Edirne’de beyaz peynir ve bademezmesi için AB coğrafi işareti çalışması başlatıldı
GÜNDEMEdirne’de beyaz peynir ve bademezmesi için AB coğrafi işareti çalışması başlatıldı
Olgay GÜLER / EDİRNE, (DHA)- EDİRNE Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Sezai Irmak, Edirne beyaz peyniri ve bademezmesi için Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret almak için çalışmalar başlattıklarını söyledi. Irmak, ”AB coğrafi işareti Edirne’nin tüm esnafının, turizminin hareketlenmesine önemli katkıları olacak. İnşallah en kısa sürede gerçekleştireceğiz bu işi peynir ve bademezmesinde” dedi.
ETSO Yönetim Kurulu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla kentte faaliyet gösteren basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda konuşan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Irmak, kentin gastronomik değerlerinden peynir ve bademezmesinde AB’den coğrafi işaret almak için çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Irmak, AB coğrafi işaretinin kent turizminin hareketlenmesi noktasında önemli olduğuna vurgu yaptı.
’MEVCUT ŞEKLİYLE MÜRACAAT ETTİĞİMİZDE AYNI GÜN RET OLUR’
Edirne’de beyaz peynirin daha önce Türkiye genelinde coğrafi işaret aldığını hatırlatan Irmak, ”Beyaz peynire odamız tarafından daha önce coğrafi işaret alınmış ancak AB’ye müracaat etmeye niyetlendiğimizde Türkiye’de onun üzerinde AB’de coğrafi işaret almış bir büroyla görüştüm Ankara’da ve bizim peynirdeki coğrafi işareti inceledi, burada eksiklikler tespit ettik. Mevcut şekliyle müracaat ettiğimizde aynı gün ret olur. Önce bunları düzeltelim. Edirne beyaz peynirinin sadece Edirne yöresinde üretilen sütlerle üretilebileceği konusunda sağlam bir coğrafi işaret alalım sonra AB’ye müracaat edeceğiz. Zaten buradaki coğrafi işaret sağlam olduğunda AB’den geri dönmesi için bir sebep kalmıyor” dedi.
’BADEM ORANI YÜZDE 50’YE ÇIKARILMALI’
Bademezmesinde de bir takım düzeltmelerden sonra müracaatlarını yapacaklarını kaydeden Irmak, ”İkinci olarak bademezmesinin coğrafi işareti konusu. Bir kaç bademezmesi üreticisiyle görüştüğümde alınmış coğrafi işaretinde yüzde 37.5 badem bulundurulma şartı var, bu oranın minimum yüzde 50’ye yükseltilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ben ezmeci değilim ama üyemiz olan bir takım bademezmesi üreticisiyle görüştüm, onların ortak kanaati bu. Ondan sonra da AB coğrafi işareti konusunda başvurumuzu yapacağız” diye konuştu.
’KENT TURİZMİNİN HAREKETLENMESİNE KATKISI OLACAK’
AB coğrafi işaretinin kent turizmi için önemine de vurgu yapan Irmak, ”AB’den coğrafi işaretin şöyle bir yararı var. AB’den alınan coğrafi işarette, turizmciler rotaları oluşturuyor. Oradan gelen turist bakıyor, hangi ürünlerin coğrafi işareti var, neredeler. Edirne’deyse, Edirne’nin tüm esnafının, turizminin hareketlenmesine önemli katkıları olacak AB coğrafi işaretinin. İnşallah en kısa sürede gerçekleştireceğiz bu işi peynir ve bademezmesinde” ” ifadelerini kullandı.(DHA)
İlginizi Çekebilir