ÇORLU’YU GURURLA TEMSİL EDİYORUZ, HEDEFİMİZ ÜLKEMİZİ TEMSİL ETMEK
ÇORLUBedensel Engelliler 1. Marmara Bölgesel Boccia Turnuvası’na katılan, Çorlu Bedensel Engelliler Boccia takımı iddialı konuştu.
8 Mayıs 2023’te, Kocaeli’nde, Gebzesem (Gebze Sporcu Eğitim Merkezi) salonunda gerçekleştirilen turnuvaya toplamda 65 sporcu katıldı. Çorlu da 6 sporcusuyla temsil edildi. Bilgin Can, Kadir Gülsoy, Yücel Coşgun, Ramazan Köseoğlu, Yalçın Şenalp, Okan Cihan ayrıca Takım Antrönörü Gamze Çelikkıran ile Yasemin Ay Yüksel Çorlu Kent Konseyi Bedensel Engelliler Meclis Başkanı ve takım asistanı Cahit Can coşkuyla gidilen turnuvadan yeni tecrübeler ve dostluklarla döndü.
Boccia takımı ile yaptığımız özel röportajda sporun kolaylıklarını ve zorluklarını konuştuk.
Neden Boccia sorumuzun yanıtını Bilgin Can yanıtladı. Verdiği bilgilerle sporun özelliklerini anlattı.
- En Ağır Engellilerin Bile Oynayabildiği Tek Spor
- Paralimpik Boccia Sporu Nedir, Nasıl Oynanır?
Paralimpik Boccia ilk etapta cerebral palsy olan kişiler tarafından oynanmak üzere tasarlanan ve strateji ile doğruluk gerektiren bir oyundur. Şimdi ise sporda motor becerilerini etkileyen engelleri olan atletleri dahil etmektedir. Olimpiyatlarda da yer almaktadır. Bu spor, toplar sayesinde oynanır ve oyundaki amaç topu en uygun yere göndermek ve de topun rakibin atmış bulunduğu topun saf dışı kalmasını sağlamaktır. İki takım halinde oynanır.
Oyunun ilk başında ufak çaplı bir top oyun alanının herhangi bir alanına yollanır. Bu topun gittiği bölge, oyun içinde atılan diğer topların gitmesi gerektiği bölgenin özelliklerini taşımaktadır. Örneğin, başlangıç topunu atan sporcu, attığı topun yakınına atmaya çalışmaktadır. Ancak attığı top küçük topa ulaşmayı da engelleyici olmak zorundadır. Yani ilk top küçük topun hemen önüne atılırsa, takım bir avantaj yakalamış olmaktadır. Eğer sporcu böyle bir atış gerçekleştirirse, hem küçük topun yer korunmuş hem de ilk top küçük topa yakın bir noktaya konumlanmış olmaktadır.
Bu oyunun en önemli özelliği bedensel engelli ve tekerlekli sandalyeye bağlı kişilerin oynamasıdır. Bu özelliği nedeniyle, bedensel engellileri spora teşvik amacıyla bu oyun büyük bir rol oynamaktadır. Paralimpik Boccıa sporunu cerebral palsy hastalığı, Muskuler Distrofiler, Multiple Skleroz, ALS gibi nörodejeneratif hastalıklar, Yüksek seviye omurilik yaralanmaları, Meningomyelosel ve tüm vücudu etkileyen diğer durumlarda tekerlekli sandalyeye bağımlı, genel kas kuvveti ve koordinasyon kaybı olan 15 yaş üzeri tüm bireyler oynayabilmektedir.
- Takımdaki sporcularımızı tanıyalım
Ramazan KÖSEOĞLU - 42 yaş, skolyoz
Yücel COŞGUN - 30 yaş, slepral palsi
Okan CİHAN - 30 yaş, kas kısıntılı, kamu kurumunda inşaat müh.
Kadir GÜLSOY – 43 yaşında, ortopedik engelli
Bilgin CAN – 46 yaşında – omurilik felçlisi
Ve Yalçın ŞENALP
Takım Asistanı Cahit CAN
Gönüllü Antrenör Gamze ÇELİKKIRAN
“Takımımızdan milli takım oyuncuları çıkacaktır. İddialıyız” diyen takım “Antremanlarımızı Gençlik ve Spor Bakanlığının çok amaçlı kapalı spor salonunda yapıyoruz. Yer sorunumuz yok ancak bazı ihtiyaçlarımızın karşılanması durumunda daha başarılı sonuçlar alabileceğiz” dedi.
- Her sporcu için acilen bir set top ihtiyacımız var!
Gönüllü Antrenör Gamze Çelikkıran takımın öncelikli ihtiyaçlarının her sporcu için bir set top olduğunu söyledi.
- Formalarımız çok kıymetli, eskimesin diye sporcular giymek istemiyorlar
Ayrıca takımın sportif ekipmanın yanı sıra sporcuların giydirilmesinin de mesela forma temini gerektiğini söyledi. Takım üyelerinin sırf formalar yıpranmasın diye giymekten bile sakındıklarını söyledi.
- En büyük destekçimiz Belediye Başkanımız Ahmet Sarıkurt
Takımın aslında ÇBSK şemsiyesi altında olduğunu ve en çok desteği doğrudan Belediye Başkanı Ahmet Sarıkut’tan aldıklarını söyledi.
“ÇBSK’nın sorumlu olduğu diğer spor branşlarından hiçbir eksiğimiz yok hatta biraz daha fazla ilgiye ihtiyacımız oluyor” diyerek sözlerini sürdürdü.
- Biraz daha fazla özene, görünürlüğe ve desteğe ihtiyacımız var
“Takımdaki sporcularımız zaten özel kişiler olduğu için biraz daha hassasiyete ve birazcık daha fazla ilgiye, desteğe ihtiyacımız var” dedi.
“Bir turnuvaya katıldığımızda ulaşım, iaşe, harçlık, ekipman, forma gibi olmazsa olmazlarımızın bizler için düşünülüp temin edilmesini diliyoruz. Yoksa her biri için ayrı ayrı efor sarf etmek durumundayız. Bu ve benzeri konulardaki eksikliklerimizi tamamlamadan takımdaki sporcu sayımızı bile arttırmaktan geri duruyoruz. Yine de sporcuyuz biz tüm engelleri aşarak mücadelemizi sürdürüyoruz.“ diyerek sözlerine son verdi.
Handan Var
İlginizi Çekebilir