NE DÜN, NE BUGÜN NE DE YARIN KAMUOYUNU YANILTICI İFADEM OLMAZ
ÇERKEZKÖYTekirdağ AK Parti Milletvekili Sayın Mustafa Yel’in 8 Eylül Salı günü gerçekleştirdiği Çerkezköy ziyaretinde Çorlu Deresi ve Kızılpınar Çöp Döküm Alanı ile ilgili eleştirilerine cevap veren Belediye Başkanımız Vahap Akay, “Benim ne dün, ne bugün, ne de yarın kamuoyunu yanıltıcı ifadem olmamıştır ve asla da olmayacaktır” dedi.
DERDİMİZ POLEMİK YARATMAK DEĞİL
Tekirdağ Milletvekili Sayın Mustafa Yel’in yaptığı açıklamaların ardından kendisinin açıklama yapma zaruretinin oluştuğunu belirten Belediye Başkanımız Vahap Akay, “Sayın Mustafa Yel, Çorlu Deresi ıslahı ve Kızılpınar’da oluşturulması planlanan çöp alanı ile ilgili açıklamalar yaptı. Ve açıklamasında ‘Çerkezköy Belediye Başkanı Kamuoyunu yanıltıyor, yanlış bilgi veriyor’ ifadesi var. Bu ifadelere cevaben bu açıklama yapma gereği hasıl olmuştur. Derdimiz polemik yaratmak değil. Keşke Sayın Mustafa Yel Çerkezköy ziyaretlerinde Belediyemizi de ziyaret etseydi. Kendisini ağırlamaktan mutlu olurduk. Dertlerimizi, bildiklerimizi, sıkıntılarımızı paylaşsaydık. Ancak böyle olmadı. Bir polemik yaratmak ihtiyacı ile bizim kamuoyuna yanıltıcı bilgi verdiğimiz açıklamasını yapmıştır” dedi.
2002 YILINDAN BERİ ÇERKEZKÖY’ÜN BAŞININ BELASI
Öncelikle Çorlu Deresi ile ilgili bir özet yapacağını ve kimin kamuoyunu yanılttığını kamuoyunun takdirine bırakacağını ifade eden Belediye Başkanımız Vahap Akay, 2002 yılından beri Çorlu Deresi’nin Çerkezköy’ün başının belası olduğuna dikkat çekerek, “6 Mart 2017 tarihinde ısrarlı çabalar, girişimler ve çalışmalar ile Çorlu Deresi’nin ıslahı noktasında adım atılmıştır. Ancak bu adım atılmadan evvel bu adım nasıl atıldı, hangi aşamalardan geçti onu paylaşacağım” ifadelerini kullandı.
6 MART 2017’DE İLK ADIM ATILDI
Devlet Su İşleri (DSİ) Çorlu Deresi’nde kamulaştırma yapılmasının gerektiğini ve dolayısı ile Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin kamulaştırmayı üzerine alsın talebinde bulunduğunu kaydeden Belediye Başkanımız Vahap Akay, “Bakın cümlenin altını çiziyorum. DSİ, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nden kamulaştırmayı üzerine alsın talebinde bulunmuştur. Bu talepten sonra 6 Mart 2017 tarihindeki Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi EK-1’deki karar ile kamulaştırmanın Büyükşehir Belediyesi yatırım programına alınması ve DSİ ile protokol yapılmasını oy birliği ile kabul etmiştir.
10 NİSAN 2017’DE DSİ İLE PROTOKOL İMZALANDI
Bu Meclis kararına istinaden EK-2B protokol ile Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, DSİ ile 10 Nisan 2017 tarihinde bir protokol imzalamıştır. Bu protokol Sayın Vekilin telefon ile aradığı DSİ Şube Müdürü tarafından imzalanarak Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilmiştir. Protokol metni burada. Protokol metninin 4. Maddesi ne diyor? Protokol imzalanmasından sonra DSİ tarafından işin ihale edileceği belirtilmiştir. Yani diyor ki ‘Sen protokolü yap, kamulaştırma sorumluluğunu Büyükşehir Belediyesi olarak üzerine al, ben bu işi ihale edeceğim.’
2 OCAK 2018’DE İŞ İHALEYE ÇIKTI
Sonra 5. Maddede ne diyor, ‘İnşaat aşamasında Belediye güzergahtaki hukuki sorunları çözecek, DSİ’nin önüne engel çıkarmayacak.’ Bakın protokol çok açık. Bu protokolden sonra Büyükşehir belediyesi kamulaştırmayı üzerine aldıktan sonra 2 Ocak 2018 tarihinde iş ihaleye çıkmıştır. Sonra ihale sonuçlanmış, itirazlar, inceleme vs. geçmiş 19 Haziran 2018 tarihinde inşaatı yapacak firma ile DSİ sözleşme imzalamıştır” ifadelerini kullandı.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KAMULAŞTIRMAYI ÜZERİNE ALDI
Bu aşamalara gelirken, ihale edilirken Büyükşehir Belediyesi’nin kamulaştırma sorumluluğunu üzerine aldığını bir kez daha belirten Belediye Başkanımız Vahap Akay, işin ihale noktasında geçmiş dönem AK Parti Milletvekili Ayşe Doğan’ın da emeklerinin olduğunu vurgulayarak, “Bunu söylemekten imtina edecek halimiz yok. Sayın vekil geçmiş dönemde bunlarla ilgili mücadele etmiştir. Yani işin başlama noktasında kamulaştırmanın engel teşkil edeceği hiçbir husus yok. Eğer engel bir husus olsa dün Sayın vekilin açıklamalarına cevap veren Şube Müdürü bunu ihale demezdi. Olay bu kadar net” diye konuştu.
ÖDENEK YOKLUĞUNDAN İŞ BAŞLAMADI
“Çok net bir şekilde söylüyorum. Kamulaştırma sorumluluğunu Büyükşehir Belediyesi üzerine almıştır. ‘Bu iş benim’ demiştir’ ancak ödenek yokluğundan iş başlamamıştır” diye açıklamalarına cevap veren Belediye Başkanımız Vahap Akay, “Ödenek ayrılma noktasında defalarca girişimler olmuştur. Sayın Kaymakamımızın girişimleri olmuştur. Geçen haziran-Temmuz dönemi DSİ’nin ödenek ayırma dönemlerinden bir tanesi. O aylarda yeniden devreye girilmiştir. O aylarda ‘Ödenek ayrılsın, iş teslim edilmiş, müteahhit işe başlamıyor’ talepleri boş kalmıştır. Ödenek ayrılmadığı için iş hale başlamamıştır” dedi.
SİYASİ BİR İFADE
Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel’in “Kendi yükümlülüklerini yerine getirdikten sonra DSİ çalışmaya başlayacaktır” dediğini belirten Belediye Başkanımız Vahap Akay, “Bakın bu ifade tamamen siyasi bir ifadedir. Bu ifadede işin yapılması önünde engel yoktur, ancak buna bahane yaratma çabası vardır. Tekrar söylüyorum işin önünde kamulaştırma hemen yapılsın gibi bir durum olsaydı DSİ bunu ihaleye çıkarmazdı. Bunu DSİ’nin bütün yetkilileri biliyor” açıklamasını yaptı.
MESELE BU KADAR NET VE AÇIK
Şimdi ihalesi yapılmış fakat ödenek yetersizliğinden dolayı bekleyen bir sorundan bahsettiğini vurgulayan Belediye Başkanımız Vahap Akay, “Kamuoyunu kelime oyunları ile yanıltan Sayın Mustafa Yel’in ta kendisidir. Ya da Sayın Mustafa Yel’e yanıltıcı ve yanlış bilgi veren DSİ’nin Şube Müdürüdür. Bu kadar mesele nettir, bu kadar açıktır” diye konuştu.
PROTOKOLÜN 5. MADDESİ NE DİYOR?
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin protokol ile kamulaştırmayı üzerine aldığını ve kendisinin hiçbir ifadesinde Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Kamulaştırmayı yaptı’ demediğine dikkat çeken Belediye Başkanımız Vahap Akay, “Hali hazırda ortada bir dere var. Bu derenin kamulaştırma sorunları var. DSİ’nin istediği kamulaştırmayı Büyükşehir Belediyesi’nin protokol ile üzerine almasıdır. Protokolün 5. Maddesinde ne diyor? ‘İnşaat aşamasında Belediye bu işleri çözsün kardeşim’ diyor. Görüşmeyi yaptığınız Emre Beyin protokolünde bu var. Şimdi bu protokol okunmuyor ya da bu protokol ortada hiç yok ‘Bir kamulaştırma hiç yapılmadı’ diye topu taca atmak var. Tekrar söylüyorum Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi protokol ile kamulaştırmayı üzerine almıştır. DSİ’ye ‘İhaleye çık, kamulaştırma sorumluluğu bende’ demiştir. DSİ için de yeterli olan zaten budur. DSİ ıslah için kamulaştırma bekleyen bir kurum değil, beklemez de. Bununla ilgili yazışmalar da var, DSİ’nin kendi yazışmaları da var.
BİRAN EVVEL ÖDENEK AYRILSIN
Nitekim DSİ işini yapmış, işi ihale etmiş ve işi müteahite teslim etmiştir. Ödenek yetersizliğinden işe başlanmadığı çok açık ve çok nettir. Yani şunu söylüyorum. Çerkezköy altı boş söylemlerle, ‘Bugün Çerkezköy’e gelelim, bir iki polemik yaratacak cümle kuralım, Belediye’nin üzerine o, bu, şu diyerek bir şeyler söyleyelim, gidelim’ denecek bir yer değildir. Çerkezköy’ün sorunları var. 2002 yılından beri Çerkezköy’ün başına bela olmuş bir derenin çözümünden bahsediyoruz. Ve ihale edilen işe biran evvel ödenek ayrılarak bu işe başlanmasını ben bir kere daha ısrarla rica ediyorum. Bugün veya yarın yaşanacak sel baskınının sorumlularının kimler olduğuna karar verecektir.
MUSTAFA YEL’E ÇAĞRIDA BULUNDU
Benim ne dün, ne bugün, ne de yarın kamuoyunu yanıltıcı ifadem olmamıştır ve asla da olmayacaktır. Ben bir kere daha ihalesi yapılmış, kamulaştırma sorumluluğu Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiş işin DSİ tarafından biran evvel başlanmasını, Sayın Mustafa Yel’in de buna ön ayak olarak buraya ödenek ayrılmasına katkı sunmasını, bu derenin Çerkezköy’ün başının belası olmasından kurtarılmasına yardımcı olmasını bir Belediye Başkanı olarak talep ediyorum” dedi.
ÖNCE YEL’İN AÇIKLAMALARINI OKUDU
Tekirdağ Milletvekili Sayın Mustafa Yel’in Kızılpınar’da kurulması planlanan çöp alanı ile ilgili açıklamalarına da cevap veren Belediye Başkanımız Vahap Akay, “İfadeyi okuyorum. ‘Çöp işi Büyükşehir Belediyesi’ne aittir.’ Doğru. Sayın Yel, ‘Çöp konusu ile ilgili Valilikler herhangi bir tavır takınmazlar. Belirleyici değillerdir. Kızılpınar’da yapılacağını bilmiyordum. Karar verici Büyükşehir Belediyesi’dir. Çevre Şehircilik Müdürlüğü görüş bildirir, Valilik bu konuda ısrarcı olmaz’ demiştir.
ZANNEDİYORUM HABERİ YOK
Valilikler çöp konusunda tavır takınmaz ve belirleyici değillerse Sayın Vekilin söylediği gibi Tekirdağ Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Düzenli Depolama Yer Seçim Komisyonu neden kurulmuştur? Valilik bu konuda ısrarcı değilse eğer, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde karar alınır ve uygulanırsa eğer 8 Ocak 2020 tarihinde Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’nin oy çokluğu kararı ile, Çerkezköy’den seçilen AK Parti ve MHP’li Üyelerinde bizimle beraber verdiği karşı oyları ile Kızılpınar’daki bu alanın çöp alanı olması ret edilmiştir. Zannediyorum Sayın Mustafa Yel’in bu alaylardan haberi yok.
ISRARLI BİR ŞEKİLDE YENİDEN GÖNDÜME ALMIŞLAR
Büyükşehir Belediyesi’nin ret ettiği yeri Valilik yeniden gündeme alıyor ve Komisyon diyor ki ‘Bu alanı ben yeniden araştırmaya başlayacağım’ diyor. Bu şehrin seçilmişleri, belediye Meclis Üyeleri Ocak 2020 tarihinde buranın çöp alanı olması kararını ret etmişlerdir. Bu karara rağmen yeniden Komisyon kurulmuş ve 27 Ağustos 2020 tarihinde yapılan toplantının 1. Maddesinde ‘Çerkezköy ilçesi Veliköy bölgesinde bulunan’ diyor. Veliköy bölgesi falan değil işin aslı, ifadeyi doru yazsınlar. Çerkezköy ilçesi Kızılpınar Mahallesi 899 ada 1 ve 2 parsel. Yani Büyükşehir Belediyesi’nin ret ettiği yeri ısrarlı bir şekilde yeniden gündeme almışlardır.
YENİDEN NEDEN GÜNDEME GELİYOR?
Madem Büyükşehir Belediyesi’nin kararları uygulanıyor, bu kadar net ve açık bir kararı yeniden neden gündeme alıyorsunuz? Hatta ve hatta büyükşehir Belediyesi bu kararı yeniden ret ederse ‘Biz bunu Bakanlık kanalıyla yaparız’ söylemleri gelmeye başladığını duyar oluyoruz. Eğer Sayın vekilin dediği gibiyse, bu şehir ile ilgili kararı şehrin seçilmişleri verecekse, Valilik bu konuda ısrarcı değilse bu toplantıdaki kararın yeniden gelmesinin gerekçesi nedir?” dedi.
ALTI BOŞ SÖYLEMLERİN KİMSEYE FAYDASI YOK
Altı boş söylemlerle Çerkezköy’de açıklama yapmanın kimseye bir faydasının ve kazancının olmayacağına dikkat çeken Belediye Başkanımız Vahap Akay, “Dönüp dolaşıp Çerkezköy’ü sel baskınları ile baş başa bırakmaya, çöp alanları ile konuşmaya kimsenin hakkının olduğunu ben düşünmüyorum. Olan varsa buyursun bu millete kendini anlatsın. Özetle Ocak 2020 döneminden önce Valilik bir Komisyon kurmuş, o kurulan komisyon Büyükşehir Belediye Meclisi’ne teklifte bulunmuş, Büyükşehir Belediye Meclisi 8 Ocak 2020 tarihli Meclis kararı ile Kızılpınar’da çöp döküm alanı oluşturulmasını, 899 ada 1 ve 2 parselde çöp döküm alanı oluşturulmasını, Kızılpınar’a 3 km mesafede çöp alanı oluşturulması teklifini Büyükşehir Belediye Meclisimiz ret etmiştir. Bu karardan sonra Valilik yeniden Komisyonunu kurmuş ve bu Komisyon tarafından yeniden Kızılpınar’daki alan çöp döküm sahası olarak işaret edilmeye çalışılmakta.
KENDİ TALEBİNİ VE GÖRÜŞÜNÜ AÇIKLADI
Çerkezköy Belediyesi’nin talebi şudur. Bu ilçenin çöpü ol ilçeye, şu ilçenin çöpü bu ilçeye yaklaşımından tamamen uzak, Tekirdağ’da yaşayan insanlarımızın en az zarar göreceği, yoğun yaşam alanlarına en uzak mesafelerde çöp döküm alanları oluşturulmalıdır. Tıp ki Süleymanpaşa’daki Demirli Mahallesi gibi yaşam alanına 15 km. mesafedeki alanlar gibi. Bugün İstanbul’un batı yakasının çöpü Beyciler’de toplanmaktadır. Tekirdağ’ın 10 katı çöpü büyüklüğünde Beycilerde’ki çöplüğün kokusunu 10 km mesafeden Çerkezköy içine çekmektedir. Hal böyle iken ısrarla şehrin hemen kıyısına, imar sahasının burnunu dibine ısrarla yapmaya çalışıyorlar. Israrla bunu yapmaktan vazgeçmeye çağırıyorum. burada yaşayan, bu şehrin seçilmişleri bu konuyla ilgili bir karar vermiş, bu karara saygı duyulmasını ve sayın Vekilimizin de alınan bu kararın arkasında durmaya bir kere daha davet ediyorum” diyerek açıklamalarını tamamladı.
İlginizi Çekebilir