliğinde. 3 bölümden oluşuyor ve 14 tane burgunun aynı anda çalışacağı dünyanın en büyükkısmı burgu sistemi olacak. Aslında yaptığımız işin temeli budur. Doğal yaşantıya hiçbir zarar vermeden, balıkların zarar görmeyeceği, aynı zamanda bu burguları ters yönlü çalıştırmak suretiyle sudaki oksijenlenmeyi yüzde 33 oranında artıracağı için balık ve su bitkisi çeşitliliğini de aynı oranda yüzde 30 oranında arttırıyor bu sistem” dedi.
’SUDAKİ BALIK ÇEŞİTLİLİĞİ ARTACAK’
Nehir seviyesini arttıracak burgu sisteminde balık ve su bitkisi yaşamına da zarar verilmeyeceğini dile getiren Eraslan, ”Projenin içerisinde balık yolları var. Balığın, geri tırmanıp yüzüp çıkıp tekrar geri dönebileceği balık yolları var. Projeyi en ekolojik yapan kısımları da bu tasarımlar, balık yollarının oluşu. Oksijenlenmeyi çok arttırdığımız için sudaki balık çeşitliliğimiz de artmış oluyor. Yaklaşık 4 bin metre rekreasyon alanımız var. 210 metre lastik savağımızın genişliği” şeklinde konuştu.
Projenin, özellikle Karaağaç bölgesinde yaşanan tarla taban suyu sıkıntısını da gidereceğini kaydeden Eraslan, ”Burada suyu yükselttiğimiz zaman tarla taban suyuyla diğer tarlaları zor duruma düşürebilir miyiz? Bunu da inceledik. Tarım arazilerine kadar hepsinin tarla taban sularını ölçtürdük. Bu suyu 36-37 kotuna getirdiğimiz zaman tarlalar nasıl etkilenecek diye baktık. Tarla taban sularında ölçümlerle, DSİ ve Tarım Müdürlüğü’nden alınan verilerle şunu gördük; aslında tarla taban sularının bölgemizde kayıp olduğunu, su ihtiyacının olduğunu gördük. Bu projeyle o ihtiyacı da taban suyunu yükselterek kaldırmış oluyoruz. Taban suyu yükseltme kotlarını da lastik savağımızın yüksekliğini ayarlayarak yapıyoruz” dedi.
’5 BİN HANENİN ELEKTRİĞİNİ KARŞILAYACAK GÜÇTE’
Lastik Savaklı Arşimet Burgu Sistemi’nin baraj mantığıyla çalışmayacağını da dile getiren Eraslan, ”Bu sistem nehrin doğal akışında baraj mantığıyla çalışmayan bir sistem. Baraj bir hidro basınçla elektrik üreten bir sistem. Bizim bu sistem doğal su akışıyla yani su politikası neyse onun üzerine kurulmuş bir sistem. Dolayısıyla şu anlamda kıymetli; şu an bu tesisimiz yaklaşık 5 bin hanenin elektriğini karşılayabilecek güçte” diye konuştu.
Sistemin 2022 yılı yaz ayına kadar bitirilmesinin planlandığını da dile getiren Eraslan, proje kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak yürüyüş ve bisiklet yolları, kano alanları ile vatandaşların sosyal ihtiyaçlarına yönelik yerler hakkında da bilgi verdi.
’ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI BİZİ ÜZDÜ’
Toplantıda konuşan Edirne Kent Konseyi Başkanı Nihat Çolak ise projenin ÇED gerekli değildir kararı alınarak başlatılmasının yanlış olduğunu belirtti. Çolak, ”Meriç Nehri bunun yanında kentlilerimizin nefes aldıkları bir bölge. O nedenle bu konuda çok hassasız. Burada yapılacak her türlü faaliyetin takipçisiyiz ve bunun değerlendirmesini yapmak zorundayız. Öncelikli eleştirimiz böyle büyük bir projede ÇED gerekli değildir kararı başlangıçta bizi şaşırttı ve üzdü. Halbu ki; ÇED süreci halkın katılımını da sağlar, kentlilerin görüşlerinin, kaygılarının da süreçte giderilmesini sağlar” dedi.
Projenin her süreçte takipçisi olacaklarını belirten Çolak, ”Biz biraz bugün tersine bir işlem yaptık. Proje başladı ama bizim endişelerimiz var, eksik bilgilerimiz var. Bu bilgi eksikliğini, kaygıları giderebilmek adına Ali beyden rica ettik, projenin sunumunu yaptıklar ve yerinde inceleyeceğiz. Projenin bir kentli gözüyle hem takipçisi olacağız hem de müdahil olacağız” ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir