© Haber282 - 2020

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nden Ekonomik Krizde Hayvancılığa Büyük Destek

Et ve süt fiyatlarının artan maliyetler nedeniyle her geçen gün yükseldiği bir ortamda Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi hayata geçirdiği Türkiye’nin en büyük Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesiyle hayvancılığı daha cazip hale getiriyor.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin beş temel vizyonundan biri olan tarım vizyonu kapsamında, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın öncülüğünde Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi başarıyla devam ediyor.

Ağır ve uzun süreli otlatma nedeniyle bitki örtüsü ileri derecede tahrip olan, vasfını kaybettiği için yeterli düzeyde verim alınamayan çayır ve meralarda ot verimini arttırmak amacıyla Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında Mera Islahı Projesi hayata geçirildi. Dört yıl içerisinde 9 ilçe ve 96 mahallede toplam 103 bin dönüm alan kompoze gübre uygulaması yapılarak ıslah edildi. Dönüm başına 50 kilogram olan ot verimi 150’şer kilogram artışla 200 kilograma çıkartıldı. Proje uygulama süresince 30.900 ton kaba yem elde edildi. Bu sayede besicilerin girdi maliyetleri önemli ölçüde azaldı.

Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesiyle 96 mahallede gerçekleştirilen eğitim ve bilgilendirme çalışmaları sonucunda besiciler, otlama kapasitesinin aşılmaması ve belli dönemlerde otlama yasağına uyulması konusunda bilinçlendirildi. Öte yandan hayvan sayısı mera büyüklüğüne göre az olan mahallelerde, uygun alanlarda otların biçilip kurutularak balya haline getirilmesi sağlandı. Ot balyaları cüzi kârlar ile mera yönetim birlikleri tarafından o mahalledeki besicilere satılmaya başlandı.

Proje kapsamında ot veriminin artırılmasının yanı sıra 53.136 metrekare mera alanında 2.586 adet akasya fidanı dikilerek 70 adet gölgelik küme oluşturuldu.

Bu sayede hayvanların en büyük stres kaynağı olan güneşin kavurucu ışınlarına karşı korunma ihtiyacı karşılandı ve bünyelerindeki su kaybı azaltılarak enerjilerini et ve süte aktarabilmeleri sağlandı.

Ayrıca hayvanların su ihtiyacını karşılamak ihtiyacıyla 117 mahallede 159 adet sıvat, 50 mahallede 63 gölet yapıldı.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Hayvancılığın uzun yıllardır ihmal edilmesi, teşviklerin yetersiz olması, çiftçi ve besicilerimizin girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle son yıllarda et ve süt ürünlerinde yüksek fiyat artışı gerçekleşti. Tekirdağ, güçlü sanayisinin yanı sıra Türkiye ortalamasının çok üzerinde verimlilik düzeyinde topraklara sahip. Bu potansiyeli değerlendirebilmek adına Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Kırsal

Kalkınmayı Destekleme Projemizi gerçekleştirdik. Mera İyileştirme ve Yönetimi Projemiz de kırsal kalkınmayla ilgili çalışmalarımızın önemli aşamasını temsil ediyor. Bu projeyle besicilerimizin girdi maliyetlerinin önemli ölçüde azalmasını, et ve süt üretiminin artmasını sağladık. Üretimde kâr oranı arttıkça hayvancılık daha cazip hale geldi. Üretim makinelerinin kurulumu devam eden Malkara Çavuşköy Et Kombinamızı faaliyete geçirdikten sonra sadece Tekirdağ’da değil, tüm Trakya’da besicilik çok daha cazip hale gelecek. Çiftçilerimize ve besicilerimize yönelik desteğimiz bundan sonra da devam edecek,” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER