İDRARA AZ ÇIKIYORSANIZ BÖBREK TAŞINA DİKKAT!
ÇORLUÜlkemizde en yaygın sağlık problemlerinin başıda gelen böbrek taşı, tedavisi geciktirilmemesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır. Dr, böbrek taşı oluşumunun nedenleri ve belirtileri hakkında bilgiler verdi.
Böbrekler tarafından kandan süzülen, vücut için gereksiz fazla sıvı, idrar şeklinde atılırken beraberinde atılan bazı katı maddeler, bazen idrar yollarının içinde çökerek böbrek taşlarını oluşturur. Aşırı egzersiz yapan, sıcak iklimlerde yaşayan, sıcak ortamlarda çalışmak zorunda olan kişiler daha çok terleme ile sıvı kaybettiklerinden idrar miktarları azalır. Konsantre hale gelen idrar içinde taşların oluşma olasılığı çok yükselir. Erkeklerde 2-3 misli daha fazla görülür. Taş öyküsü olan hastaların yarısında sonraki on yıl içinde tekrar taş oluşumu görülmektedir. İdrar yollarında enfeksiyon varlığında, böbreklerde ve ailesinde taş hastalığı öyküsü olanlarda taş oluşumu daha fazla görülür. Ayrıca, kullanılmakta olan mide asidini azaltıcı ilaçlar (antasidler), kalsiyum, D vitamini, C vitamini, kortizon, bazı antibiyotik ve idrar söktürücü ilaçlar da taş oluşumuna zemin hazırlayabilir.
Kalsiyum taşları en sık görülen taşlardır. Kalsiyum ve oksalat idrarda fazla ise bu tür taşların oluşumuna neden olurlar.
Enfeksiyon taşları genellikle iri böbrek taşları halinde karşımıza gelirler.
Diğer bazı risk faktörleri: 20-40 yaş arasındakiler, ailede taş öyküsü, sık idrar yolu enfeksiyonu geçirenler, proteinden zengin beslenenler, az su içenler, fazla hareket etmeyenler.
SIRT AĞRISI BÖBREK TAŞI HABERCİSİ OLABİLİR
Böbrek Taşlarında Bulgular;
* Bel ve sırt bölgelerinde hafif adale ağrısı benzeri yakınmalar olabilir.
* İdrar rengi koyulaşır.
* Taşın idrar yolunu tıkadığı durumlarda ağrı ortaya çıkar. Tıkanmanın ani ve tama yakın olması şiddetli taş sancısına neden olur. Doğum sancısından bile kötü olduğu şeklinde tariflenebilen ağrı sırasında sıklıkla bulantı, kusma gözlenir. Taşın aşağıya doğru inmesiyle birlikte ağrı da kasıklara doğru yer değiştirir.
* İdrarda kanama: idrar renginin hafif pembeleşmesi şeklinde tariflenen idrarda kanamadır. Ayrıca idrarın bulanık ve tortulu gelmesi, kokulu idrar yapma gibi bulgular da olabilir.
* Enfeksiyon: İdrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, enfeksiyonun böbrekleri etkilediği durumlarda yüksek ateş gözlenebilir.
*Korunmada, D vitamini ve Kalsiyum takviyesi ilaçlar kontrolünde ve gerekliyse kullanılmalıdır. Günlük ve spor aktivitelere zaman ayırmak gün içinde idrara 3-5 defa çıkmamızı sağlayacak kadar sıvı tüketmek bizi böbrek taşlarından korur.
Op. Dr. İnanç YILMAZ
ÇORLU VATAN HASTANESİ
ÜROLOJİ UZMANI
İlginizi Çekebilir