© Haber282 - 2020

Edirne’de konserli göç fotoğrafları sergisi

Edirne’de konserli göç fotoğrafları sergisi

Uğur AKAGÜNDÜZ/EDİRNE, (DHA)-EDİRNE’de Trakya Üniversitesi Göç ve Mübadele Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından göç konulu etkinlik düzenlendi

Trakya Üniversitesi Balkan Kong Merkezi’nde düzenlenen etkinlik, gazeteci Behiç Günalan’ın 1989 yılında Bulgaristan’dan Türkiye’ye gerçekleşen zorunlu göç sırasında çektiği fotoğraflardan oluşan serginin açılışı ile başladı. Sergi açılışının ardından düzenlenen konserde sahne alan İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Modern Folk Müziği Korosu, göç türküleri seslendirdi. Etkinliğe; Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık ve eşi Dilek Kırbıyık, İl Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar, İl Sağlık Müdürü İshak Yıldırım, İl Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Göç ve Mübadele Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Hatipler, Hamzabeyli Gümrük Müdürü Hayati Demir, akademisyenler, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

‘GÖÇ KENDİ İÇİNDE DE BİR KÜLTÜR’

Günalan’ın göç sergisinin açılışında konuşan Vali Kırıbıyık, her göçün kendi içinde bir kültürü olduğunu belirterek; “Acı tatlısıyla beraber, yaşanmış acılarla, yaşanmışlıklarla ve bu yaşanmışlıkların her şehrin, her ülkenin kültürüne sağlamış olduğu katkılar var. Bugün burada önce fotoğrafıyla, sonra müziğiyle hep birlikte göreceğiz” ifadelerini kullandı. Kırbıyık, serginin açılış kurdelesini katılımcılarla birlikte keserek, gazeteci Behiç Günalan’a hediye takdim etti. Serginin açılışının ardından Günalan, Kırbıyık ve katılımcılara sergiyi gezdirerek, fotoğrafların hikâyelerini anlattı. Sergide ayrıca İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nde misafir edilen göçmenler tarafından sosyal aktivitelerde yapılan resim ve el işi örneklerine de yer verildi.

‘TÜRKÜLER DE GÖÇ EDER’

Serginin açılışının ardından İstanbul Devlet Türk Halk Müziği ve Modern Folk Müziği Korosu’nun göç türküleri konseri düzenlendi. Konser öncesi konuşan Göç ve Mübadele Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Hatipler, sadece insanların göç etmediğini, aynı zamanda türküleri yakanlarla birlikte türkülerin de göç ettiğini söyleyerek; “Türkülerin göç yolculuğu da en az insanlar kadar dramatiktir, zorludur, uzundur, büyüktür. Türküler de göç ederler. Türküler de insanlar gibi zaman zaman göçlerini toplarlar. Peki nedir türküler? Türkülerimiz; bireyi, toplumu, dünyayı, hayatı, sanatı anlamanın ana rehberidir” dedi.

RUMELİ’DEN ALMANYA’YA KADAR GÖÇ TÜRKÜLERİ SÖYLENDİ

Hatipler’in konuşmasının ardından etkinlikte İstanbul Devlet Türk Halk Müziği ve Modern Folk Müziği Korosu sahne aldı. Koro, konserde ‘Göç Göç oldu’, ‘Çıkayım Gideyim Urum Eline’, ‘Ben Bir Göçmen Kızı Gördüm’, ‘Arda Boylarında’, ‘Bir Fırtına Tuttu Bizi’, ‘Almanya Acı Vatan’ gibi türküleri seslendirdi. Konser boyunca sahneye göç ile ilgili fotoğraflar da projeksiyon ile yansıtıldı.

‘İNSANLARIN YÜZÜNDEKİ ÇARESİZLİĞİ GÖRDÜK’

Konserin sonunda konuşan Vali Kırbıyık, fotoğraf sergisi ve konser ile katılımcıların farklı duygular yaşadığını söyleyerek; “Fotoğraflarda, yaşadığı toprakları ansızın terk etmek zorunda kalan insanların yüzündeki çaresizliği, gelecekle ilgili kaygıları gördük. Burada dinlediğimiz türkülerde Kırım ile başlamış olduk. Kırım’da sürgüne tabi kılınan bir delikanlının kız kardeşinin haykırışına şahitlik ettik. Annesini babasını kaybetmiş bir Romen kızının hüznünü hep birlikte yaşadık. Tuna yanarken bizler hep birlikte burada ağladık. Ama başımıza ne gelirse gelsin, kadim mevladan umudu kesmemeyi de burada hep birlikte iliklerimize kadar hissettik” diye konuştu. Konser sonunda Kırbıyık, Koro Şefi Vedat Kapanoğlu ve zeybek gösterisi sunan Nadir Kartal’a plaket taktim etti. (DHA)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER