© Haber282 - 2020

Keşan’da yılın ilk buğdayları, alıcı buldu

Keşan’da yılın ilk buğdayları, alıcı buldu

Ünsal YÜCEL/KEŞAN(Edirne),(DHA)-EDİRNE’nin Keşan ilçesinde yılın ilk buğdayları, Keşan Ticaret Borsası’nda (TB) gerçekleştirilen sembolik salon satışıyla alıcı buldu.

Keşan TB’de gerçekleştirilen salon satışına, Keşan TB Meclis Başkanı Kemalettin Uslu, Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, bazı yönetim kurulu üyeleri, Keşan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şen, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan LİDAŞ Müdürü Tarık Dinç ve tüccarlar katıldı.

Satıştan önce konulan Keşan TB Meclis Başkanı Kemalettin Uslu, üretim yapanlara desteklerin daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşündüğünü belirterek, “Bu desteklerin artması gerektiğine inanıyoruz. Bir defa daha üretenlere sahip çıkmamız gerektiğini tekrar dile getiriyorum. Hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

‘ÜRETMEK ÇOK KIYMETLİ’

Keşan TB Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz da, hasadın bölge ve ülkeye hayırlı olmasını temenni ederek, “Üretmek çok kıymetli. Hele hele bu iklim değişikliği ve coğrafyamızda yaşanan savaşlardan dolayı üretimin ve gıdanın önemi kovid salgınıyla birlikte bir kat daha ortaya çıkmış oldu. Buğday stratejik bir ürün. Bugün kıyafetlerimizi değiştirmeyebiliriz, aracımızı değiştirmeyebiliriz, ayakkabımızı değiştirmeyebiliriz ama 2 öğün yemek yemeden hiçbirimiz o günü atlatamayız. Üretime destek vermemiz gerekiyor. Bugün sevindirici bir haber var. Tarım bankımızın bundan sonraki bitkisel ve hayvansal üretimle ilgili mazot, gübre, yemle ilgili desteklerinin devam edeceği, üretim yaptıktan sonra ürünü sattıktan sonra bu desteklerimizin devletimize iade olacağı bugün ulusal basında paylaşıldı. Bu da bizleri sevindirdi. Biz her zaman üreticimizin yanındayız. Üretim varsa, bolluk varsa ucuzluk olacak. Onun için hepimizin sahip çıkması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

‘ÜRETİCİMİZİ DESTEKLEYELİM’

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı ise buğday hasadı sezonunun hayırlı olmasını dileyerek, “Eğer üretimiz desteklenmezse, üretilecek malı bulamayız. Malımız kalmazsa da ithalata dünyanın parasını ödeyerek mal almak zorunda kalırız. Fiyatı biz belirleyemeyiz. Belirleyemediğimiz fiyatı da faiş fiyattan almak zorunda kalırız. Türkiye’de kendi üreticimiz sahip çıkmalıyız. İthal malın yüksekliği, yerli malın düşüklüğü olmaması lazım. Bence fiyatların eşit olması lazım. Bu sayede de yerli üreticimin desteklenmesi lazım. Bakanımızın bugün açıkladığı bir husus vardı. O çok önemli. Çünkü gübre, ilaç ve mazot altında çiftçilerimiz eziliyordu. Bunun da bir nebze olsun önüne geçilmiş olacaktır. Üretmeye devam etmemiz lazım. Üreticiyi yaşatalım ki, tüketiciler olarak biz hep beraber rahat edelim. Sanayicilerimiz bu sayede rahat ederler. Türkiye’de un ihracatında, makarna ihracatında da bu sayede daha büyük ihracatlar yapar, daha büyük ekonomik getiriler getirir, daha katma değerli işler yapar. Ama öncelikle üretelim. Ukrayna, Rusya krizinde dünyada bir gıda krizi başladı. Bu da gıda enflasyonunu inanılmaz şekilde tetikliyor. İşte bu günlerde de üreticinin önemi anlaşılıyor. Her şeyden feragat edebilirsiniz ama aç yaşayamazsınız. O yüzden üreticimizi destekleyelim. Umarız bölgemizde fiyatlar, açıklanan fiyatlarında üzerinde gerçekleşir” ifadelerini kullandı.

50 BİN TON KAPASİTEYLE ALIM SEZONUNA GİRMEYİ PLANLIYORUZ

Keşan LİDAŞ Müdürü Tarık Dinç, buğday hasat sezonunun hayırlı olmasını dileyerek, “Bol bereketli bir hasat sezonu diliyorum. Üreticilerimizden bir ricam var. Bölgemizde son yağışlardan dolayı mevcut ürünlerin hasadı biraz geçe kalmaya başladı. Olgunlaşmadan hasat yapılmamasını rica ederim ki rutubetten kaynaklı kayıplar yaşanmasın. 50 bin ton kapasiteyle alım sezonuna girmeyi planlıyoruz. Mevcut durumda bu ay sonu veya ay başında alım başlayacak. Çiftçilerimizin mağdur olmaması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi.

‘BUĞDAY STRATEJİK BİR ÜRÜN’

Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen ise üreticilere bol verim ve kazanç dileyerek, “İnşallah üretimiz sıkıntı çekmeden, para kazanarak bir yıl geçirmiş olur. Çünkü buğday Türkiye için, dünya için stratejik bir ürün. Buğdayda 2021’de devletlerin, hükümetlerin açıkladığı durumun tam tersine bir durum ortaya çıktı. Verim istediğimiz seviyede olmadı. Birlikle bunu ısrarla söylemişti. Bu yıl böyle bir şey yok. Kıtlıkla ilgili biz üreticiler zararda etsek üretmeye devam ediyoruz. İnsanlar bu mesleği meslek olarak yaptığı sürece üretmeye devam edecekler. İnşallah hükümetler, büyüklerimiz, sanayicilerimiz bu üreticilerin alın terinin karşılığını vererek, kazanarak bir değerlendirme yaparlar. 2022 yılı buğday hasadının Keşanlı üreticiye, Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından salon satışına geçildi. İlk buğdayı Keşan TB’ye getiren Erdem Çardak’ın 800 kiloluk ürün kilosu 11.10 TL’den Erman Tarım Ürünleri LTD, Yasin Norcu tarafından getirilen 800 kiloluk ürün ise kilosu 9 TL’den tüccar Tuncay Yavaş tarafından satın alındı.

Üreticiler Çardak ve Norcu’ya, Keşan TB tarafından plaket ve 50 litrelik mazot, Keşan Ziraat Odası tarafından 1250 TL’lik hediye çeki, Tarım Kredi Kooperatifi tarafından ise yaprak gübresi hediye edildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER