Ayçiçeği İthalatına Para Var, Tarımsal Destek Ödemesine Yok
TEKİRDAĞBugün Resmi Gazete’de çıkan Cumhurbaşkanı kararı ile sıfır gümrüklü 100 bin ton ayçiçek ithalatı için düğmeye basıldı. İthalat için kaynak bulan AKP, yine yerli üreticiyi yok saydı. Ayçiçek, pamuk, soya, yer fıstığı, aspir eken çiftçiye Nisan ayında yapılması gereken tarımsal destek ödemesinde askıya bile çıkılmadı. CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, “Bu iktidar, bu kafa ile tarımı resmen ölüme götürüyor. Kendi ayçiçeği üreticisine ödeme yapmazken, kaynak yaratmazken, 100 bin ton ayçiçek ithalatı yapabiliyor. Daha önce 200 bin ton ayçiçeği ithalatı için karar alınmıştı. Resmi Gazete’de çıkan bu karar ile kimler zengin edilecek” diye sordu.
GÜBREYİ KISTILAR
Aygun, Tekirdağ’da Beyazköy’ü ziyaret etti. Çiftçilerle sohbet eden Aygun, tarımsal destekteki gecikmelere işaret etti. Aygun’un bir dokunup bin ah işittiği çiftçiler; soya, ayçiçeği, yerfıstığı, pamuk, aspir gibi yağlı tohum bitkileri ekiminde verilen tarımsal desteklerin ödemesinin hala yapılmadığından dert yandılar. Bir çiftçi; “Tonu 2 bin 200 liraya ulaşan gübreyi bu yıl kısmak zorunda kaldık. Sıkıntıdayız” diyerek yaşadığı maddi sıkıntıyı ortaya koydu.
Aygun, yağlı tohum bitkileri için yapılacak ödemede askıya bile çıkılmadığını vurgulayarak “Destek ödemelerinin zamanında yapılmaması çiftçimizi ekonomik krizde daha çok mağdur ediyor. 1 Nisan’da ödeme için askıya çıkılması gerekiyordu. Askıya bile çıkmadılar” dedi.
Çiftçiler ise “Ayçiçeği ektik, tarımsal desteği hâlâ alamadık. Destek alsaydık, mazota katkı olurdu” diye dert yandı. Araya giren Aygun, “Tohuma da gübreye de katkı olurdu” diye konuştu. Çiftçiler ise dolara bağlı olarak fiyatı artan gübrede yaşanan sıkıntıya işaret ederek, “Gübrenin tonu 2 bin 200 TL, bu yıl mecburen kıstık” dediler.
Bu sözlere gülümseyen Vekil Aygun, “Gübrede tanzim satış yok mu?” diye takılınca çiftçiler de gülümseyerek, “Tanzim, Ankara’yı İstanbul’u vurdu, ondan sonra da gitti” diyerek geçici yöntemlerin çözüm olmadığına vurgu yaptılar.
Aygun, çiftçilere işaret ederek, “Üreticimiz sıkıntılı, Tarım Bakanlığı’nı holdingleştirmeye götürmek istediler. Çıkışlarımızla şimdilik vazgeçildi. Üretimi düzeltmek için çiftçimizin mazot, ilaç, gübre ve tohum parasının desteklenmesi lazım. Tarımsal desteklerin zamanında ödenmesi lazım. Başka bir yol yok” mesajını verdi.
İlginizi Çekebilir