© Haber282 - 2020

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin: Su sorunu kapıda

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin: Su sorunu kapıda

TEKİRDAĞ Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin,  kuraklığa dikkat çekerek, ”Bölgemizde su sorunu kapıda. Suyun bittiği yerde hayat biter. Suyun taşınması, evet pahalı bir proje fakat buradaki sanayi ve insan göçünün yaşanması kadar pahalı değil. Her platformda bölgemizin su sorununu dile getirmekten çekinmeyelim” dedi.


Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda meslek komitesi üyelerinin katılımıyla ’müşterek komite’ toplantısı gerçekleştirildi. Çerkezköy TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, Meclis Başkanı Hacı Mehmet Erdoğan, yönetim kurulu üyelerinin katıldığı toplantıda, kuraklık ele alındı. Başkan Çetin,  yaklaşık 8 yıl içinde su sorununun daha da büyük bir hal alacağını belirterek, ”İlk sıraya koyduğumuz ve bölgemizde gidişat bu halde devam ederse yaşam, 8 yılda bitmeye başlayacaktır. Bununla ilgili konuşmaya, görüşmelere, çalışmalara başladık ve devam ediyoruz. Neden 8 yıl? Çünkü suyumuz bitiyor. Bölgemizde su sorunu kapıda. Hemen sınırımızdan geçen ve bir kısmı bize ait olan Meriç’in 5 milyar metreküplük suyu, direkt olarak Ege’ye boşa akarken hiçbir şey yapılmamış. Bununla ilgili başlangıç ve bitiş tarihi belli olan bir plan ortaya koymalıyız. Hem Tunca hem de Meriç Nehri ile ilgili çalışmaların makro planlar içerisinde yapılması ve Trakya’daki çukur alanların bu sularla doldurulması hem şebeke sularına hem sanayiye hem de sulu tarıma katkı sağlayacaktır. Yaklaşık 14 milyon dönüm olan ekili olanların ürün artışı sağlanacaktır. Oda ziyaretlerimizde bu konuları anlatıyor, önemine değiniyoruz ve odaların da görevler alması gerektiğini söylüyoruz. Sadece odalar değil aynı zamanda siyasiler, yerel yönetimler, hep bir arada bunun çalışmasını yürütmeliyiz. Oda olarak bunun programlı bir şekilde gerçekleşmesi için sesimizi daha yüksek bir şekilde çıkarmalıyız” dedi. 

’TUZLU SU İLE KARŞILAŞTIĞIMIZDA DA BU SU KULLANILABİLİR OLMAYACAKTIR’

Suyun gerileme seviyesine değinen Çetin, ”Şu anda yaklaşık 550 metrelerde olan sular, çok kısa zamanda yine yaklaşık 750 metre seviyelerine gerileyecek. Tuzlu su ile karşılaştığımızda da bu su kullanılabilir olmayacaktır. Suyun bittiği yerde hayat biter. Suyun taşınması, evet pahalı bir proje fakat buradaki sanayi ve insan göçünün yaşanması kadar pahalı değil. Her platformda bölgemizin su sorununu dile getirmekten çekinmeyelim. Akademik düzeyde bu planın hazırlanması ve başarıya ulaşması için de çalışmalara başladık. Bu bölge hepimizin, çok verimli bir alanda yaşıyoruz bunun değer ve kıymetini birlikte bilmeli, onu korumak için çalışmalarımızı hep birlikte sürdürmeliyiz. Yürüteceğimiz çalışmalar gıda sorununun da yaşanmasına engel olacağını söyleyebiliriz. Bu yıldan itibaren hayata geçirilmesi gereken bir proj” ifadelerini kullandı.


Oda üylerinin  birer ev sahibi olduğunu belirten Çetin, ”Burası hepimizin evi. Hepimiz burada ev sahibiyiz, misafir değil. Projelerde daha fazla yer almalıyız. Ancak birlikte yürür ve omuz omuza bu mücadeleyi verirsek tarihin sayfalarında başarılı bir meclis, yönetim ve üye olarak yer alırız. Katılımınız ve destekleriniz için şimdiden teşekkür ediyorum” dedi.(DHA)

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER