© Haber282 - 2020

Bina Deprem Performans Analizinizi Yaptırdınız mı?

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen "Bina Deprem Performans Analizi Risk Sınıfı Belirleme" çalışmaları devam ediyor.

Binanızın olası bir depreme karşı hazırlıklı olup olmadığının tespiti için Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nce yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Çolpan, tespit çalışmaları konusunda yürütülecek çalışmalar hakkında bilgiler aktardı.

Başkan Yardımcısı Çolpan şunları söyledi: "Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından 01.01.2000 tarihi öncesi ruhsat almış betonarme yapıların deprem performansı hakkında fikir edinmek ve risk sıralamasının belirlenmesine yönelik genel bir değerlendirme yapmak amacıyla hayata geçirilen çalışma konusunda vatandaşlarımız duyarlı olmalı ve gerekli başvuruları yaparak binaları hakkında bilgi almaları oldukça önemli.

Taşıyıcı sistemi hasarlı yapılar, ruhsatsız yapılar, 01/01/2000 tarihinden sonra yapı ruhsatı almış yapılar ve prefabrik betonarme yapılar bina deprem performans analizi çalışmaları dışında kalmaktadır.

Bahse konu tarih öncesi ruhsat almış binalarda yapılacak deprem performans analizi çalışmaları ücretsizdir. Başvurular sadece www.tekirdag.bel.tr internet adresi üzerinden yapılabilmektedir. Bu kapsamda deprem performans analizi çalışması ile ilgili olarak akılda oluşabilecek bazı soruların cevapları ise ‘Yapı Analizi Talep Formu’ ile açıklığa kavuşmaktadır.

Yapı Analizi Talep Formu ile cevaplanması istenilen sorular ise şunlar:

Çalışma neticesinde binam hakkında yıkım kararı alınabilir mi ya da herhangi bir yasal yaptırım var mı?

Hangi yapılar bu çalışma kapsamına dâhil değildir?

Kiracılar başvuru yapabilirler mi?

Çoğunluk şartı aranmakta mıdır?

Parselde birden fazla bina olması halinde her bina için ayrı başvurulması mı gerekmektedir?

Başvuruyu hangi kanallar üzerinden gerçekleştirebilirim?

Başvuru sonrası ekipler binamı ne zaman incelemeye gelecek?

Binanın sağlam olup olmadığına dair rapor verilecek mi? Çalışma tamamlandıktan sonra sonuçları nasıl öğreneceğiz?

Yapılan inceleme sonrasında binam yüksek risk sınıfında çıkarsa, bu durumda uygulama anlamında ne yapılması planlanıyor?"

"Hak ve Muafiyetlerden Yararlanmak İçin Lisanslı Kuruluşlarca Denetim Yapılmalı"

Başkan Yardımcısı Çolpan yürütülen bu çalışma ile binaların deprem risk analizinin yapılarak sadece olası depremlere karşı hazırlıklı olup olmadığının bilgisinin alınabildiğini ifade ederek, 6306 sayılı Kanun'dan faydalanarak yasanın getirdiği hak ile muafiyetlerden yararlanmak (Kira yardımı, harç muafiyetleri, vb.) ve kesin risk durumunu tespit ettirmek için binanın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından lisanslandırılmış kuruluşlarca riskli yapı tespiti esasları kapsamında ayrıntılı değerlendirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER