
“Deprem Riski ve Farkındalık Zirvesi” kapsamında, Namık Kemal Üniversitesi, Çorlu Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği son sınıf öğrencilerinin hazırlamış olduğu proje çalışmaları Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası fuayesinde sergilendi.
Dr. Öğretim Gör. Ahmet Bal (TNKÜ Yapı ve Deprem Müh.) başkanlığında 33 öğrenci tarafından Çorlu’da 33 binanın deprem riskinin değerlendirildiği proje zirve programının son bölümünde anlatıldı.
FEMA 154 Hızlı Görsel Tarama, Kanada Sismik Tarama Metodları başlıklı projeyi hazırlayan öğrencilerden Mustafa Sert ve Ferhat Gencer, 33 arkadaşı ile birlikte yaptıkları çalışmaları ayrıntılı şekilde izleyenlere sundu.
Sunum öncesi, öğrenciler gerçekleştirdikleri proje hakkında Haber 282’ye bilgi verdi.
Yaptıkları açıklamada; “Ahmet Bal hocamızın önderliğinde, Yaz Okulunda Betonarme 1 dersinden aldığımız bir proje ile Fema 154 ve Kanada Sismik araştırma hızlı görsel tarama yöntemini arkadaşlarımızla birlikte Çorlu’nun değişik yerlerindeki 33 binanın taramasını yaptık.
Buradaki proje sergimizde de riskli binaları gösterecek haritaları, kullandığımız iki değişik sismik sisteme göre değerlendirdiğimiz görselleri sergiliyoruz.
Fema 154 ve Kanda Sismik görsel tarama sistemlerinde belirlenen bir puanlama sistemi ile binaların mevcut durumuna göre riskli olup olmadığını anlamamıza yarayan hızlı bir tarama yöntemi kullandık.
Bu projedeki amacımız hem farkındalık yaratmak hem de Türkiye’de ilk defa yapılacak bir işe öncülük etmekti. Türkiye’de ilk defa Fema 154 ve Kanada sismik yönteminin toplu bir şekilde ilk kullanılışı oldu. Deprem öncesi ve sonrası için yapılan çalışmalar aslında bunlar. Biz bu çalışma ile deprem öncesinde binaların riskli durumlarını incelemiş olduk.
Deprem öncesi binaların durumunu öğrenmek tabii ki de önemli. En azından depreme hangi binaların dayanıksız olup, olmadığını anlayabiliriz.
Kentsel dönüşüm olur ya da o bölgelere imar izni verilip verilmeyeceğine dair bir fikir verebilir. Bu tip çalışmalara ışık tutabilir.
Ayrıca yapılan hatalar çok önemli. Sürekli yapılan hataların hala tekrarlanması bir sorun. 1975’ten beri 2020’ye kadar süregelen aynı hataların devam ettiği binalar var. Bunun nedeni de hem kanun olarak hem de insanların yanlışlardan ders almaması diyebiliriz. Deprem ülkesi olmamıza rağmen hala aynı hataların yapılıyor olması üzücü. Çorlu gibi deprem riski yüksek bir yerde, zemin yapısının da zayıf olduğu bir yerde hala yumuşak ve zayıf kat dediğimiz olayların sık sık görülmesi iyi değil. Ama bunu engelleyen bir kanun yok. Bu durumda her şey yasal ancak yapılar hatalı oluyor” dediler.
Haber / Handan Var
Yorum Yazın