Büyükşehir, Güzelköy'de (Melen) Tarihi Dokuyu Ortaya Çıkarıyor
TEKİRDAĞ‘Geçmiş ve gelecek birlikte yürüyecek, Tekirdağ büyüyecek’ sloganıyla hareket ederek, Tekirdağ il genelinde kültürel dokuyu gün yüzüne çıkarma hedefinde olan, bu sayede Tekirdağ’ın kültür turizmine de önemli katkı sağlamayı amaçlayan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Şarköy’ün Güzelköy (Melen) Mahallesi’nde de bu çerçevede önemli bir çalışma yürütüyor.
İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’nın Miras Atölyesi II Projesi kapsamında, Güzelköy’de bulunan Cami, Hamam, Çeşme ve Ahşap Konut’un restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var ile birlikte restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen ve İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Dilşat Ergin’den projenin gidişatı ile ilgili bilgi alan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ’ın önemli tarihi ve kültürel değerlere sahip olduğunu belirterek, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak, her zaman geçmişimizden aldığımız ilhamla geleceğe yürüyoruz. Sahip olduğumuz, yok olmaya yüz tutmuş tarihi ve kültürel değerlerimizi kaderlerine terk etmeden, aslına uygun restore ederek gün yüzüne çıkarma gayreti içerisindeyiz. Güzelköy Mahallemiz de tarihi ve kültürel değerler anlamında önemli bir konumda. Büyükşehir olarak bu zenginliğe kayıtsız kalamazdık. Yok olmaya yüz tutmuş değerlerimize sahip çıktık ve restorasyon çalışmalarına başladık. Cami, hamam, çeşme ve ahşap konuttan oluşan tarihi dokuyu gün yüzüne çıkararak kültür turizmine kazandıracağız. Geçmiş ve gelecek birlikte yürüyecek, Tekirdağ büyüyecek” dedi.
Osmanlı Devletinin genişleme politikası doğrultusunda 14. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren Trakya’nın fethedilmesiyle birlikte yürütülen iskan
çerçevesinde Anadolu’dan getirilen göçmenlerin yerleştirildiği Güzelköy’de, Türkler ile yerli halk olan Rumlar 1923 yılındaki mübadeleye kadar beraber yaşamıştır. Türklerin iskanıyla birlikte mahallede Cami ve hamam inşa edilmiştir. Uzunlamasına dikdörtgen planlı cami, ahşap kırma çatılı olup kuzeydoğu köşesindeki tek şerefeli minareden oluşmaktadır. Caminin doğu ve güney ile batı yönünün bir kısmını hazire dolanmaktadır.
Küçük ölçekli ve konak hamamı niteliğindeki hamamsa oldukça harap bir durumdadır. Yıkılan cehennemlik bölümünün üzerine iki katlı ahşap konut inşa edilmiştir. Restorasyon çalışmaları ile caminin çatısı açılmış, beden duvarlarında raspa çalışmaları yapılmış ve zemindeki dolgu kaldırılmıştır. Hamamda ise günümüze ulaşmayan soğukluk kısmının ortaya çıkarılması için kazı çalışması yapılmış, harap durumdaki iki katlı ahşap konut itinalı bir şekilde sökülmüştür. Ortaya çıkarılan yeni verilerin projeye işlenmesi çalışmaları devam etmekte olup Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun vereceği karara göre çalışmalara devam edilecektir.
Devam eden restorasyon çalışmasının dışında sonradan tespit edilen, caminin kuzey yönünde sokağın karşısında bulunan şadırvan ve hazire düzenleme projesi de hazırlanmaktadır.
İlginizi Çekebilir